Diktátorok luxusa, egyszerű emberek tisztasága

2011. november 9.

Csapatnév: REGÖSÖK és FÉSZEKRAKÓK

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

 

 

Térkép

 

 

Egy diktátor pihenésére tervezett kényelem

Hálószoba

Bár a kastély sokkal régebbi, jelenlegi bútorzata, berendezése a Ceausescu házaspár luxus-igényeit volt hivatott kiszolgálni. E kényelemben könnyű későn ébredni, annál is inkább, hogy a falutól is zöldövezettel elzárt kastély a nyugodt pihenés szigete... Az egyetlen, de kellemetes hangforrás a hatalmas park sok madárvendégétől származik


Reggeli séta, személyes felfedezések meghitt öröme

Magnoliák

 

A kastély körül, a hajnali ködben derengő parkban több mint száz ritka növény vár felfedezésre, legtöbbjük nemcsak Erdélyben, de Romániában sem őshonos. A napfelkelte fényében szirmaikat bontó, virágoktól roskadozó magnóliafák mintha magával az élet örömével csókolóznának... Nem véletlen, hogy folyamatosan váltják egymást a kastélyban a képzőművészeti táborok, a parkban hátrahagyott szobrok, instalációk sokasága pedig kiegészíti sétánk esztétikai élményét.

 

Séta

 

Bárók kedvenc időtöltése

Vágta

 

... de akár a mienk is lehet, ha a délelőtt folyamán kilovagolunk vagy a fogattal kikocsikázunk! A Barabás lovardában a kezdő lovasokat figyelmesen fogadják, oktatják, a haladóbbak pedig akár lovastúrákon eredhetnek a bárók nyomába... Akinek inkább drótszamarakhoz van bátorsága, nemsokára körbebiciklizheti a most készülő zöld utat. A Vadas-tetőn a lovardából hozott házi szalámit, sajtot és házikenyeret lehet frühstückölni... a visszavezető úton pedig Tóth Kálmán biogazdához betérve friss almalével vagy feketeribizliborral lehet leöblíteni az út porát.

 

Almaszedés

 

Árkos szelíd óriása

 

Szelid óriás

 

Gyűjtemény

Lovastúránk végén nem megvívni kell Árkos szülöttével, a termetes fiatalember még nagyobb kitartással és odaadással gyűjti a bárók által is élt múltunk tárgyi emlékeit, elkápráztatni pedig nem fizikai erejével szokta az odalátogató érdeklődőket, hanem sajátos székely humorral fűszerezett ismereteivel, embersége tisztaságával, ritkaságszámba menő, mesébe illő tetteivel... (a több mint 5000 tárgyat számláló múzeum alapítása még csak hagyján, de ki drótszamaragolna el a mai Árkostól Aradig, hogy a Szabadság szobornak első szabadulási ajándékképp egy marék szülőföldet vigyen, vagy ki húzna haza gyalogosan egy fakerekű szekeret száz kilométeren át, csak mert épp ott sikerült beszerezni a magánmúzeum számára?)

Háromszék legnagyobb harangja

Unitárius vártemplom

 

Nem kevésbé híres az épület sem, amely ezen kiállítás egy részének nyújt otthont: Árkos legértékesebb, leghíresebb műemléke az unitárius vártemplom. A régi, románkori szentéllyel rendelkező, gótikussá alakított templomot bizonyára a gyakori török és tatár betörések elleni védelem céljából a 17. század elején olaszbástyákkal határolt hatalmas várfallal vették körül, amelynek előképe a művészettörténészek véleménye szerint a nagyváradi vár volt. A várfalon látható, 1639-es évszám minden bizonnyal a várfal befejezésének az ideje. Az ötszögű várfal déli szögletén lévő bástyát 1839-ben alakították át toronnyá, egy másik toronybástya pedig a múzeum őrzője lett.

Malmozó egyházak

malomkő

Nemcsak Bálint Zoltánnak gyűjteményében, de eredeti helyén is várja még látnivaló a látogatót: sajnos ma már csak Molnár János mester vízimalma bízhat a felújításban. Egy falucsúfoló anekdóta szerint Árkoson mindhárom egyház malomtulajdonos volt. A legkisebbnek, a katolikusnak a kerekét alig mozdította a víz, nem is nyekergett az mást, csak: Dííí-cséér-tees-sék! Dííí-cséér-tees-sék! A reformátusoké már nagyobb vízen állt, az őrlő hang is ezt jelezte: Tel-jes szent-há-rom-ság! Tel-jes szent-há-rom-ság! A leggyorsabb vízen őrlő unitárius malom erre vad hangon, gyorsan kiabálta: Ta-ga-dom! Ta-ga-dom! Ta-ga-dom! Vicc ide vagy oda, az árkosi lisztért messze földről jöttek vásárlók


Édes kísértés

 

Nem csoda hát, hogy a bár különösebben régi gyökere nincsen, de az árkosi mézeskalács is híres, keresett portékája lett a környékbeli vásároknak. Aki az ínyencségeket szereti tehát, annak érdemes még betérnie Gedő Péter mézeskalácsos mesterhez, mielőtt visszatér a kastélyszállóba

Egy istáló, melybe ma már csak a múzsák lova bejáratos

Galéria

Nemcsak kenyérrel (mézeskaláccsal) él az ember, szellemnek és léleknek egyaránt táplálék az a sok képzőművészeti kiállítás és főként komolyzenei koncert, amelyeknek elsősorban az Istálló Galéria, valamint szép idő esetén a kastély kertje ad otthont. Ráadásul egy napi fárasztó barangolás után mindez „háznál van"

Koncert

Feltámadnak a bárók

Bál

Nemcsak a magnóliák virágzása miatt érdemes májusban látogatni a Szentkereszthy kastélyt. Akár a fenti nap megkoronázása is lehet a Széchenyi-bál, amelyet hagyományosan itt szervez a Mikes Kelemen líceum fiatalsága, de a város polgármesterétől értelmiségiekig mindenki szívesen vesz részt ezen időugrásban. Ugyanis az estélyen a reformkor műveltsége, etikettje és lehetőleg viselete kötelező, raccsoló grófok és bárók vitatják meg a kaszinóban nemcsak az aktuálpolitikát, de a magyar lótenyésztés alakulásától az éjfélkor esedékes bálkirálynőválasztás jelöltjeiről is itt döntenek, voksolnak. Minden évben, mégis meglepő módon kesztyű is repül a porba, és a tó kis szigetén, holdfényben vívott szerencsés kimenetelű párbaj ad megbeszélnivalót az elsőbálos kisasszonyoknak, akiknek természetesen élő zenekar húz talpalávalót, kizárólag báli táncokhoz.

Illem

 

Hintó

 

Csonakos

 

Romantika

 

Egy kis vizuális túra:http://prezi.com/2_ryi6gukhjq/kastely-alom/

copyright 2011 WEBKastely