Naplóbejegyzés – Új szemlélet, régi hangulat - 2020. júniusa

2011. november 15.

Csapatnév: Csíkszentimrei Henterek

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

Tegnap a feleségemmel a sogórnőm esküvőjére voltunk hivatalosak Csíkszentimrére. A feleségem izgatottan várta azt a napot. Egyrészt, mert a húga férjhez megy, másrészt pedig egy különleges helyen volt az esküvő polgári szertartása. Nem értettem miért van úgy oda azért az épületért, így hosszasan taglalta, hogy a Henter-kúria Csíkszentimre dísze és büszkesége. A kúria a Henter bárók tulajdona volt, akik meghatározó szerepet játszottak a község történelmében. A feleségem elmesélte, hogy az épület sokáig szolgálta a lakosságot, működött benne iskola, táncház, kultúrotthon és még mozi is. „A nagypapám is oda járt iskolába", ez volt az egyik meghatározó mondata a mesélés közben. Meg az is, hogy a tata lelkileg kötődött az épülethez és elkeserítette a tény, hogy állami tulajdonba, majd kézről-kézre magántulajdonba került a Henter-kúria és szépen lassan tönkrement, és az unokája már nem odajárhatott iskolába, hanem csak játszani a barátaival.
Az izgalom a feleségem részéről viszont annak volt köszönhető, hogy 2011-ben Csíkszentimre visszavásárolta a kúriát és mára egy kultúrális központot létesített benne, s eljött az idő, hogy annyi év után újra láthatja az épületet, de nem romokban heverve, hanem régi pompájában. Pár régi képet elnézve az az épület még ha romos volt is, de mégis mély benyomást keltett az emberben és éreztette, hogy milyen hatalommal bíró emberek lakhattak benne, és mennyi minden történt ott az évszázadok során, nem beszélve arról, hogy romokban is, de látszott, hogy egyszerű, elegáns, de mégis egy stílusos, szép nagy udvarház volt annak idején.
Egy órával az esküvő előtt megérkeztünk Csíkszentimrére, hogy a feleségem körbejárhassa a kúriát. Mi tagadás nekem is leesett az állam, miután a romhalmazt ábrázoló fotók után élőben megpillantottam a felújított Henter-kúriát.
Az épület előtti hatalmas geometrikus elrendezésű kertrész, a régi nagy akác- és gesztenyefákkal máris lenyűgöztek, a gyep rendben volt, frissen nyírva, az udvart középen egy kis szökőkút ékesítette. Az épület, a Henterek egykori kúriája pedig jobban nézett ki, mint új korában, mégis minden, alaptól-tetőig ugyanabban a formában lett felújítva, és a régi barokk stílusát is megörízték. Olyan érzés volt fellépni a tornácra, amelynek homlokzatán még mindig ott díszelgett a család címere, mintha én magam is egy nemesi sarj lettem volna.
Boldog lesz minden szerelmes pár, aki a kastélyban köti meg ezután a házasságát, mert az a sokszínűség, ahogy az épület ötvözi az elmúlt közel háromszáz év változásait, magával ragadja és elvarázsolja a kastély falai közé lépőt.
Az épületben több tevékenységre nyílik lehetőség. Elsősorban, ahogy beléptünk a bejáraton, ahol egykoron a szalon lehetett, most egy kis, szolid éttermet alakítottak ki, ahová a betérő egy kicsit pihenésképpen helyet foglalhatott, közben végignézhette a falon található nagy fotókat, amely a kúria történetét ábrázolta kronológiai sorrendben. Kiemelt helyen volt egy hat főből álló „Csíkszentimrei Henterek" nevű csapatfotó és meg volt említve egy webkastély nevű verseny, mint a kúria újjászületésének egyik nagy mérföldköve.
Az épület északi részében, egy boltíves szobában falumúzeumot rendeztek be a falubeliek saját gyűjteményükből. A déli részén volt egy másik nagyszoba, amelyet konferenciateremnek és kulturális rendezvényteremnek is használtak. Itt is a barokk stílus jellegzetességei uralkodtak.
A kúria azaz épületfajta, amely a legmélyebben fejezte ki az arisztokrácia, az arisztokratikus társadalom vidéki életét, hisz otthona, sőt „temploma" a műveltségnek. Azaz építészeti műfaj, amelyet a nemesség a vidéki élet központjának épített fel. A Henter kúria egy új kulturális színtérré is szeretne válni, hiszen a tervek szerint felolvasóestek, könyvbemutatók, könnyed hangvételű kulturális esték is megrendezésre kerülnek majd abban.
Csíkszentimrén pezseg a kulturális élet, évszaktól függetlenül. Biztosak voltunk abban, hogy van igény egy olyan új kulturális színtérre, mely nívós kulturális rendezvényeket tud majd befogadni. Maga az épület elrendezése és belső enteriőrje kínálja fel ennek lehetőségét.
Már kíváncsian mentünk fel az emeletre. Ott hálószobák voltak létesítve az ideérkező vendégek számára és a kúria talán egyik legérdekesebb és az embereket leginkább megmosolyogtató mozi is újra életre kelt az emeleten egy külön teremben.
Egyszóval el voltam kápráztatva a ténytől, hogy a hányt-vetett sorsú kúriából mit hozott létre a község, hogyan harcolt meg érte és mentette meg az összeomlástól. Egy turisztikai látványossággá lépett elő, de igazi jelképe annak, hogy mire képes egy olyan közösség, amelynek számít egy épület, amely történelmi és morális értékeket hordoz magában.

Keresztes Nándor készített egy látványtervet arról, hogy a  Henter-kúria hogyan fog kinézni 2020-ban. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez meg is valosuljon.

Henter-kúria 2011

Henter-kúria 2020

copyright 2011 WEBKastely