Mezőségi Kornis-Wass turisztikai útvonal

2011. november 9.

Csapatnév: A Kornisért

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

 

 

Kastélyunk népszerűsítésére régóta vártunk. Mivel a mi kastélyunk nem egy élő kastély, és sajnos nagyon romos állapotban van, eddig nem igazán vonzotta a turistákat. Szentbenedek falu egymaga nem tud olyan turisztikai látványosságot nyújtani, amivel odacsalogathatnánk embereket, hiszen célunk az lenne, hogy minél többen lássák a kastélyt, ismerjék meg történetét, és közös összefogással az ott élő embereket arra serkentenénk, hogy a kastély a közösség büszkesége lehessen, és ne a szégyen tárgya, ahogyan a jelenben éreznek.
   Kastélyunk utolsó tulajdonosa Kornis Gabriella, Budapesten él, és szilveszter éjszakáján fogja tölteni a 90. életévét.
Felhívtuk, hogy meséljen nekünk. Gabi néni nagyon készségesen mesélt, és mikor a Wass Alberttel folytatott baráti viszonyát taglalta, akkor már világossá vált számunkra, hogy kastélyunkat egy Mezőségi Kornis-Wass útvonal segítségével fogjuk népszerűsíteni. Minden helyszínen régi fotókat, szórólapokat osztogatunk a turistáknak.

   Reggel 8 óra: Helyszín Szentbenedek. Szentbenedeken megnézzük a XIII. században épült római katolikus templomot, amely ma már ortodox templomként működik. Gyalog átsétálunk a Kornis kastélyhoz, idegenvezető segítségével megismerkedünk a kastély múltjával, elbeszéljük a kastély szomorú jelenét, majd optimizmussal próbáljuk a turisták figyelmébe ajánlani a kastély népszerűsítését, ezzel segítve a további pusztulás megakadályozását. A kastély udvarán fényképkiállítás, és Kornis Gabriella könyvének bemutatója, majd könyvvásár. 
  10 órakor az autóbusz elvisz minket Szamosújvárra. Szamosújvár Kelet-Közép Európa egyetlen barokk szerkezetű városa; az Apafi fejedelem által befogadott örmények alapították, és kezdték kiépíteni 1700 után. Megtekintjük Európa legnagyobb örmény-katolikus templomát és a benne található Rubens képet; a Salamon templomot; a Karácsonyi házban található múzeumot; Románia egyik legszigorúbb börtönének helyet adó Martinuzzi várat, és a mellette található Rózsa Sándor sírját. 


  12 órakor ebéd a szamosújvári Téka Alapítványnál. „Kornisék ünnepi ebédje"

Előétel: hagyományos mezőségi parasztos fatál
Leves: szentbenedeki jércehúsleves
Főétel: Vadhús feketeáfonya-mártással, zsemlegombóccal
  Ebéd után Ördöngösfűzes az első megálló. Itteni lehetséges programok: templom és tájház meglátogatása; helyi öregtáncosok, énekesek bemutatója; találkozás Wass Albert cserkésztanítványával, Lapohos András bácsival, aki baráti kapcsolatban állt Kornis Gabriella grófnővel is, így érdekes történeteket mesél nekünk a Kornis és Wass családokról.


   Következő megállónk Buza község. Előtte a Habadok tetőn körbetekintünk azon a tájon, melyet Wass Albert is látott. Látnivaló: az 1800-as években építették meg a Bornemissza-kúriát, mely szerepel a Kolozs megyei műemlékekről nyilvántartott jegyzékben is.


A falu lakosai kezdettől fogva szászok és magyarok voltak. Mint sok más belső-erdélyi települést Buzát is több dúlás érte a történelem folyamán. 1601-1603 között Básta portyázó csapatai pusztították el úgy, hogy nem maradt benne csak négy lélek és öt ház. A 2002-es népszámlálás adatai szerint az 1213 lakosból 616 román, 587 magyar és 10 cigány nemzetiségű. A XX. század közepének maximális lakosságszáma (1941-2382 ) a második világháború után, a kommunizmus erőltetett iparosítási politikája miatt csökkent majdnem felére. Ma a buzaiak és leszármazottjaik egy része szamosújvári lakos. A falu megfigyelése után szekérre ülve, (közben gyalogolva is) a dombokon keresztül átmegyünk Feketelakra (a busz odajön utánunk).
   Feketelak abban a völgyben található, ahová a Wass család szilágysági telepeseket (Balla, Marha, Kiss családok) hozott, akik meghonosították a szőlőtermesztést és a borkultúrát.

