Vélekedések a Henter kúriáról

2011. november 2.

Csapatnév: Csíkszentimrei Henterek

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

 

Kíváncsian fogtunk neki e feladat megoldásához - a próba kiállásának. Kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan látják a falubeliek azt az épületet, amely a múltban számos történelmi esemény színtere volt és ma a falu szerves része.

Több korosztály képviselőit (kisiskolástól, a 92 éves nagyapáig) faggattuk arról, hogy mit tudnak a kúriáról, milyennek látják most, mit gondolnak, hogyan lehetne hasznosítani a jövőben. Azt tudták a falubeliek, hogy a kúria a 18. században épült, és a Henter család tulajdonában volt. Tisztában vannak azzal is, hogy mennyire fontos volt ez a család a település életében. A mai kúriára terelve a szót, sajnos mindenki elkomorodott, hiszen a mai épület nagyon rossz állapotban van. Arról, hogy ezt hogyan kellene/lehetne orvosolni nagyon eltérő véleményekkel találkoztunk. A többség egyetértett abban, hogy fel kellene újítani, meg kellene „javítani", de olyan is volt, akinek az első reakciója az volt, hogy „aki eladta, fizesse meg. Nem adok pénzt".

A kúria pillanatnyi állapota nagyon rossz, vagy ahogy más mondta „meg van duvadva", ezért „több odafigyelésre" lenne szükség. Sajnos hosszú időn keresztül nagyon mostoha sorsa volt, ami a mostani formájához vezetett. A helyi önkormányzat ezen szeretne változtatni, és most hogy végre „kézbe is került" az épület, talán reménykedhetünk.

Azzal kapcsolatosan, hogy mit kellene tenni a kúriával, a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy fel kell újítani, ki kell javítani, de olyan is volt, aki úgy gondolja, hogy „aki elrontotta, az csinálja meg", vagy „akinek pénze van javítsa meg". A többségnek az a véleménye, hogy a kúriát „ideje lenne felújítani", hiszen „megmaradna, mint műemlék", hiszen „múzeumot lehetne működtetni benne". Egy falubelit idézve „mindjárt a múlté, ha nem állunk neki, hogy felújítsuk".

Kíváncsiak voltunk a kisiskolás diákok véleményére is (I - IV osztály). Ök már az a generáció aki nagyon keveset tud a kúria multjáról, ők már ebben az állapotában ismerték meg. Mi, akik a 30-as éveinket tapossuk, még emlékszünk a régi kúriára, hiszen sokat játszottunk ott gyerekként, minden télen ott mentünk el mellette, amikor a „kúria dombjára" mentünk szánkozni. Mára ez mind csak emlék. A mai gyermekeket kérdezve, a következőket mondták:

I osztály:

 

II osztály:

III. osztály:

IV osztály:

Arra a kérdésre, hogy mire lehetne felhasználni a Henter kúriát nagyon sok, és nagyon különböző választ kaptunk. Például: lehetne mozi, játszóház, vendéglő, múzeum, könyvtár vagy akár pizzázó is.

Összesítve az elhangzott véleményeket, elmondhatjuk, hogy bár a Henter kúria jelenleg nagyon romos állapotban van, a helybéliek nem mondtak le róla és szeretnék újra a régi pompájában látni.

Az V-VIII. osztályosok véleménye a kisfilmeken követhető.

copyright 2011 WEBKastely