,,Itt még az idő is meg van állva''

2011. november 9.

Csapatnév: Mükes

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

 

   Zabola, Orbaiszék népes községe, a Háromszéki-havasok aljában, a Keleti-Kárpátok nyugati lejtőin fekszik. Fölötte emelkedik a Zernye-tető és Lakóca a páratlan szépségű vadonjaival. E történelmet idéző település egy U alakú völgyben fekszik, a hasonló nevű patak mentén, 12 km-re Kézdivásárhelytől, 6 km-re Kovásznától és 20 km-re Sepsiszentgyörgytől. A körülötte fekvő nagy kiterjedésű erdőket gazdag vadállomány népesíti be. A Háromszéki-havasok zordon gerinceiről páratlan kilátás nyílik a Háromszéki-medencére. De még mielőtt elkalandoznánk a vadonban, tekintsük meg Zabola nevezetességeit.
   A falu talán legismertebb látványossága a Mikes kastély és park. A park 14 hektárnyi területen fekszik. Az arborétumot gróf Mikes Ármin létesítette, aki külföldről különleges fafajokat hozatott. Ma a parkban közel 170 növényfaj él. A Mikes család műemlék értékű főúri kastélya már a 17. század elején állott. Az évszázadok során többször átépítették. Ebben a kastélyban tartották Apor Lázár és Imecs Judit híres lakodalmát, amelyen Erdély és Székelyföld főnemesei részt vettek, Bethlen Gábor fejedelem is. A kastélyt ma Mikes Ármin unokái lakják , mellette panziót működtetnek. És mivelhogy az idelátogató és itt megszálló valószínü kikapcsolódni meg feltöltődni jött, felejthetetlen élményekkel térhet haza. Elsősorban ami a legfontosabb, az a gyomor. A panzióban régi hagyományos, már-már elfeledett ételkülönlegességekkel kényeztetik a vendéget, amely alapanyagokat kizárólag a parkban lévő kertészetben termelnek meg hagyományos módszerekkel. Jóllakva a vendég óhaja szerint válogathat az extrém vagy kevésbé kalandos ,,tevékenységek'' közt. Lehet csónakászni a parkban fekvő kis tavon, továbbá lovas szekerezésre van lehetőség. Aki meg nem sajnálja a lábát, az egy vezetővel ,,feltúrázhat'' a Háromszéki-havasok gerinceire, ahonnan páratlan le-kilátás nyílik a környező rengetegre. És mivelhogy az erdők gazdag vadállománnyal rendelkeznek, akinek van türelme na meg bátorsága medvét nézhet, meg vaddisznót vagy szarvast, persze tisztes távolságból.
   A kastély területét elhagyva a falu másik nevezetes építménye az Árpád kori református vártemplom, az erdélyi késő gótikus építészet emléke. A templomot körülvevő várfal valószínü a XV. században épült. A fal 8 méteres magasságát egy 1838-as földrengés után csökkentették le. A szentély festett mennyezete 1759-ben készült, a hajóé 1772-ben. Festőjük ismeretlen. A templom orgonáját 1929-ben építette Einschek Károly brassói mester. A templomépületet az azt körülvevő várfal, valamint az épen maradt évszázados részletek teszik Erdély keleti részének egyik legértékesebb és legszebb egyházi , történelmi és építészeti emlékhelyévé.
   Továbbá megtekinthetik a 2003-ban dr. Pozsony Ferenc által létrehozott Csángó Néprajzi Múzeumot , ahol megismerkedhetnek a moldvai csángó magyarok életvilágával, szokásaikkal, hagyományaikkal , népviseleti és tárgyi eszközeikkel. Egy XX. Század elején épült házban megismerkedhetnek a zabolai kultúrtörténeti emlékekkel, egy XV.-XIX.századi kandallócsempegyűjteménnyel, továbbá háborús emlékekkel, helyi viselettel, meg lakáskultúrával.
Ami viszont nem szerepel az útikönyvekben, az az állapot ahogyan itt még megmaradt a hagyományos állattenyésztés és mezőgazdaság. Ha valakinek szénacsinálni van kedve, azt is megteheti, ha tehéncsordát akar látni, amint az úton végigvonul, vagy ha tehenet akar fejni, arra is van lehetősége.
   Egy szó mint száz az idelátogató az időt is megállíthatja, ha éppen ahhoz van kedve.

copyright 2011 WEBKastely