Barangolás Csíkország szívében

2011. november 9.

Csapatnév: Várvédők

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

Turisztikai bemutatónk során a Csíkszeredában található Fenyő Hotelben szállásoljuk el az ide érkező vendégeket. Mivel úgy gondoltuk, hogy a turisták csupán részletképekből ismerik városunkat, igyekeztünk olyan egynapos programot tervezni, amelynek során megmutathatjuk városunk nevezetességeit, látnivalóit, érdekességeit.

Az ébresztőt fél 8-ra tűztük ki, amit reggeli követ a szálloda ebédlőjében 8 órai kezdettel.

Étrendünkben hagyományos székely ételeket szolgálunk fel.
9 órakor gyülekezünk a szálloda előcsarnokában, majd utunkat a 2003-ra felépült, új római katolikus Milleniumi templom felé vesszük.


A helyszínen röviden elmeséljük, hogy a kéttornyú centrális templom a magyarság múltját és jövőjét ötvözi, valamint Székelyföld sajátos, keresztény motívumait jeleníti meg.

A Milleniumi templom megálmodója Darvas-Kozma József plébános, aki 2001 januárjában kérte fel a világhírű magyar építészt, Makovecz Imrét a templom megtervezésére, amit az építész bérmentve el is vállalt. Mint utólag kiderült, teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

Ezt követően 10 óra körül elindulunk megnézni a várostól 2 km-re fekvő csíksomlyói Kegytemplomot.  

Az itteni emberek nagy Mária-tisztelők, hisz már nem egy csodás dolog történt e szent helyen.

Kézenfekvő bizonyítékul szolgálnak a legendák és a helybéli lakosok vallomásai is.

A templomban található Mária-szobor óriási tiszteletnek örvend.

A templom megtekintése után megnézzük és körbejárjuk a Barátok Feredőjét, ami egy gyönyörűen kiépített természetes környezetben kialakított hely, ezután a helyiek körében igencsak elterjedt ízletes forrásvízzel oltjuk szomjunkat.

Ezután felsétálunk a somlyói nyeregbe, hiszen itt kerül minden évben megrendezésre a Pünkösdi búcsú, amely egyben a magyarság legnagyobb találkozóhelye is.

12 órakor elindulunk vissza a városba, ahol még rengeteg látnivaló vár ránk. A Márton Áron Főgimnázium épülete akarva-akaratlanul szembeötlő remekmű, így pihenőt tartunk. Itt röviden elmondja az idegenvezető, hogy az épület 1909-1911-ben épült szecessziós stílusban és hivatalos felavatására 1911. július 5-én került sor, amelyet gróf Majláth Gusztáv erdélyi püspök szentelt fel.

Elhangzik többek között az is, hogy az épület déli részét, a szemináriumot 1913-ban fejezték be és a tanintézetet Csíksomlyóról költöztették be a városba. Az első és második világháborúban az épület egy részét lefoglalták és katolikus kórházzá alakították. 1990. május 25-én fordulóponthoz érkezett az épületegyüttes történelme, mivel az iskola felvette egy korábbi diákja nevét. Ez a diák később fontos egyházi személlyé nőtte ki magát, ő ugyanis nem volt más, mint a csíkszentdomokosi születésű Márton Áron püspök.

 

A gimnáziumot magunk mögött hagyva, a csíkiak körében csak sétáló utcaként elhíresült Petőfi utcába érkezünk, és meglátogatjuk azt az épületet, amelyben annak idején maga a költő szállt meg, amikor itt járt. Erről tesz tanúbizonyságot az épület falán díszelgő márványtábla. 

 

Továbbhaladva megérkezünk az egykori vármegyeháza elé, amely 1886-ban épült, eklektikus stílusban. Ma a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont. Vele átellenben az 1892-ben épült, méreteit tekintve bámulatos Törvényszék épülete látható.

 

 

 

 

 

 

Visszatérve a szállodába, egy óra szabadidőt hagyunk a vendégeknek. Már-már felfedezhetők a kimerülés első jelei az információáradat után, de a délutáni program ismertetése ambícióra és kitartásra szólít fel. 

15 órakor találkozunk az ebédlőben, ahonnan ebéd után indulunk tovább, hogy felfedezzük városunk hírességének galériáját. 

Igénybe véve a településünk nyújtotta egyik tömegközlekedési eszközt, fél óra múlva az 1973-ban épült Nagy Imre Galéria bejárata előtt állunk.

Itt megtekintjük a festőművész képeinek kiállítását, amelyben a művész a székely nép és táj sajátosságait örökíti meg. Közel 6.000 alkotását hagyta a városra, ami már önmagában is lenyűgöző adat.

Körútunk következő, talán legfontosabb állomása Csíkszereda legjelentősebb műemlékét és történelmi nevezetességét tárja elénk, a Mikó-várat.

 

Itt az idegenvezetőtől megtudjuk, hogy a vár 1623-1631 között épült, neoreneszánsz stílusban. A vár mögötti kertben 1969-ben létesítettek Falumúzeumot (ahol a tájházak és a székely kapuk a Csíki-medence jellegzetes népi építészetét képviselik).

Ma a Csíki Székely Múzeum otthona. A vár udvarán tartják a régizene fesztiválokat. A Mikó-vár előtti teret Vártérnek nevezik, amely pár éve gyökeres (szó szerint) változáson esett át, és hangulatos, már-már parknak minősülő pihenőhellyé alakult át.
Visszatérve szálláshelyünkre este fél hétig szabadidőt, valamint vásárlási lehetőséget biztosítunk a turistáknak.

 

Fontosnak tartjuk, hogy ellátogassunk a Vákár Lajos Műjégpályára, így egy rövid séta után látogatásunkat egybekötjük egy jégkorongmérkőzéssel.    

A jégpálya előtti szoborcsoport Tőrös Gábor szobrászművész hozzáértését és precíz munkáját dicséri. A hoki nem csak egy egyszerű sport ebben a városban. A kommunizmusban, amikor magyarul nem szabadott megszólalni, csak a jégpálya területén, az emberek itt érezhették leginkább hovatartozásukat, identitásukat. Egyfajta vallásnak számított, a csarnok pedig gyakorlatilag a magyarságot szimbolizálta Csíksomlyóval karöltve. Emellett a környék legsikeresebb csapata a csíkszeredai jégkorongcsapat, amelyet nemzetközileg is elismernek. Több világbajnokságot is szerveztek itt, a lelátókon közel 2.000 ülőhely található. A jégcsarnokban egyedülálló élményekkel gazdagodik a nagyérdemű, felejthetetlen tapasztalatokat szerez a hokiszurkolók körében. A jégpálya mögött olimpiai méretű gyorskorcsolyapálya kapott helyet, és szintén magas színvonalú versenyek helyszínét képezi. 

Egész napos túránkat egy esti összejövetellel koronázzuk meg, élménybeszámolóval egybekötött pizzázás a nap utolsó mozzanata. Csak remélni tudjuk, hogy az összeállított programban örömét lelte az idelátogató turista. Bízunk abban, hogy élményeiket másokkal is megosztó, újabb és újabb kalandra vágyó embereket láthatunk vendégül. Mi igyekeztünk tartalmassá tenni az itt eltöltött időt, és a viszontlátás reményében kellemes utat kívánunk.

copyright 2011 WEBKastely