Bethlen Gábor Szülőháza

2011. november 1.

Csapatnév: BETHLEN

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

 

A mai napig látható Bornemissza klasszicista kastély építtetője és a Veres bástya utolsó nagy birtokosa ifj. báro Bornemissza Ignác volt. A kastély jelenlegi tulajdonosa szerint Jósika Miklós volt az aki a 19. század közepén eladósodott, s ennek birtokai a Haragos-Román család tulajdonába kerülnek. Ők használták a kastélyt egészen a második világháborúig amíg az állam elkobozta tőlük. Ezután bástyánkat raktározási célokra használták, míg a szomszédos kastélyban korházat alakítottak ki. Helybéliek szerint a kommunista rendszer alatt a házban nőgyógyászat, szülészet, fogászat működött, sőt még mozi vetítésre is használták. 
A 90'-es években a Román család visszaigényelte birtokait az államtól. Mivel a birtok megosztódott a jogos örökösök között ezért vagyonukat részletekben kapták vissza. Hosszú pereskedés után 90-es évek végén előbb a bástyát majd 2005-ben a kastélyt és a birtokokat kapták vissza.
A Szent Ferenc Alapítvány 2000-ben vásárolta meg a Veres bástyát melyet Bethlen Gábor szülőházaként ismernek. A hosszadalmas felújítást követően 2007-től állandó kiállítás nyílt „Bethlen Gábor Tiszteletére és Örök Emlékezetére" az épület belső tereiben Erdély egykori Aranykoráról.
A helybéliek a bástyát "kastély" ként említik, és az utóbbi években elterjedt az a hír, hogy az emlékházban múzeum működik. Mivel faluban egy magyar embert ismerünk, -12 éve idetelepült csángó magyar- ezért ő tőle érdeklődtünk a falú általános véleményéről. Beszélik, hogy nyaranta több embert látnak megfordulni az épület környékén, s nem értik mi látnivaló van ezen az épületen. Az értelmesebb része a falunak elfogadta, hogy a szépen felújított épület gazdagítja a falú képét. Többen bíznak benne, hogy hasonló sorsra jut a szomszédban lévő Bornemissza kastély is, mely talán új munkahelyeket is teremthet a marosillyei fiataloknak.

 

 

copyright 2011 WEBKastely