Metamorphosis - 2020

2011. november 15.

Csapatnév: VÁLASZÚTI BÁNFFYAK

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

 

 

 

Válaszút 2011. november 16.

A válaszúti Bánffy kastély esetében, mint láttuk nagy szerepe volt a múltban annak, hogy iskolaként működött. Ennek köszönhetően maradt meg jelenlegi állapotában. Nagy kihívás és állandó probléma egy műemlék esetében, hogy mit kezdjen vele a falu és a közösség. Ha nem sikerül valamilyen funkciót, szerepet találni neki, akkor pusztulásra ítéltetett. A válaszúti Bánffy vadászkastély esetében a Kallós Zoltán Alapítványnak, minden követ megmozgatva, sikerült teljes egészében felújítania, rendbe tennie a Bánffy kastélynál jóval rosszabb épületet. Az új szerep új feladatokkal tölti meg az épület falait. Ez így fenntartható és működőképes. Ez lenne a követendő példa és ezt kellene a Bánffy kastély esetében is keresztülvinni.

A feladat megoldásában azonban nehézséget jelent az összetett tulajdonosi viszony. Reményeink szerint, ennek a kérdésnek a megoldásával sikerül megoldanunk a kastély jövőjének a problémáját. Az épületet államosították, jelenleg is állami tulajdonban van. A helyzet viszont jelenleg az, hogy a hatóságok nem tudják megfelelően hasznosítani és szép lassan nagy költséggel jár a „fenntartás".

2008-ban már született egy beadvány, amelyben a Kallós Zoltán Alapítvány koncesszióba venné az épületet és Uniós és egyéb forrásokból, kulturális és oktatási funkciókkal rendelkező intézménnyé alakítaná át. A kastély ezáltal a Mezőség és a helyi válaszúti közösség javát, épülését valamint a Bánffy család nevét öregbítené. Különböző pályázatok révén pedig elkezdődhet a műemlék-felújítás is. A kastély rendbetétele, a parkosítás, a kastélykörnyezet visszaállítása mind-mind munkalehetőséget ad a település számára. Jelenleg a falu többsége a környező nagyvárosokban dolgozik, Szamosújváron és Kolozsváron. Jelszavunk is lehetne, munkahelyteremtés a kastély újjáélesztésén keresztül. Kétségkívül ezekhez nagy mennyiségű befektetésre van szükség. Viszont ehhez a helyi hatóság és a civil szervezetek is besegíthetnek. Jótékonysági bálok, főzőversenyek, borkóstolók, esküvők, keresztelők megrendezése, mind-mind a kastély ügyének előremenetelét szolgálnák.

 

 

Válaszút 2020. november 16.

 

Az akadályokkal az idők folyamán a válaszúti közösség megbirkózott. A WEBKastély vetélkedő egy nagy fordulópont volt a közösség és a kastély életében. Nagyon sokan felfigyeltek a kastély múltjára, jelenére és jövőképére. (WEBKastély - lásd Válaszúti Levéltár, 2011. év, Első időszak - Füleki Loránd feljegyzései, IV. iratcsomó, 55-75. o.)


2020-ra a kastély és környezete teljesen megváltozott. Minden kérdés rendeződött. Új szerepet kaptunk a kastélynak. Az új szerep betöltésében nagyon nagy feladatkör jutott a válaszútiaknak. Évszázadokkal ezelőtt a kastély élt és a települést sikerült maga köré gyűjteni. A közösség tagjai itt mind találtak munkát és feladatot. A jelenben és a jövőben ugyanezt kell megoldani. A helyi közösség legyen szerves része a kastély életének, működésének.

A turizmus, szórakozás és pihenésre vágyók számára egész napos programokat szerveznek itt. Minden úgy készült el, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet. Akinek pedig a kastély és az udvar túl szűk, az gyalogtúrán vagy biciklitúrán vehet részt és meglátogathatja a „rokonokat", a bonchidai Bánffy kastélyt. A bátrabbak kilovagolhatnak a Bánffy-rétre. Vagy akár a régi Bánffy szőlősben is járhatnak egyet.

