Az erőd, melyből mára elköltöztek a katonák

2011. november 2.

Csapatnév: Ifitéka

Próba: KastélyJelen - Hogyan vélekednek a helyiek a kastélyról?

A WEBkastély második próbája a Kastély jelenének kutatása. A kutatásunk színhelye így adott, Szárhegy. Így indultunk el Gyergyóból egy kamerával és egy fényképezőgéppel Gyergyószárhegyre.Nyolc helyi lakost szólaltatunk meg az interjúnkban, akik nem mások mint Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, Borsos Júlia, a Lázár kastély idegenvezetője, Hompoth Rikárd, Alupulesei Krisztina és Nagy Attila diákok, Gencsi Károly, Bartalis Mária és nem utolsó sorban Triv Doina szárhegyi lakósokat.Szerettük volna Kassay Lajos Pétert is az interjúban megszólaltatni, de távolléte miatt a papírra írt formával kell megelégednie a kedves olvasónak.

Fontos, hogy a Kastély a maga történelmi valójában is bekerülhessen a környék lakóinak (és természetesen nemcsak) tudatába, ezért igyekeztünk bővíteni az olyan rendezvényeink skáláját is (értem itt az előadások, koncertek, kolookviumok, konferenciák, stb.) , amelyek közelebb hozzák a műemléket a lakósság számára. A képzőművészeti kiállításokon kivül igyekeztünk egy kis kastélytörténeti és néprajzi kiállítást is létrehozni, hogy a látogató ne csak a funkciót, hanem a hely közel fél évezredes szellemét is érzékelhesse ittjártakor. A fenti felsorolás elég pontos képet ad minderről .... Sajnos, az elég hosszas visszaszolgáltatási procedúra és pereskedés nem engedte meg, hogy az állagóváson kivül más beruházás, a szakszerű restaurálás folyamata is folytatódhasson. Az új helyzet viszont remélhetőleg mindenképp a műemlékegyüttes javát kell, és remélem, fogja is szolgálni, ami közvetve természetesen a közjó szolgálatába áll. Meg vagyok róla győződve, hogy mint minden ilyen eszköz, az Ifitéka eme dícséretes megmozdulása is nagyot lendít majd ezen a keréken.

A kastély jelenéről 1974-től lehet beszélni vélekednek az idősebbek, ugyanis ekkor alakult meg a Barátság Képzőművészeti Alkotótábor, amelyet azóta is minden nyáron megszerveznek. A táborokban számos jeles művész tette tiszteletét, és egy-egy alkotást adományozott a tábornak. Mára már közel 2000 képzőművészeti alkotás gyűlt össze.
A népművészeti alkotótábor a Szépteremtő Kaláka 1978-ban alakult meg, melynek célja a népművészeti hagyományok ápolása, a kastély méltó berendezési tárgyainak elkészítése. Résztvevői készítették a faragott és festett bútorokat, varrottasokat, szőtteseket, kerámia és kovácsoltvas-munkákat. A Lovagterem reneszánsz stílusú bútorzatát is a népművészek faragták. Ma Szárhegyi Kézműves Műhely néven ismert, melyet KIs Portik Irén vezet
A fiatalabbaknak egy erődítményt jelent a kastély, amiből mára már kiköltöztek a katonák.

A jelen pillanatnyi állást, miszerint a Lázár kastély 2011-től visszakerült Lipthay Antal báró, illetve Lázár Nóra, valamint Vormair István tulajdonába minden lakós tudja és reméli, hogy csak pozitív hatása lesz a kastélyra.

A kastély számos rendezvénynek ad otthont. Évente 5 -6 képzőművészeti alkotótábort szerveznek. A falubeliek memóriájára hagyatkozva a teljesség igénye nélkül megemlítjük az Arisztokraták bálját amelynek idén először volt helyszíne a kastély, a Csabakirályfi rockopera ősbemutatóját, hangversenyeket, koncerteket, többek között Szabó Levente hegedű játékát, a Régizene Fesztivált, Sebestyén Márta, Hobó, Kaláka, Garabonciás, Gryllus Vilmos, Harry Tavitian, Cserey Csaba koncertjeit; Figura Stúdió Színház előadásait: Helység kalapácsa, Jövőre veled ugyanitt, Figaró házassága; a Klasszikus Művészek táborát, a Borsos Miklós Ifjúsági tábort, a Muuuvi Rövidfilm fesztivált, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének szokásos évente megrendezendő táborát, a Hargita Megyei Tanács ünnepi üléseit, a VII. Gyergyói Ifinapok vasárnapi programját, Székelyföldi Grafikai Biennále - t, "A jövőnk tőlünk függ", "Múlt és jövő" gyerektáborokat, személyiségfejlesztő hétvégéket kisiskolásoknak, Rezidens Grafikai Tábort, Képzőművészeti Egyetemek Kollokviumát, KorkéP Nemzetközi Alkotótábort, csereművész programot.

A helyiek nagyon büszkék a Lázár kastélyra, mert mindannyian tudják, hogy Szárhegy ismertségét a kastélynak köszönhetik. 

Egy kedves B.M. nevezetű gyergyói szurkolónk is megosztotta velünk véleményét: A Szárhegy-i Kastély már fontos részét alkotja a városunk és a körülötte lévő turisztikai látványosságoknak. Fontos lenne egy kis reklám neki, hogy több látogatót vonzón a kastély és a csodás táj. Véleményem szerint jobban is lehetne törődni a régi emlékművekkel, főleg ha az a szomszédunkban van. Értékelem az Ifitéka csapat megmozdulását amit a kastély érdekében tesz és tudom , hogy ennek a Szárhegy lakossága is örvend.

 
Ha valakinek kedve támadt megnézni a kastélyt most megteheti virtuálisan is csak válassza ki, hogy Lazarea, The Lazar castle az alábbi linkre kattintás után http://virtualisszekelyfold.ro/index_en.html .
Kellemes sétát. Köszönjük, hogy velünk tartott!
Várjuk a november 12-én tartandó Kastély Napra.

copyright 2011 WEBKastely