Mi ez?

WEBKASTÉLY – ÉLJ A KASTÉLLYAL

Erdély településein mintegy 600 kastély vagy kúria létezik. Te is ilyen településen élsz? Akkor a WEBkastély vetélkedő pont a te közösségednek szól!

Megmutathatod: mire büszke közösséged!
Megmutathatod: van akarat és ötlet a kastély, kúria hasznosítására!
Bemutathatod: érdemes hozzátok látogatni!

A versenyre 6-10 fős csapatok jelentkezhetnek, feltétel, hogy tagjai erdélyi kastély vagy kúria közelében éljenek és egy helyi civil szervezettel is együttműködjenek. Az internetes verseny a nagy sikernek örvendő WEBvidékhez hasonlóan zajlik, a résztvevő csapatoknak különböző próbákat kell majd teljesíteni, amelyek a kastély vagy kúria különböző aspektusait mutatják be,illetve a köréje szervezett rendezvényekre vonatkoznak.

A WEBkastély vetélkedő célja: felhívni a figyelmet az erdélyi kastélyok, kúriák állapotára, bekapcsolni a turisztikai körforgásba. Szeretnénk, ha szorosabbá fonódna a kapcsolat a közösség és a kastélyok, kúriák tulajdonosai/működtetői között, ezáltal is tudatosítva, hogy a műemlékek a település részei, közös örökséget hordoznak, mely a közösséget is gazdagíthatja. A vetélkedő révén egy olyan gyakorlati adatbázis, információhalmaz gyűlhet össze, amely a műemlékvédők, a témát kutatók figyelmét esetleg elkerüli.

Jelentkezni 2012. szeptember 17.-től lehet ezen a honlapon.  A benevezés folyamatos, de természetesen előnyben vannak azok a csapatok, amelyek első perctől részt vesznek a versenyben.
Az első próba meghirdetésére 2012. október 4-én, a díjátadó rendezvényre pedig várhatóan 2012. november 17-én kerül sor.

A WEBKastély a PONT Csoport, a Transindex, a Transilvania Trust Alapítvány és az Élő Erdély Egyesület közös vetélkedője. A vetélkedő része a Kastély Erdélyben programnak, amely a PONT Csoport kezdeményezésével jött létre, jelenleg a négy szervezet partneri együttműködésére alapszik.

A Kastély Erdélyben program célja közép és hosszú távon gazdasági és társadalmi szerepet biztosítani az Erdélyben található kastélyok, kúriák számára olyan formában, amely fenntarthatóságot biztosít a kulturális örökséget képviselő értékek megőrzése mellett.
Rövidtávú cél az erdélyi kastélyok helyzetét ismertető, társadalmi érzékenységet növelő akciók, projektek lebonyolítása, és a fejlesztéshez szükséges szakmai és információs alapok megteremtése.

GYIK

VERSENYZŐKNEK

Kik versenyezhetnek?
Olyan 6-10 fős csapatok jelentkezését várjuk, amelynek tagjai erdélyi kastély vagy kúria közelében élnek, és amelynek tagjai egy helyi civil szervezettel is együttműködnek. Meg kell azt is jelölniük, hogy melyik kastélyt vagy kúriát "fogadják örökbe" a verseny idejére.

Hogy nevezhetek be?
A csapatok a webkastely.ro honlapon nevezhetnek be a versenyre, ahol a Benevezés menüpont alatt pontos útmutatást találnak a regisztrációhoz.
Azok a csapatok, melyek részt vettek a WEBkastély 2011-es vetélkedőn, elegendő ha csupán jelzik részvételi szándékukat a Benevezés menüpont alatt.

Miért szükséges bejegyzett civil szervezeten keresztül nevezni, miért nem lehet magánszemélyként?
Egy bejegyzett civil szervezet garanciát jelent arra, hogy a csapatnak van egy biztos postacíme, elérhetősége. Ugyanakkor az is a célunk, hogy szorosabbá fonódjon a kapcsolat a közösség és a kastélyok, kúriák tulajdonosai/működtetői között, ezáltal is tudatosítva, hogy a műemlékek a település részei. Ehhez pedig a legmegfelelőbb egy civil szervezet, amely így hidat építhet a közösség és a kastély/kúria tulajdonosai, működtetői között.

Mi történik, ha egy kastélyra/kúriára két csapat jelentkezik?
Egy kastélynak, egy kúriának csak egy csapata lehet. Annak a csapatnak a regisztrációját fogadjuk el, amelyik először jelentkezett. Ha mindenképpen versenyezni szeretnél, keresd meg a már benevezett csapatot, és társulj hozzá!

Hányan lehetnek egy csapatban?
Egy csapat legkevesebb 6, legtöbb 10 tagból állhat, ki kell neveznetek egy csapatvezetőt, aki tartja a kapcsolatot a szervezőkkel.
Meddig lehet benevezni?
Szeptember 17-től folyamatosan lehet jelentkezni az utolsó próba meghirdetésének napjáig. Mivel azonban az értékelési pontszám a verseny folyamán összeadódik, előnyben lesznek azok, akik már az első versenyszámtól részt vesznek vetélkedőben.

