Egy elfelejtett vidékről a hármashatár közelében

2011. november 9.

Csapatnév: Kováts Kúria

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

 

 

 

Sándorhomok és annak környéke nemcsak a helyiek számára tartogat értékeket, hanem a távolról érkezőknek is számos érdekességet ígér. A feladat megoldásakor csapatunk arra koncentrált, hogy a Kováts család által képviselt értékeket kihangsúlyozzuk, a hozzájuk és a településhez kötődő hagyományokat felelevenítsük, valamint a környék szépségét, érdekességeit bemutassuk.

 


Csapatunk több programot tervezett, oly módon, hogy az idelátogatók közül mindenki találjon magának kedvére valót. Mivel a környék fejlődésében és történetében meghatározó szerepet töltött be a Kováts család, ezért mondhatjuk, hogy a kastély a környék legfőbb látványossága történelmi szempontból. Az első program a kastélyhoz és településhez kötődő történelmi vonatkozások bemutatása: Barangolás az ősök útján. A barangolás főbb megállói a következők: a kúria, azaz a Berenczei Kováts Sándor Kastély, amely a település szívében található, a református templom, a kúriával szemben lévő Berenczei Kováts Miklós Kastély, amely még nem került vissza a család tulajdonába, a temető a családi sírhellyel, a katolikus templom, melyben Scheffler János emléktabló található és végül az egykori határátkelő, melyet Románia Schengen-övezethez való csatlakozása után újból megnyitnak. A virtuális barangolásban segítségünkre volt Gönczy Miklósné, született Berenczei Kováts Ágáth, aki a nemcsak információkat mond el a látványosságokról, hanem személyes élményeivel színesíti a bemutatót.
Az udvarba belépve a kúria előtti parkon áthaladva szinte megelevenedik előttünk a múlt, ahogy az épület körvonalai előtűnnek a fák mögül.
A kúriához köthető egy másik híres személyiség, Berenczei Kováts Lajos, aki 1812-ben Sándorhomokon született, közgazdász, publicista, lapszerkesztő, országgyűlési képviselő, Széchenyi közlekedési államtitkára és jó barátja volt. Kováts Lajos elkötelezett híve volt Széchenyi politikai és gazdasági programjának, a társadalmi haladás ügyének. Mint Közlekedési Minisztériumi osztályvezető készíti el Pest-Debrecen-Szatmárnémeti vasútvonal építésének tervét. A kúrián elhelyzett tábla is neki állít emléket.
A kastélytól továbbhaladva, rögtön a kapuval szemben láthatjuk a haranglábat, amelyet Berenczei Kováts Eduard allíttatott a falu ó- és újhitű katolikusainak. Mielőtt megpillantanánk a Kováts Miklós Kúriát, érdemes időt szentelni a Református Templom közelebbi megtekintésére.
Az út túloldalán található Sándor testvérének, Miklósnak egykori birtoka és a rajta található kúria. Az épület még nem került vissza a család tulajdonába és jelenleg kihasználatlanul áll.
A család emlékét őrzi továbbá a helyi temetőben fellelhető egyedi és rendhagyó sírhely, amely már messziről kitűnik, hiszen egy kisebb dombra állított piramis szerű síremlék. Ez a megoldás is azt sugallja, hogy a családnak kitüntetett helye volt a falu életében.
A turizmus szempontjából az egyik legfontosabb tényező a falutól 3 km-re található román-magyar, valamint 16 km-re levő román-ukrán határátkelőhely.

 

A második programot a Kováts család lovakhoz kötődő szeretete ihlette, valamint az a tény, hogy a környéken a lovaglás és hajtóvadászathoz kapcsolódó tevékenységekre igény van, sok az érdeklődő, a rendezvények száma viszont igen csekély. A Nosztalgialovaglás keretén belül a résztvevők korhű ruhákban, lovaglóöltözetben vesznek részt, így a kastély, a lovak és a résztvevők segítségével egy olyan hangulatot lehet teremteni, amely a Kováts család fénykorát idézi.
Ehhez a témához anyaggyűjtés szempontjából nagyon jó alkalmat szolgáltatott a hétvégen Kakszentmártonban megrendezett „Hagyományos angol hajtóvadászat", amelyen alkalmunk nyílt megtapasztalni az emberek érdeklődését az ehhez hasonló programok iránt. A rendezvényen a Hunting Club elnökével (Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai din judeţul Satu Mare), Antal Istvánnal beszélgettünk a szatmári lovasrendezvények múltjáról és a témához kapcsolódó lehetőségekről.

 


A harmadik program az ÖkoTÚRa, amely gyalogos, biciklis és lovas útvonalakon mutatja be a környező természet szépségét és egyediségét. Ennek kapcsán az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnökével, Márk-Nagy Jánossal beszélgettünk, aki elmondta, hogy Sándorhomok és környéke kiemelkedően gazdag az ökoturizmus szempontjából, mivel az itt húzódó Túr menti védett területek számos természeti szépséget tartogatnak. Az interjúból kiderül, hogy a környéken számos meglévő és tervezett útvonal található, úgy mint a Mária-zarándokútvonal, amelynek célja a Mária-kegyhelyek érintése Ausztriától Csíksomlyóig vagy a Tisza menti EuroVelo, európa-szintű kerékpáros útvonal. A Sándorhomokhoz legközelebb eső, kevesek által ismert érdekesség a Vármegye árka, amely nem más, mint a régi Szamosmeder és melynek tiszta vizét különleges élővilág gazdagítja. Megemlíthejtük még a szervezet által is gyakran látogatott, kerékpár túrákra is alkalmas Újberki Halastavak környékét, ahol az érdeklődők különges madárfajokat figyelhetnek meg. A kerékpárosok figyelmébe ajánljuk továbbá a Sárerdőt körülölelő kerékpárutat, valamint Homok és Mikola erdőszéli útjait is.
Összefoglalva tehát az ide látogatók a következő programajánló kínálatából választhatnak:

 

copyright 2011 WEBKastely