Közkincs vs. magántulajdon

2011. november 2.

Csapatnév: Udvarmesterek

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

 

 

A 18. század végén felépült barokk stílusú Teleki-kastélyban 1950-től TBC-preventórium működött. Az örökösöknek már 2006-ban visszaszolgáltatták a kastélyt és a birtokot, a törvény értelmében azonban az intézet öt évig még használhatta az épületet. A preventórium idén nyáron költözött ki, s az épületet azóta szigorúan őrzik, így sem a falubeliek, sem a turisták nem látogathatják. „A kastélyban most az az érdekes, hogy üres." - ezt az épület egyik örököse, Teleki Kálmán jegyezte meg, amikor a kastélyról beszélgettünk vele. A gróf szerint ugyanis az államosítás után senki sem csodálhatta meg a kastélyt csak úgy önmagában.
Éppen ezért a helyi lakosok sem látták még üresen, lakatlanul a kastélyt, és a legtöbb embernek az épületről egyből a preventórium jut eszébe, ahol több falubeli is dolgozott, és amely helyi gyerekeknek is otthont biztosított. Sokan sajnálják, hogy elköltözött a szociális intézet, de ettől függetlenül örülnek annak, hogy a kastélyt most visszakapták az örökösök, mivel a falu szerette a grófi családot.

A kastély jelenéről úgy próbáltunk többet megtudni, hogy a település lakosaitól megkérdeztük mennyire ismerik a kastélyt, mit jelent ez a műemlék Gernyeszegnek, és hogyan vélekednek arról, hogy kiköltözött a preventórium. Az interjúalanyainkat úgy választottuk meg, hogy minden korosztály véleményét megismerjük és bemutathassuk. Kérdeztünk kisiskolásokat, egyetemistákat, családos felnőtteket, idős személyeket illetve a gernyeszegi iskola igazgatójától és polgármesterétől is érdeklődtünk. 

A kisebbek közül csak azok ismerik a kastélyt, akiknek valamelyik családtagja ott dolgozott. Aki már járt ott, annak tetszett a díszes kastély, a nagy park és akár be is költözne.
F. Á., 6 éves gyerek a következőket mondta: „Beleférne az egész család. Anya, apa, testvérem, mamiék, dédiék ... mindenki. Van ott egy nagy játszótér, ott ülnék egész nap a mászkálón és a körhintán."

A diákok közül van aki már történelem tanárral látogatta meg az épületet, így ők többet tudnak a kastélyról. Sajnálják, hogy üresen áll, és szeretnék, hogy múzeumként látogatható legyen. Csegedi Szabolcs, 19 éves tanuló ezt így fogalmazta meg: "A Teleki-kastély Gernyeszeg jelképe, egy csodálatos építmény, melyre mindannyian büszkék lehetünk. Most, hogy az épület újra visszakerült az örökösökhöz, jó lenne közös összefogással feljavítani, hogy fennmaradjon az utókor számára. Jó lenne múzeumot létesíteni belőle, hogy a látogatok betekintést nyerhessenek az egykor csodás pompában tündöklő kastély életébe, átérezve az épület teremtette hangulatot."

A felnőttek közül mindenki megjegyezte, hogy a preventórium kiköltözésével munkahelyek szűntek meg Gernyeszegen és sokan fájlalják, hogy a faluban most már nincs olyan otthon, amely befogadná a szegény gyerekeket. Kanci Rózália, négy gyerekes édesanya szerint: "Egy kicsit baj [hogy elköltözött - szerk. megjegyzése], mert ott is vannak szülők, akik nem dolgoznak; nem azért teszik be a gyermekeket, mert van ház, mert nincsen nekiek sem jövedelmük s azért rakják be a gyermekeket. De most ahogy hallom, elvitték innen. Nem tudjuk, hogy mi lesz ebből."

Vadadi Filep Csaba állatorvos a beszélgetés során megjegyezte, hogy a falubeliek szabad prédának szeretnék tekinteni a kastélyt. "Rendkívül fontos lenne, ha megértené a falu lakossága azt, hogy ez egy magántulajdon, egy olyan magántulajdon, amely a magyar kultúrtörténet egyik jelentős pontja volt. Tehát ezt menteni kell, mint egy művelődéstörténeti emléket." Ennek érdekében fontosnak tartja, hogy a Teleki családnak legalább egy tagja hazaköltözzön. "Egyelőre nem tekintik tisztelettel a magántulajdont. Úgy nézik, hogy kihasználható, be lehet menni, el lehet vinni, fát lehet hordani onnan - és ezek bizony eléggé meg fogják viselni [a kastélyt - szerk. megjegyzése], minél többet késnek a tulajdonosok, hogy elindítsanak egy komolyabb vállalkozást a megmentés érdekében."

Különben a megkérdezett gernyeszegi lakósok mind kíváncsiak arra, hogy a grófék milyen célra fogják használni a kastélyt. Antal Levente iskolaigazgató szerint: „Érdeklődéssel várja a falu, hogy mi lesz ezután a kastéllyal. Többször elhangzott az, hogy a falu lakói támogatni fogják, segíteni fogják a családot, és reménykednek afelől, hogy amikor valami újra elindul a kastélyban, akkor ők is haszonélvezői lehetnek."

copyright 2011 WEBKastely