Falu a Berettyó tükrében...

2011. november 9.

Csapatnév: A Bánffyk

Próba: KastélyLátogató - barangolás a kastély környékén

1. 8:00-10:00 Kastely : Évszázadokon át a Báró Bánffy család tulajdonát képezte. A XV század elején épült . A XX. század elején nyerte el mai formáját. Ma a református egyház tulajdonában van.
2. 10:00-11:30 Refomátus templom ::XV. század közepén épült gótikus stílúsú, eredetileg katólikus templom .
3. 11:30-12:00: 2005-ben avattuk fel Arany János mellszobrát . Közvetlen szomszédságában található az 1902-ben kialakított ártézikút. Innen nem messze a Világháborúban elhunyt katonák emlékműve.
4. 12:00-13:00 Házimúzeum: Torkos Pál és felesége magángyüjteménye.
5. 13:00-15:00 Vadászkastély: Az 1900-as évek elején épült . Ma a Megyei Erdészeti Hivatal birtokolja.
6. 15:30-16:00 Halmok: Avarok és szlávok hajdani temetkezési helye.
7. 16:00-17:30 Bonanza lovarda : 2004-2005 óta várja a szórakozni és sportolni vágyókat.
8. 17:30-18:30 Borkóstoló : Varga Mihály a Nagycsicsón épült pincéje.
9.18:30-19:30 Szentháromság-hegy : Papcsalón épült katólikus zarándokhely.
10. 19:30 Vissza a Kastélyba - vacsora

                                       

Üdvözöljük önöket a nagyfalui körúton. Szilágynagyfalu a Berettyó teraszos völgyében fekszik , központja a Rézhegység és a Magura medencéjének. Településünk 2013-ban ünnepli 800 éves évfordulóját. Ebben az összefoglalóban szeretnénk bemutatni falunk és környékének látványosságait, illetve történelmi monumentumait. Településünk számtalan szép és érdekes építménnyel büszkélkedhet.

        

Túránkat a Báró Bánffy kastély udvarán kezdjük meg,ahol egy meleg tea és kalács mellett fogadjuk vendégeinket , kik lelkes érdeklődéssel érkeztek falunkba . Látogatóinkat körbevezetjük a kastély területén,ahol megismerkedhetnek a szépségeivel és történelmével. A XIV.században kerültek falunkba Erdély legtehetősebb családjának egyike: a Bánffy család. Letelepedésüke követően a falu központjában kastélyt és körülötte gazdasági udvart építenek ki , melyekről 1417-ből származnak az első fennmaradt irásos adatok. A kastély reneszánsz stílusban épült , belső udvarában istálló , magtár és műhely működött. Védelmi célokból a védőfalak körül vízárkot is ástak , ennek nyomai még ma is felfedezhetőek. 1936-ban a kastélyt Bánffy Albert a helybeli református templomnak adja el. Ettől kezdve kultúrház, mozi működött , a falu fiatalsága számára közkedvelt hellyé vált. A II. Világháború után szülőotthon , orvosi lakás és szellemi fogyatékos gyerekek iskolája kapott benne helyet.A régi nagy udvar része volt még a Bánffy kúria is , amely barokk és klasszicista elemeket őriz és a XIX. század második felében épült"

                    

 

 Ezek megtekintése után elkezdjük utunkat, és minden résztvevőt egy-egy tájékoztató prospektussal látunk el,melynek segitségével nyomon követheti turisztikai állomásainkat.
A szélrózsa bármely irányából közelítjük meg a falut, először a református templom kimagasló tornyát pillantjuk meg,amely legelső megállónkat képezi. Eredetileg katólikus templomnak épült a XV. században, utógótikus sítlusban, de a toronyot utólag toldták hozzá, amely barokk stilú. A Kárpát-medencében ezen kivül még három hasonló stilusú templom létezik. A műemléknek számító épület számos rejtéllyel és szépséggel rendelkezik. Többek között megtekinthető a templom külső falán található napóra. Küszöbét átlépve látható a Bánffy család cimere, valamint a mellette lévő halálfej, ezeket a templom alatti kriptából hozták fel. Ez a két szimbólum , jelzi a bárói család temetkezési helyét. A templom jellegzetes dísze az Úr asztala felett függő búzakoszorú amit az egyház tagjai készitenek minden évben. A 2000-es év folyamán fedeztek fel a portikus falán egy freskót, ami Jézust ábrázolja. A szentkép az ősi katólikus templom idejéből maradt fenn. A templom orgonája a XIX. század végén egy nagyváradi orgonaépitő készitette. Eredetileg szalag rendszerű, lábpedálos,rézcsöves orgona volt. Megközelitőleg 250 lépcsőfok vezet fel a toronyba,ahol két harang található. A jobb oldali 1859-ben készült a tűzvész során összeolvadt két régi harangból, a bal oldali pedig 1931-ben.

