KastélyLátogató Magyarózdon

2011. november 9.

Csapatnév: Bonus Pásztorok

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

                          Magyarózd 

*Ha először jár Magyarózdon, olvassa el figyelmesen az Ú (mint útmutatás) jelzést.

Festői képet nyújt az a lankás dombokkal övezett völgy, amely Marosludastól húzódik déli irányba, a Maros és a Kis-Küküllő között. A völgy végében található utolsó falu Magyarózd, 19 km-re Marosludastól. Déli irányba, a hegy túloldalán 16 km távolságban van Dicsőszentmárton. Írott emlék 1227-től maradt fenn a településről, egyházi (katolikus) okmányokban. Ősi magyar falu, nevét egy honfoglalás kori harcos csapatvezérről kapta.

Látnivalók:

                                                Látógatási útmutató

1. Radák-Pekry kastély

A Radák család záloglevél kiváltás fejében hatvan évre átengedte a birtokot Pekry Lőrincnek, aki az 1600-as évek végén építtette a kastélyt. A Radák családhoz 1732-ben került vissza a birtok, ettől kezdődően a XIX. század utolsó feléig, amikor Teleki Ilona grófnőnek adták jegyajándékba.

Ú: A kastély kulcsát a Drogterápiás Otthonban szolgálatos munkatárstól kell kérni. Valaki el fogja Önt kísérni a kastélyba, aki bemutatja az épületet. Ugyanott bővebb információt talál a kastélyról.

 

                                                  A kastély közelnézetből  

                                                  Hajnal

 

2. Drogterápiás Otthon

A kastélytól tovább vezető út elvisz a Bonus Pastor Alapítvány fő épületéhez, amely szabad szemmel is látható. Az egykori uradalmi „magtárként" szolgáló épület 2005-től bentlakásos Drogterápiás Otthonként működik. Az épület lakói gyógyuló függők, akik részt vesznek az Alapítvány hosszú terápiás programján.

Ú: Kérésre egy lakó „Házbemutatót" tart, végigvezeti a látogatót az Otthon fontosabb helységein, elmagyarázza a napi program főbb eseményeit: hogyan szervezik meg a mindennapi teendőiket, ki főz, ki mos, ki kertészkedik, stb. A látogató a ház lakóival együtt ebédelhet. Egy ebéd ára 5 lej, a vacsora/reggeli ára 2 lej. Itt a lakók által készített emléktárgyak is vásárolhatók: képeslapok, decoupage tányérok, dísztárgyak.

 

                                                    A terápiás otthon

 

3. Református templom

A falu régi templomát a kastélyhoz hasonlóan Pekry Lőrinc építtette a XVII. század folyamán. Azonban az idők elteltével nagyon leromlott az állapota. Az új templom alapkövét 1909-ben tették le és 1910-ben szentelték fel az új épületet. Elhatározták, hogy a templomot a néhai báró emlékére Radák templomnak nevezik el.

Ú: Császár Béla, a falu lelkésze szívesen útbaigazítja a látogatót a faluról és a Báró családról szóló történetekkel.

 

4. Horváth István költő, író

A református templom udvarán Horváth István (1909. Magyarózd - 1977. Kolozsvár) mellszobra látható. Magyarózd híres szülötte az erdélyi költészet egyik klasszikusa, a népi költészet képviselője. Jékely Zoltán fedezte fel paraszti őstehetségét, irodalmi műveltségére autodidakta módon tett szert. Megírta szülőfalujának lírai monográfiáját: Magyarózdi toronyalja címen.

Ú: A református templomtól a hetedik ház a jobboldalon az író szülőháza. Halála óta a lakás berendezése érintetlen maradt. Leszármazottai nem élnek a faluban.

 

5. Juhakol (esztena)

A faluban többnyire mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, háztáji gazdálkodással foglalkoztak és foglalkoznak a mai napig.

Ú: Ha kedve van, megnézheti a fejést, a sajtkészítést, az ordafőzés. Kis ajándék fejében lehet, kóstolóra is meghívják. Az esztena a Kendereskert rétjében van, 500 méterre az úttól. Jakab István juhászt kell keresni.

 

6. Magyarózdi dombtető

A Temető úton felfele haladva, a domboldal tetején gyönyörű kilátás nyílik a Radák-Pekry kastélyra és az egykori uradalmi birtokra. Ha időzni szeretne, itt akár szalonnázhat is egyet.

Ú: Túra bakancs, szalonna, tűzgyújtó szerszám jó, ha van.

 

 

                           Kilátás a domoldalról

 

7. Radák báró szőlőse

Bal fele indulva a domboldalon Radák báró egykori szőlősének a területén barangolhat a látogató. Az 1970-es években a magyarózdi bor egy bulgáriai nemzetközi versenyen aranyérmes lett. Ezután a szőlősök nagy része kipusztult. Mára már csak az emléke maradt fenn.

 

8. Tehénfarm

Ludas felől jövet, a falu jobb oldalán található a tehénfarm. Valamikor az is a Radák uradalomhoz tartozott. Ma a legnagyobb magángazdaság a faluban, külföldi és helyi vegyes vállalat. 150 Holstein tehén ad egyenként napi 13-35 liter tejet.

Ú: A Radák birtokról is megközelíthető a farm, a Terápiás Otthon felől le lehet a farmhoz ereszkedni.

 

Szálláshelyek:

9. a) Martin Parasztház - a Bonus Pastor Alapítvány vendégházát egy támogatóról nevezték el. Erzsike néni kérésre fánkot vagy kürtöskalácsot készít itt a látogatóknak. 4-6 fő számára alkalmas a ház szállásul.

 

                                                    Szálláshely

 

Ú: A templomtól a hetedik ház a baloldalon a Martin ház. Erzsike nénit előzetes egyeztetés esetén értesíti a szolgálatos munkatárs vagy Császár Béla lelkész a vendégek érkezése időpontjáról.

b) Radák-Pekry kastély - az emeleti termekben 20-50 fős csoport számára biztosítható szállás. Denevér szárnysuhogás és galambbúgás is része az éjszakai programnak.

c) Drogterápiás Otthon - a Ház zsúfoltságától függően, korlátozott számban (1-6 személy) részére biztosítható szállás.

 

Hasznos telefonszámok:

Drogterápiás Otthon, tel: 0265-483214, hívható naponta 10-12.30, 14.30-16, 21-22 óra között

Császár Béla, református lelkész, tel: 0265-483159

 

 

 

Látogasson meg Magyarózdon! 

copyright 2011 WEBKastely