Apafi kastély - múlt és jövő

2011. november 15.

Csapatnév: Szórványért

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

Figyelembe véve, hogy az Apafi kastély jelenleg a görög katolikus egyház tulajdona (a tulajdonjog nem vitatható) és benne működik a görög-katolikus Érsekség, más jövője az épületnek csak a tulajdonos beleegyezésével képzelhető el.
Véleményünk szerint az épület, jelen pillanatban reálisnak látható, legmegfelelőbb funkciója a kommunizmus idején betöltött funkció lenne. Mivel a város és a környék legrégebbi épületei közé tartózik méltó képpen fogadhatná falai közé a kistérség múzeumát, figyelembe véve, hogy maga az épület egy műemlék.
Városunkban a görög-katolikus egyház tulajdonába vannak még olyan épületek amelyek méltók lehetnek a Görög-katolikus Érsekség székhelyének befogadására, ezáltal az Apafi kastély visszakaphatná a régi (kommunizmus alatti) rendeltetését.
A külömbség az 1989 előtti és utáni (Apafi kastélyban működő) múzeum között hatalmas volna.
Elsősorban hangsúlyt kell fektetni a történelmi adatok, tények és a múzeumi tárgyak valós bemutatására, másodsorban hangsúlyt kell fektetni az épület múltjának a felelevenítésére, régi tulajdonosainak megemlítésére.
Elképzelésünk szerint a kastély udvarán egy nagyobb mértékű makett ábrázolná a régi kastélyt udvarán az első balázsfalvi református templommal és ennek környékét.
Meggyőződésünk, hogy elképzelésünk megvalósításával növelnénk településünket látogató turisták számát.

copyright 2011 WEBKastely