I SZENTBENEDEKI KORNIS KASTÉLYNAP

2011. november 14.

Csapatnév: A Kornisért

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

 

I SZENTBENEDEKI KORNIS KASTÉLYNAP

     2011. november 10-én, csütörtökön szerveztük meg a Webkastély vetélkedő állandó próbájaként meghirdetett kastélynapot. Mivel háttérintézményünk, a szamosújvári Téka Alapítvány elsődleges céljai között a kistérség hosszútávú oktatási stratégiájának fejlesztése szerepel, ezért       Szórványkollégiumunk diákjainak, és a szentbenedeki gyerekeknek szerveztünk kastélynapot. Fő célcsoportunk idén is, 2020-ban is a fiatalság, a jövő generációja mert úgy gondoljuk, hogy a Kornis kastély a szamosújvári Kemény Zsigmond Mezőségi Szórvány Iskolaközpont társintézményeként egy alternatív oktatási lehetőséget nyújtana.
   Kastélynapunkat nagy izgalom, és szervezkedés előzte meg, melybe csapatunkon kívül bekapcsolódott a Téka Szórványkollégium többi diákja is. A 110 V-XII osztályos kollégista a benevezés óta izgalommal követi a versenyt és ahol tud besegít csapatunknak. A kastélynapot megelőző héten előkészítettük a plakátokat, szórólapokat, vetélkedőket, meghívtuk a kastély tulajdonosát és a helyi önkormányzat képviselőit. Megtisztelt jelenlétével és a kastély bejáratánál fogadott minket Lécfalvi István, Mikeháza község alpolgármestere.
   A csípős hideg ellenére nagy gyerekzsivaj verte fel a kastély évszázados csendjét. Ahhoz, hogy méltóképpen ünnepelhessünk, megtisztítottuk a kastély udvarát a jelen nemtörődömségének nyomaitól, összeszedtük a szemetet. Elhelyezkedtünk a bástya elé, majd bentlakásunk pedagógusa köszöntő beszédével megnyitotta a kastélynapot. Ezt követően a bentlakás igazgatónője, aki személyesen is ismeri a kastély mostani tulajdonosát, a Budapesten élő Kornis Gabriellát, felolvasta Gabi néni levelét. A köszöntő sorok után örömét fejezte ki, hogy otthonában köszönthet minket, mert Szentbenedek soha nem szűnt meg hazájának lenni. A sorok közül a honvágy, a kastály szeretete és az üres falak mély csendje okozta fájdalom szűrődött ki. Népdallal válaszoltunk neki, Topai Kinga előadásában felcsendült az Elment a madárka, üres a kalitka kezdetű népdal.
  Rendhagyó történelem óra keretében, Víg Sándor csapattagunk segítségével, megelevenedtek előttünk a kastély dicső napjai.
   „Ez a kicsi mulatság tartana míg a világ..." csujjogatással elkezdődött a Téka Alapítvány Kaláka néptáncegyüttesében táncoló bentlakóink mezőségi táncrendje. Kísérte őket a Kontrabanda zenekar.
   A többi résztvevő bevonásával, nyolc helyszínes interaktív vetélkedő vette kezdetét, melynek során a versenyzők a kastélyról szerzett tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat és színjátszó tehetségüket csillogtathatták meg.
   Hazafele jövet szokatlanul csendesek voltak a gyerekek , amíg egy gyerek énekelni kezdett:„ Erdélyország az én hazám nem Német, odavágyik az én szívem míg élek....."copyright 2011 WEBKastely