A kastély több szintből áll: pince, földszint, emelet és padlás. A kastélyt körülveszi egy hatalmas udvar. A főépületen kívül még található néhány melléképület is az udvaron.

Az elülső udvaron, a játszótéren a hinták, csúszdák, padok fából készültek. Az udvar másik oldalát fák és virágok díszítik. A fák alatt padok vannak, ahova az emberek leülhetnek pihenni, kikapcsolódni, amíg a gyermekek játszanak a játszótéren.

 

 

A kapu mellett van egy kisebb helyiség, amiben hat szoba van összesen. A Bánffyak idején konyha volt, aztán osztálytermek a kisegítő iskola idején, manapság itt van az egyik teremben a kapusszoba, a következő két terem szépségszalonként működik, az utolsó három teremben pedig: mosoda, vasaló szoba és raktár van.

 

 

A kastély pincéje borospinceként működik. Itt étterem, cukrászda, borozó, kávézó várja az ide látogatókat.

 

 

A földszinten van egy Bánffy szoba, amely egy állandó kiállítás Báró Bánffy Albert megmaradt személyes tárgyaiból. A falon a Bánffy család családfája tekinthető meg, amely a XIII. századtól tartalmazza az elődök neveit. Ebben a szobában van egy zöld csempekályha, amiből csak kettő készült, az egyik pedig a párizsi világkiállításra is eljutott. Itt a látogatók megismerkedhetnek a Bánffyak életével. Ezt követően egy Wass Albert kiállítást is meg lehet látogatni a következő teremben, melyet követ egy régi, hangulatos könyvtár, ahova az olvasni vágyó vendégek beülhetnek és hasznosan tölthetik el az idejüket. Egy nagy terem is található a földszinten, melyet konferenciateremként és színházteremként használhatunk. Ez egy fogadó terem is egyben, ahol különböző eseményeket lehet rendezni és amely szórakozási lehetőséget nyújt vendégeinknek. A díszterem mellett található a recepció, majd a ruhatár és a mosdó.

 

 

Az emeletre a földszintről egy lépcső vezet fel. Az emeleten két terem kiállító teremként működik. Van egy hatalmas báltermünk, ahol bálokat lehet tartani, de esküvőkre is alkalmas. A folyosó végén található egy hálószoba, amelyet esküvőkön nászszobaként is lehet használni. A folyosó másik végén pedig egy fürdőszoba található. A bálteremből ki lehet menni az erkélyre, ahonnan meg lehet csodálni a gyönyörű hátsó udvart.

 

 

A padláson hálószobák vannak berendezve azok számára, akik a kastélyban szeretnék tölteni az éjszakát.

 

 

A hátsó udvaron volt egy halastó, ezt újra kiásták. A tó közepét átszeli egy híd, itt fényképezni lehet. A tóban egy szép szökőkút is látható és ennek a tónak a látványosságai a hattyúk, tavirózsák és teknősbékák. A tó körül színes virágok vannak és egy sétányt alakítottak ki, amit hintóval is körbe lehet járni és közben meg lehet csodálni az udvar látványosságait: a lovardát, ahol lovas bemutatókat rendeznek valamint lovagló órákat tartanak az ezt igénylő turistáknak. Az udvar leghátsó részét dinnyetermesztésre használjuk, úgy ahogy a Bánffyak idejében. Bánffy Albert volt az első, aki behozta a dinnyetermesztést Válaszútra. A turisták részére, akik meglátogatták a kastélyt és udvarát, lehetőség nyílik szuvenírt vásárolni a kastély melletti Bánffy Szuvenír Boltban vagy a kastély másik oldalán kacatvásáron vehetnek részt.

 

 

Szeretettel várunk minden vendéget a Bánffy kastélyban, ahol a szabad idejét eltöltheti sok érdekes foglalkozással, vagy ha egyszerűen kikapcsolódásra vágyik, itt nálunk mindent megkaphat, amit csak szeretne, mert a kastély egy felejthetetlen kikapcsolódást nyújt.

copyright 2011 WEBKastely