                                                       

Következő megállónk a templom háta mögötti park. Itt megtekinthető Arany János mellszobra, amelyet hat éve avattak fel, mivel Nagyfaluban él egyik állitólagos leszármazottja, ugyanakkor Toldi cimű műve is ide köthető. A parkban sétállva megizlelhetjük az ártézikút vizét, mely metángáz hatására tör a felszinre. Ez 1902 óta látja el a falu lakosait ivóvízzel. Nem messze megtekinthetjük a két Világháborúban elhunyt nagyfalui katonák emlékművét, 1997-ben állitották.

                                                        

Harmadik állomásunk a Torkos Pál és felesége Piroska által berendezett Házi Múzeum. A számontartott tárgyakat önerőből gyűjtötték össze és már három éve nyitva áll a kiváncsiskodók előtt. A tárgyakat már fiatal koruk óta gyűjtögetik e nemes cél érdekében. Az ott örzött régiségek számat 50-60ra becsülik a házigazdák. A legrégebbi egy kb. 200 éves imádságos könyv. A múzeum egyetlen szobából áll de szeretnék bőviteni. Az épület körülbelül 100 éve épült. A magyaros ház hangulatát egy tulipános kapuval és tornáccal tetőzték a közelmultban.

    

Innen a falut szegélyező erdőbe megyünk , ami alkalmas hely egy kellemes sétára a természet lágy ölén. Befejezve a sétát megérkezünk negyedik uticélunkhoz,a lapisi erdőben található vadászkastélyhoz. Ez is a Bánffy családhoz köthető, ugyanis az 1900-as évek elején Báró Bánffy Albert tulajdonát képezte. A kastély udvara kiváló terület az ebéd elfogyasztására. Az ételt a falusiak készítik el , hagyományos bogrács recept alapján. Az ebédet követő pihenő után kisétálunk az erdőből.

                 
                                   

Nem kell sokat menjünk ahhoz,hogy eljussunk a Halmokhoz.Ezek szláv-avar sirhalmok, melyeknek ősi magyar neve Kurgán . 1850 körül több mint 50 halom volt, de mára már csak kettő maradt belőlük.  A nagyobbik halom a 38 méter átmérőjű és 6.5méter magasságú "Nagyhalom''.A régészek csontokat,ezüsttárgyakat találtak a halomsirokban.Ezek egy része megtekinthető a Petri Mór Általános Iskola múzeumában,mely 2006 óta működik. A múzeumban még megtalálhatók: cserépedények , magyar és román népviselet. Vezetője Antal Tibor történelem tanár.

                                               

Tovább haladva Nagyfalu határában elhelyezkedő Bonanza lovardához érkezünk , ami kikapcsolódási és sportolási lehetőségeket nyújt. Itt mindenki kedve szerint válogathat a sétalovaglás , kocsikázás és túralovaglás között. A lovardában 20 ló , 2 hintó és 2 kordély áll a résztvevők rendelkezésére.Reindbold György -Rudolf 2004-2005 alapította.

                             

Leszállva a magas lóról ,folytajuk utunkat a pincesor felé. Könnyen rátalálunk a Varga Mihály borospincéjére , ahol finomabbnál - finomabb nemes borokat kóstolhatunk meg , amelyek muskotály , járdovány , királyleányka , saszlamenka és travini szőlőből készülnek immár 30 éve . Ebből a magasságból tökéletesen lehet látni a falu körvonalait és a késő tavaszig hó borította Rézhegységet.

          

Nem messze innen várja híveit a katólikus zarándokhely . Ez a terület néhai Bara Madarász Éva tulajdonában volt, aki az édesanyjától örökölve, felajánlotta azt a Szentháromságnak. Éva Asszony a Szentháromságtól és a Szűzanyától kapott nyilvános üzeneteket minden hónapban, 2004 októberétől. A Szentháromság hegyen: az Egység Keresztje, az Irgalmas Jézus és Szűz Mária kápolnái, a Két Szent Szív Háza, keresztút és rózsafüzér út találhatók. A Szentháromság hegyén, az Égiek állandó jelenlétét tapasztalják meg mindazok, akik nyitott szívvel jönnek az utolsó idők egyik zarándokhelyére. Itt gyónási lehetőség is van több papnál.

 

       

Miután minden résztvevő megtalálta lelki egyensúlyát , visszatérünk a Bánffy kastély udvarába, ami egyben túránk végállomása. A kastély melletti díszterem, bőséges hagyományos ételekből álló vacsoránk színhelye. Tejfölös töltöttkáposzta és csőrege van az étlapon . A lakoma alatt a Csengettyűsök , a helyi cigányzenekar... A vállalkozó szelleműeknek lehetőségük van arra , hogy a helyi néptánc csoportal szilagysági lépéseket tanuljanak.

Reméljük sikerült felkelteni figyelmüket , érdeklődésüket településünk iránt . Szeretnénk , ha képzeletbeli utazásunk valóra válna . Szeretettel várjuk az érdeklődőket.
 

copyright 2011 WEBKastely