„…erről az örökségről semmiképpen sem lehet lemondani”

2011. november 2.

Csapatnév: Grófok

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

     Az elmúlt napokban csapatunk tagjai, a "KasrélyJelen" próba követelményének eleget téve, interjúkat készítettek az erdőszentgyörgyi lakosokkal. Az interjúalanyok kiválasztásakor figyeltünk arra, hogy minden korosztályból kapjunk véleményeket és arra is, hogy mind az értelmiségiek, mind pedig az átlagemberek képviselve legyenek.

    Az interjúkészítés kapcsán elmondhatjuk, hogy a megkérdezettek poztívan viszonyultak a témához, szívesen elmondták véleményüket a palotáról ( az erdőszentgyörgyi köztudatba a Rhédey kastély palotaként épült be), a legkiemelkedőbb személy talán Székely Ferenc könyvtáros úr (továbbiakban Feri bácsi) volt, aki nagyon részletesen, lelkiismeretesen mesélt a kastélyról. Persze voltak kivételek is, akiknek nem volt véleményük (vagy nem akarták elmondani), de elenyésző számban.

    A kastély helyzetéről minden megkérdezett elmondta, hogy jelenleg felújítés alatt áll, aminek nagyon örvendenek, hiszen az utóbbi időben nagyon leromlott az épület állapota, a mennyezet kezdett váladozni, kezdtek bepenészdeni a falak, valamint olyan alsó helyek is voltak a kastélyban, amelyek teljesen romos állapotban voltak. Megtudtuk, hogy a kastély 1960 óta az iskola szerepét tölti be, mely kapcsán Feri bácsi elmondta, hogy talán ennek is köszönhető, hogy Erdőszentgyörgyöt iskolavárosnak nevezik, jelenleg is közel 1000 diák jár ide iskolába. Nádastól, Egrestőtől egészen Szovátáig terjedően, a reggeli buszok ontják a diákokat Erdőszentgyörgyre. A kastély további rendeltetését illetően még nincs végleges döntés, de Tar András polgármester úr azt nyilatkozta, hogy egy művelődési központot szeretnének a kastélyban, mely által Erdőszentgyörgy a vidék szellemi és művelődési központjává is válhat. Ennek mindenképpen nagyon örvendenének a lakosok, hiszen a megkérdezettek többsége azt mondta, hogy múzeumként, turisztikai látványosságként, kulturális örökségként szeretné látni az épületet. Egy egyetemista, aki korábban a helyi iskolában, a Szent György Iskolaközpontban tanult így nyilatkozott: "sosem értettem, hogy városunk legjellegzetesebb és leghíresebb épületét miért iskolának használják, miért engedik, hogy tönkremenjen és feledésbe merüljön a híre, a története". Reméljük, hogy nem fog feledésbe merülni a híre, hiszen egyre inkább pozitív irányba fordulnak a dolgok. Feri bácsi elmondta, hogy a kastély felújításával egyidejűleg folyik a park felújítása is, amely régebb a kastélyhoz tartozott. A belső szerkezet, a termek teljesen vissza fogják kapni a régi állapotukat. Falakat döntöttek le és ajtókat nyitottak újra, amelyeket a régi rendszer húzott fel és falazott be azért, hogy az épület alkalmas legyen az iskola szerepét betölteni. Két nagy terem teljesen visszakapja rendeltetését, a régi beosztását. Ez a két terem a földszinten lévő nagy bálterem és az emeleten lévő díszterem. A díszterem mennyezetén levő freskókat, amelyek az elmúlt rendszerben megsérültek, most restaurálják és vissza fogják nyerni az eredeti formájukat. Óriási pénzösszegbe kerül, de a lényeg az, hogy elindult a folyamat és a tervek szerint jövő őszre készen kell legyen, ugyanis 2012. szeptember 27-én lesz Rhédey Klaudia születésének 200 éves évfordulója, az erre való megemlékezés végett az erdőszentgyörgyi önkormányzat, egy nagy ünnepség keretén belül, ekkor szeretné felavatni a régi formáját visszanyert kastélyt. Tar András polgármester úr szerint az egyetlen dolog, ami hátráltatja terveiket az az, hogy nagyon kevés területe maradt a palotának és igaz ugyan, hogy a jelenlegi tulajdonos felajánlotta, hogy eladja, de óriási pénzösszeget kér érte, amit a helyi önkormányzat nem tud kifizetni.

    Feri bácsi az interjú során megemlítette azt is, hogy 2008. május 8-án a kastélyt meglátogatta Charles herceg, az angol trón várományosa, aki csupán 1 órát töltött városunkban, de ennek ellenére nagy visszhangot keltett. Előbb a palotával szemben levő református templomot látogatta meg, ahol Gáspár György tiszteletes úr mesélt a templomról és megmutatta az ükanyja keresztelőpoharát, amivel megkeresztelték 1826-ban és a keresztelési bejegyzését is. A templom meglátogatása után átsétált kiséretével a kastélyba, ahol egy félórát töltött. Kérdésünkre Feri bácsi elmondta, hogy tudtával a herceg nem ajánlott fel pénzbeli támogatást a templom és a kastély javára, de úgy búcsúzott el, hogy még visszatér Erdőszentgyörgyre.

    A megkérdezettek elmondták, hogy Erdőszentgyörgynek szüksége van a kastélyra, főleg turisztikai, művelődési szempontból, s meglepetésünkre egy átlagembertől olyan véleményt is kaptunk, mely szerint a kisváros lakói is tehetnének valamit a kastély rendbetétele érdekében, nem kell mindig mindent felülről várni.

    A Rhédey kastélynak mindenképpen közösségformáló szerepe van Erdőszentgyörgyön. Elsősorban, mert eddig iskola működött a kastélyban, s ez nem csak összetartja, de szellemileg fejleszti is a közösséget. Ezenkivül anyagi szempontból is támaszt nyújt és fejlődést bitosít, mivel nyáron sokan látogatják külföldről. A közösség számára ez egy szimbólum, erre már Orbán Balázs is felfigyelt. Feri bácsi szerint a kastélynak "magyarság és közösségmegtartó ereje van és az kell, hogy legyen a továbbiakban is. Tehát erről az örökségről semmiképpen sem lehet lemondani".

 

Interjú Székely Ferenc könyvtáros úrral

Interú Székely Ferenc könyvtáros úrral

Interjú Tar András polgármester úrral

Interjú Tar András polgármester úrral

Interjú Beke Tünde tanárnővel

Interjú Beke Tünde tanárnővel

Interjú Gáspár György közgazdásszal

Interjú Gáspár György közgazdásszal

Felújításban lévő kastéy

Felújításban levő kastély

Felújításban lévő kastéyFelújításban lévő kastéy

 

 

YouTube videó, Erdőszentgyörgy a királyok földje:

copyright 2011 WEBKastely