,,A múlt visszhangja a jövőben’’

2011. november 2.

Csapatnév: Várvédők

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

Lelkes kis csapatunk tele vidámsággal és tenni akarással vágott neki a verseny következő fordulójának, hogy megtudakolja mit gondol a csíkszeredai közösség apraja-nagyja, fiatalja-bölcse a Mikó - vár jelenéről, hangulatáról, a várlátogatás tapasztalatairól, valamint jövőjéről.
Kérdéseink megfogalmazása után nyakunkba vettük a várost, hogy vélemények, benyomások után kutatva tapasztalatokkal gazdagon számolhassunk be Nektek.
A második próbának a vár közelében fekvő központi parkban rugaszkodtunk neki. Az első alany, akit meg szerettünk volna kérdezni a várról egy véletlenszerűen kiválasztott személy, de sajnos nem állhatott rendelkezésünkre, hisz őt az intézmény alkalmazottjaként munkája kötelezte a tartózkodásra. A további keresgélés során sem találtunk olyan személyeket, akik szívesen válaszoltak volna a kérdéseinkre.
Ez a tapasztalat azonban enyhén kiábrándító volt, mivel az ,,Utca Embere,, elzárkózott a kérdésektől. A visszautasítások kicsit kedvünket szegték, de mi nem keseredtünk el. Még egyszer nekifutamodván a feladat megoldásának, minden akarat erőnket bevetve olyan riport alanyokra tettünk szert, akik válaszaikkal kitöltötték a tartózkodó emberek okozta csalódásunkat.
A legfiatalabb véleménymondónk P. Bogi volt, aki gyermeki őszinteséggel fonta össze a valóságot a mesével.

A fiatal korosztály képviselője Cs. Endre lett, aki szívesen rendelkezésünkre állt és készséggel felelt az általunk feltett kérdésekre. Szerinte a Mikó-vár fontos eleme a csíkszeredai közösségi életnek, valamint komoly kulturális szerepe van. Kifejtette, hogy ami jelenleg a fiatalok nagyrészét érdekli az nem a vár területére való. Azonban nagyszerű kezdeményezéseknek tartja az eddig megrendezésre került különböző tematikájú kiállításokat, mint például az egész országban egyedülálló Munkácsy-kiállítás (2007), vagy a Múmiák-kiállítás (2011). Elmondta, hogy várja már a következő kiállítást és mindenképpen el fog látogatni a későbbiekben megtartott eseményekre, rendezvényekre.

A következő riportalanyunk M. Zsolt volt. A vár nevének hallatán a város egyik nevezetessége jut eszébe, ami egyben turista csalogató épület is. Szerinte a várban vagy annak környékén olyan rendezvényeket érdemes szervezni, melyek valamilyen módon reprezentatívak Csíkszereda lakosai számára is. Az előtte megszólaló személyhez hasonlóan kiemeli az elmúlt időszakban megrendezett különböző jellegű kiállításokat, amelyek látványosságuknak köszönhetően rengeteg látogatót vonzottak. Hasznosnak találja azt, hogy a vár körüli események különböző korcsoportokat szólítanak meg, nem csak a szoros értelembe vett kultúra-kedvelőket. Vigyázni kell a keretekre is, valamint nagyon hasznos és fontos lenne továbbra is népszerűsíteni úgy a Mikó-várat, mint a benne lezajló eseményeket, rendezvényeket, kiállításokat.

L. Katalin, a harmadik készséges vélemény-nyilvánító, szintén csíkszeredai születésű, sokat járt már gyerekkorában is a múzeumba, ahol akkoriban itt nagyrészt természet- és néprajzi jellegű kiállításokat lehetett megtekinteni. Véleménye szerint a múzeum akkor „kelt életre", amikor újra útjára indult a Régizene Fesztivál. Nemrég pedig igazi modern múzeummá változott, viszont megőrizte vár jellegét is. Olyan kiállítások kerültek terítékre, amiért az ország másik végéből is megéri ideutazni, akár több száz kilométert is. Elmondta, hogy jó irányba haladnak és fontos lépés volt az épületnek és környékének felújítása.

Hogy riportunk teljes mértékben megszólíthassa minden korosztály képviselőjét, D. Lajos is elősegítette munkánkat. Bevallása szerint ő inkább azokra a dolgokra emlékszik, amelyek inkább kulisszatitkokként foghatók fel, és amelyeket a történelemkönyvek nem nagyon taglalnak. Az 1960-as, 70-es éveket eleveníti fel, amikor nemkívánatos személyek kezébe került a vár, ezen a helyzeten azonban a városvezetés változtatni tudott. Legnagyobb bánatát és ugyanakkor felháborodását az képezi, hogy a vár közvetlen közelében felállított vaskerítés (amely egy határvonalat képez a megyei börtönnel) jogtalanul van odahelyezve és nem illik egy ilyen kulturális intézmény összképébe. Idős korára hivatkozva már nem nagyon tudja látogatni a várat, ezzel magyarázható az is, hogy egészségi állapotát figyelembe véve csak hanganyagot sikerült készíteni vele.

Célunkat elérve minden korosztály szava helyet talált interjúnkban és a hozzászólások különbözőségében fény derült az emberek Mikó-várról formált véleményére.

copyright 2011 WEBKastely