Meddig tart a verseny?
A verseny 5 próbából áll, ezek a kastély/kúria különböző aspektusaira vonatkoznak. Azt eláruljuk, hogy a kreativitás és a reális helyzetfelismerés egyaránt pontokat ér! Az utolsó próba november 1-én jár le.

Mennyit tart egy versenyszám?
A feladatot minden pénteken 10 órakor közöljük a csapatokkal, és 6 teljes nap áll rendelkezésükre, hogy megoldják azt. A feltöltési határidő a következő csütörtök 12 óra.

Milyen díjak lesznek?
A fődíjat a verseny végére legnagyobb pontszámot elért csapat kapja. A díjakat úgy találtuk ki, hogy azok a település teljes közösségének hasznára váljanak. Természetesen a csapat tagjairól sem feledkezünk meg.

Kik a moderátorok?
Két moderátor figyeli folyamatosan a felkerülő bejegyzéseket illetve kommenteket. A befolyásolási kísérletek elkerülése érdekében nem fedjük fel kilétüket.

Kik zsűriznek?
A zsűri háromtagú, a befolyásolási kísérletek elkerülése érdekében nem fedjük fel kilétüket.

Hogyan pontoz a zsűri?
Minden zsűritag 1-től 20-ig pontoz, tehát a csapatok minimum 3, maximum 60 pontot érhetnek el.

Milyen súlya van a közönségszavazásnak?
A legtöbb közönségszavazatot kapott bejegyzés 10 pontot kap, a második 9 pontot, a harmadik 8 pontot, stb. egészen 1-ig. A közönségszavazatok hozzáadódnak a zsűri által adott pontszámhoz, tehát egy csapat maximális közönségszavazattal 60+10 pontot kaphat. A közönségszavazás tehát az összpontszám egyhetede.

Felhasználhatom-e a WEBkastélyos tartalmakat, és ha igen, hogyan?
Minden feltöltött bejegyzés a WEBkastély működtetőinek a tulajdona. A működtetők a Creative Commons Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd! 3.0 Romania licenszet tartják fenn. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a műveket szabadon lehet másolni, terjeszteni és bemutatni a webkastely.ro, illetve a csapat nevére való hivatkozással. A bejegyzéseket azonban nem szabad megváltoztatni, illetve kereskedelmi célokra használni.

Benevezés

Kedves benevezők!


Annak elkerülése végett, hogy esetleg két csapat is ugyanazzal a kastéllyal, kúriával versenyezzen a WEBkastélyban, jelentkezéseteket moderáljuk. Ez azt jelenti, hogy a csapatokat beérkezésük sorrendjében fogadjuk el, erről e-mailen értesítjük a kapcsolattartót. Amennyiben a célzott kastély már "foglalt", úgy ezt jelezzük nektek annak érdekében, hogy vagy másik kastélyt, kúriát válasszatok, vagy társuljatok a már benevzett csapathoz.

A moderálás kizárólag formai jellegű, és azt ellenőrzi, ne legyen kétszeres benevezés ugyanarra a kastélyra, kúriára, illetve hogy a csapatlétszám elérje a minimálisan elvárt szintet.

Kérjük, a mezőket figyelmesen töltsétek ki, mert jelentkezésetek elfogadásával ezek nyilvánosal elérhetővé válnak. A verseny elkezdése után lehetőségetek lesz a mezőket módosítani, mind a leírás, mind a fényképek tekintetében.

Bármilyen technikai kérdéssel kapcsolatosan a kastely@pontweb.ro elektronikus postacímen értek el bennünket.

a WEBkastély moderátorai

Amennyiben már részt vettetek a Webkastély őszi kiadásán, nem kell újra regisztrálni, hanem csak a csapatnevet, a felhasznalónevet és a jelszót kell megadni ahhoz, hogy benevezhessetek a tavaszi versenyre.

Támogatók

  • OTP Bank
  • Administraţia Fondului Cultural Naţional

Eddig beneveztek

Ők már bejelentkeztek

› Végvárvédők reloaded

Település: Beszterce (Beszterce-Naszód megye)
A kastély neve: A pászmosi kastély

› Bánffy Kastély örzői

Település: Magyarlapád (Fehér megye)
A kastély neve: Banffy kastély

› Cserkészek az Urmánczy kastélyért

Település: Maroshévíz (Hargita megye)
A kastély neve: Urmánczy kastély

› Égig érő gidófa

Település: Gidófalva (Kovászna megye)
A kastély neve: Gidófalvi vár-lak

› LÁZÁR KÚRIA

Település: Csíkszereda (Hargita megye)
A kastély neve: Lázár kúria

› Mikó Udvaroncok

Település: Csíkszereda (Hargita megye)
A kastély neve: Zsögödi Mikó-kúria

› Olaszteleki Danielek apródjai

Település: Olasztelek (Kovászna megye)
A kastély neve: Olaszteleki Daniel-kastély

› Szórványért

Település: Balázsfalva (Fehér megye)
A kastély neve: Apafi kastély

› Zöld Lovagok

Település: Vargyas (Kovászna megye)
A kastély neve: Vargyasi Daniel-kastély