Itt a Téka Alapítvány táborhelyén, a falu feletti dombon helyben sütött kürtőskalácsot falatozunk a szabad ég alatt, majd feketelaki népdalokat és táncokat tanulunk adatközlők részvételével. Ezt követően megtekintjük a feketelaki tájházat, ahol jól megfér egymás mellett a falusi kulturát ábrázoló szoba, valamint a Wass Endre által adományozott Wass Albert könyvek, élete során szerzett kitüntetések, fotók, érmék kiállítása. Itt találkozhatunk a Wass grófok kastélyának beszolgálójával, aki érdekes történeteket mesél a kastély életéből. Ide érkezik a busz, amivel továbbindulunk.
  A vasaszentgotthárdi Wass kúria egykori helyén régi képeket mutatunk, és mesélünk a régmúltról. 


Wass Albert a faluról:

Ez a föld az erdélyi Mezőség legészakibb csücskén fekszik, ahonnan kezdve már erdők takarják a dombtetőket, és ahol a Mezőség jellegzetes, fagyott tengerre emlekeztető kopár hullámai elmaradnak, s a táj megélénkül. Valamikor tavak és járhatatlan mocsarak világa volt ez, ahol megbújhatott a vad és menedékre lelt az üldözött ember. Farkasok, bölények otthona volt ez, ahol csak az telepedett meg, akit ilyen vagy amolyan okból kivetett magából a szervezett emberi társadalom. Így kerültek oda az én családom ősei is valamikor a kilencszázas évek derekán. Állítólag Koppány vezér véréből származtak, akit felnégyeltetett Dunántul német püspöke. Erről azonban írtam már egy könyvet Kard és kasza címmel. Aki kiváncsi, megismerheti ebből családom történetét, ahogy azt régi könyvekből és levéltári adatokból ki lehetett hámozni. Itt most kizárólag csak az  én kiszakított emberi gyökerem eredeti helyéről lesz szó, Vasas-Szentgothárdról, ahogy én azt saját szememmel láttam és átéltem, s mint lassan tovatűnő életem legszebb emlekét őrzöm a szívemben.
Történelmi adatok szerint első neve Bölényes volt, mely név abból származott, hogy itt volt az a nevezetes „gázló", melyen keresztül a bölénycsordák évszázadokon át a völgy-rendszert uraló tó- és mocsár-hálozat egyik oldaláról átválthattak a másik oldalra minden nehezség nélkül. A legelők ugyanis a dombok hullámait takarták, melyek alatt csillogó kék víztükör vagy sötétzöld nádas borított mindent.

  Cegében meglátogatjuk a Wass kúriában lakó Wass grófnőt, majd megtekintjük a református templomot, amelyet a család adományozott az egyháznak.

Elolvasunk egy legendát, miszerint a híres noszolyi sajt története is egy cegei grófi családhoz kötődik. Sajtkostolás közben meghallgatjuk a legendát:
„A noszolyi sajt története akkortól kezdődik, amikor a Cege vidéke még egy hatalmas és gazdag gróf uralma alatt állott. Egy napon, néhány bátrabb paraszt megszegte a gróf parancsát, és elvettek annak sajtjából, hadd tehessenek valamit gyermekik asztalára a puliszka mellé. Hogy el ne kapják őket, a sajtot elrejtették egy közeli barlangba. Megrettenve saját tettüktől, és tartva a gróf haragjától, nem siettek elővenni a sajtot a barlangból. A napok és a hetek teltek, amíg végül egyikük bátorságot gyűjtött, és bement a barlangba, hadd lássa, mi történt az elrejtett sajttal. Nem kis meglepetéssel észlelték, hogy bár romlottnak hitték már, a sajtot jó állapotban találta. A sajt színe vörössesárgára változott, de a szag ellenére is igen jó íze volt. Végül a gróf csak tudomást szerzett a parasztok csínjéről, és megbüntette a törvényszegőket. Aztán ő maga is a barlangban kezdte tartani a sajtot. Emígy született meg a "noszolyi sajt", amellyel a gróf vendégeit traktálta, büszkén annak összehasonlíthatatlan ízére."
  Továbbindulunk szálláshelyünk fele, a szamosújvári Téka Alapítványnál vacsorára helyi, örmény étel-különlegességeket szolgálunk fel:
Leves: hurutos leves
Főétel: herissza (juhhús kölessel)
Desszert: dalauzi
Vacsora után kulturális programot kínálunk vendégeinknek.

A szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes rövid műsorában a Tóvidék falvainak (Ördöngösfüzes, Feketelak, Buza, stb.) népzenéjét, néptáncait és népdalait mutatják be. Ezt követően tánctanítás és táncház zárja a programot.
Szeretettel várunk mindenkit!


 

 

 

copyright 2011 WEBKastely