Változatos Gernyeszeg: történelem, romantika, kaland

2011. november 9.

Csapatnév: Udvarmesterek

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

 

Fedezze fel a "Maros ékkövét" rejtő települést.
12 ok amiért érdemes Gernyeszegre látogatni.

Gernyeszeg Marosvásárhely és Szászrégen között félúton, a Maros folyó bal partján helyezkedik el. Közel hétszáz éves múltjával, az itt található műemlék épületekkel és remek földrajzi adottságaival nagymértékű turisztikai potenciált rejt magában. Akár tudatosan választja valaki ezt az úticélt, akár véletlenül kerül a környékre, talál olyan látnivalót, amely leköti figyelmét.

Az idelátogató gernyeszegi kirándulását kezdheti a történelmi múlt emlékeinek megismerésével.

Református templom, a település legrégebbi épülete

A templom főhajója és szentélye a XV. század közepén épült. Az évszázadok során a Teleki család bőkezű adományainak köszönhetően bővül és szépül. Itt őrzik Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit szarkofágját, amely eredetileg II. Rákóczi Ferenc földi maradványainak készült. 

 Teleki-kastély, a "Maros ékköve"

 

A település büszkesége az évszázados fák között megbújó barokk kastély, Erdély legszebb ilyen stílusú nemesi fészke. A mai kastélyt a gróf Teleki család építette a XVIII. században, egy középkori várkastély helyén. Építészetileg rokonságot mutat Budapest környéki kastélyokkal, a gödöllői, péceli és hatvani épületekkel. Az épület alaprajza U alakú, egyemeletes, középső része kupolaszerűen kiemelkedik. Az egykori berendezés szépségére ma a díszterem freskói, muránói üvegcsillárai és a szalonok porcelánkályhái, illetve a díszes tölgyfaajtók emlékeztetnek.

Kastélypark, Erdély egyik legrégebbi tájkertje


Az évszakonként más-más árnyalatú lombruhát viselő kastélyparkban kellemes madárcsicsergés fogadja a betévedőt. Az angol tájkertek mintájára kialakított parkban több ritka fafajta található. Méltóságot sugalló évszázados fái közül az egyik legfontosabb a Romániában nagyon ritka ginkgo - biloba. Erről a fáról gróf Teleki Mihály, a kastély utolsó tulajdonosa is megemlékezett egy levelében: "Gingo levelei első hóharmatra egyszer lesárgulnak és 24 órán belül le is hullnak. Olykor citromsárga zárt szőnyeg van a fa alatt. Nyáron Margitszigeten is láttam és augusztusban Londonban a Hyde parkban. Mind magasak, de karcsúk. Olyan vastag törzsűt, mint a gernyeszegi, sehol sem láttam életemben eddig!"

 

 

Ha elfáradtunk a sétában, akkor leülhetünk megpihenni a Margit-forrás mellé, ahol a Bodor Péter zenélő kútjáról származó kerítés egy darabja segíthet feleleveníteni a régi idők dallamait.

Teleki-kripta
A falu fölé magasodó kripta a Telekiek több nemzedékének temetkező helye.  A kriptához felkapaszkodókat a Maros partján elterülő falu látványa fogadja. Aki az esti órákban látogat el ide, annak egy szép romantikus naplementében lehet része.

Közművelődési ház, Kós Károly elveszett műve?


 

A több évszázados műemlékek mellett Gernyeszeg büszkélkedhet még egy építészeti szempontból jelentős épülettel. Ugyan szerényen áll az őt körbevevő újabb építésű magánházak között, de a stílusjegyei alapján arra lehet következtetni, hogy  a helyi kultúrotthont maga Kós Károly tervezte. Színpadán amatőr színjátszó csoportok, néptánc együttesek és korúsok lépnek fel. Emellett kiállításoknak és különböző kulturális rendezvényeknek ad otthont.

 

 

 

A történelmi emlékek megismerése után a turistáknak aktív kikapcsolódásra is van lehetősége a faluban, így délutáni programként több szabadidős tevékenység közül választhatnak.

Séta a természetben
A természet iránt érdeklődők számára biztosított a változatosság. A falu mellett folyó Maros partján kitűnő sétákat lehet tenni, míg a szomszédos erdő és a környék alkalmasak gyalog- és biciklitúrákra. A közelben szervezik a Marosvásárhely zöld folyosója nevű gyalogtúrát.

 

Lovaglás

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felhőtlen kikapcsolódást nyújthat a terep- vagy karámlovaglás. A település határában álló korszerű lovardában lipicai mének és pónik várnak a látogatókra. A városról érkező turisták bepillanthatnak egy gazdaság mindennapi életébe is.

Egyéb sporttevékenységek
A vízisportokat kedvelők kajakozhatnak a Maroson, a bátrabb szelleműeknek pedig siklóernyőzésre is van lehetősége a környék domborzati adottságainak köszönhetően.

Kirándulási lehetőségek a környéken
Mivel úgy a szűkebb, mint a tágabb környék bővelkedik felfedezésre váró kincsekben, ezért Gernyeszeg önálló állomás vagy hosszabb turisztikai útvonal része is lehet. Azoknak, akik több napot is eltöltenének Gernyeszegen, többek között ajánlhatunk egy Teleki-túrát, hiszen ez a család a környező települések életében is jelentős szerepet játszott. Az útvonal a gernyeszegi látnivalók mellett magába foglalhatja a szomszédos falvak, Sáromberke és Sárpatak kastélyait.

Egy másik, akár többnapos program során a Maros-menti kastélyokat lehetne felkeresni, hiszen Maros megye bővelkedik kastélyokban, kúriákban. Egy elképzelhető útvonal lehet a következő: Marosgezse (Bánffy-kastély), Radnót (Rákóczi-Bethlen kastély), Ugra, Szentpál (Haller kastélyok) Marosszentgyörgy (Máriaffy-kastély), Nagyernye (Bálintitt-kastély), Sáromberke, Sárpatak, Gernyeszeg (Teleki kastélyok) Vajdaszentivány (Bethlen-Zichy kastély), Abafája (Huszár-kastély) és Marosvécs (Kemény-kastély).

Nyáron kellemes kikapcsolódást nyújthat a közelben található két fürdőtelep is, amelyek sós vizeikről híresek. A Gernyeszegtől 7 km-re fekvő Alsóidecsen sósvizű strand és kádfürdők várják a látogatókat, a 15 km-es távolságra található Marosszentgyörgyön pedig szabadtéri strandon és fedett fürdőmedencékben is lehet fürdeni édes és sós vízben egyaránt. A marosszentgyörgyi szabadidő- és kezelő központban emellett fittness és wellness szolgáltatásokat is biztosítanak a vendégeknek.

Szálláslehetőségek
Gernyeszeg központjában, illetve a falu szélen is található egy - egy panzió, ahol a távolról jött látogató megpihenhet. A Grand Lion panzió 50 személynek nyújt szálláslehetőséget, a Fehér Ló panzió pedig 14 szálláshellyel rendelkezik. Ezekben étterem is működik. Emellett több helyi család is foglalkozik faluturizmussal.

copyright 2011 WEBKastely