És amikor az álmok valóra váltak ...

2011. november 15.

Csapatnév: Karvalyok

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

2020-at írunk. A nagykárolyi gróf Károlyi kastély, ismét a régi XIX. század végi pompájában tündököl. A pompás felújított kastélyt, ízlésesen kialakított, szépen gondozott angolpark veszi körül. Kedvenc sétahelye ez a turistáknak és a város lakóinak. Gyöngykavicsos ösvények szelik át a parkot, veszik körül az impozáns neogótikus-neobarokk épületet.

Mind az épület és a kastélykert visszanyerte régi arculatát, az őt körülvevő városrész átalakult. Hagyományos és modern időtöltések között válogathat a Nagykárolyba látogató turista vagy a városát és a településének szimbólumát megismerni vágyó helyi lakos.

Immár a hagyományőrző és kulturális események legfőbb helyszíne a kastély és közvetlen környéke.

Maga az épület színes kulturális események helyszíne. Elsősorban kiállítások által kerül bemutatásra a kastély, a Károlyi család és a város több százéves története. A látogató XIX. századi stílusban berendezett szobákban sétálhat, megtekintheti a fegyver és trófeagyűjteményt és a Károlyi család panoptikumát, ahol olyan neves személyiségek is helyet kapnak, akik szoros kapcsolatban álltak a családdal: a kurucgenerális, gróf Károlyi Sándor mellett ott lesz II. Rákóczi Ferenc, Bethlen Gábor fejedelem, gróf Károlyi György mellett barátai, a reformkor nagy alakjai gróf Széchenyi István, báró Wesselényi Miklós. A kastély bástyájáról kilátás nyílik az angolparkra, a városra és a környékre.

A lovagteremben különböző zenei fesztiválok, reneszánsz táncest, reformkori bálok, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor a legmodernebb előadótermek állnak rendelkezésre a különböző konferenciák megszervezésére.

A harmadik évezred emberére is érvényes a régi római mondás „Panem et circensis" azaz kenyeret és cirkuszt a népnek. A kulturális és szórakoztató rendezvények mellett a fáradt utazó a kastély éttermében étkezhet XIX. századvégi környezetben, majd megpihenhet a gróf Károlyi György lakosztályban a kastély első emeletén.

A szerencsésebb vendég abban a megtiszteltetésben részesülhet, hogy találkozhat a Károlyi család valamelyik ma élő tagjával, akik gyakori vendégei városunknak és természetesen a kulturális események fővédnökei.

A pincében válogathat a helyi borokból és pálinkákból, megízlelheti a helyi gasztronómiai különlegességeket, illetve a bortrezorokban megtekintheti a helyi termelők aranyérmes borait és pálinkáit, találkozhat a Szent Orbán borlovagrend és Szent Miklós pálinka lovagrendrend tagjaival.

A kastélyt körülölelő dendrológiai park is új arculatot nyert. A közel tíz évvel ezelőtt elültetett ritka és különleges növények árnyékában sétálhat a múlt iránt érdeklődő.

Beléptet az üvegházba, mely hiteles mása a hajdaninak, melyben öt földrész különleges növényeit csodálhatják meg, az év bármelyik időszakában.

A főbejárat mellett a Károlyi család egyik legkiemelkedőbb személyiségének, Károlyi Sándornak a szobra áll, mely évente helyszínéül szolgál a Szatmári békét lezáró ünnepségeknek. Ezen ünnepségek alkalmával városunk hagyományőrző egyesülete „Gróf Károlyi Sándor kurucai" harci bemutatót tartanak, a nagyságos fejedelem érkezésére újra megszólalnak a tárogatók hangjai, mint 1708-as látogatásakor.

Az egykori grófi istálló és lovarda lehetőséget biztosít lovaglásra és kocsikázásra, ahol a vállalkozó kedvűek, „valamelyik Károlyi gróffal" korabeli öltözékben hintós városnézésen vehetnek részt vagy meglátogathatják a kaplonyi Károlyi kriptát.

A minden ősszel megrendezésre kerülő „Hubertus" falkavadászathoz kapcsolódó eseménysorozat helyszíne a lovarda, ahol kiállítják a vadásztrófeákat és elszállásoljak az eseményen részt vevő lovakat és lovasokat, úgy mint ahogy tették azt gróf

Károlyi György idejében. A kastélyban megtartandó vadászkonferenciát a lovagteremben vadászbál követi.

A hajdani cselédházak új arculatot kaptak, étterem és szállodaként szolgálnak. A szabadtéri színházban, a kastély szomszédságában zajlanak az előadások. A park egy távolabbi részén, egy külön erre a célra kialakított helyen kerül megrendezésre a „Nagykároly ízei" elnevezésű gasztronómiai fesztivál, ahol négy nemzetiség ételei fogyaszthatók, illetve helyi kézműves termékek vásárolhatók.

A városközpont is teljesen átalakult, szökőkutakkal övezett sétányok, árnyékos padok, lámpaoszlopok és művészi szobrok díszítik az új főteret.

Nagykároly elsősorban a Károlyi család mecenatúrája és művészetpártolása által gazdagodott jelentős építészeti emlékekkel. A múlt hangulatát nem csorbították az elmúlt évtizedek. A folyamatosan változó városkép ellenére is az állandóságot, a biztonságot, az otthon melegségét árasztja. Nálunk a mindennapok pezsgése mellett, egy kiegyensúlyozott környezetre találsz.

copyright 2011 WEBKastely