Szállj-szállj, vidd a hírünket!

2011. november 16.

Csapatnév: A Bánffyk

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

A csapatunk által megrendezett Kastély napra november 13-án került sor. Nagy lelkesedéssel vágtunk bele, annak ellenére, hogy még szervezőként soha sem vettünk részt nagyobb rendezvényeken. Számunkra ez hatalmas kihívás volt , de megbirkóztunk a feladattal és egy élményekben gazdag napnak lehetett résztvevője az, aki megtisztelt jelenlétével (helybeliek, Szilágy megyeiek, sőt külföldiek is).
Mivel mi egy egész megyét mozgósító rendezvényt szerettünk volna ezért, Nagyfalu első KastélyNapját rengeteg plakát hirdette megyeszerte. A világhálón és a Szilágyság című folyóiratban is megjelentettük ezt a számunkra fontos eseményt. Anyagi támogatást is kaptunk, mivel mi nem rendelkezünk saját jövedelemmel. Rendezvényünk nem csak a kastély területét vette igénybe, hanem a közeli kultúrházat is.
Mielőtt belefogtunk a szervezésbe, úgy gondoltuk, hogy a program összeállítása és azon tevékenységek kigondolása, amivel közösen a legtöbbet tehetünk a kastély érdekében lesz a legnagyobb feladat. Ahogy teltek a napok rájöttünk, hogy a kivitelezés jóval nagyobb kihívás. Közösen megegyeztünk abban, hogy a legtöbb amit a kastélyért tehetünk az, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyük a helyzetét és azt a tényt, hogy a nagyfaluiak ezen változtatni szeretnének. Véleményünk szerint a legilletékesebb személy aki segíteni tudna a mi ügyünkön az Kelemen Hunor kulturális miniszter úr. Üzenetet fogalmaztunk meg számára amiben tájékoztattuk épített kulturális örökségünk eme gyöngyszeméről, ami úgymond ,,parlagon hever", valamint tájékoztattuk a Webkastély versenyről. Mivel drasztikus változást ilyen rövid idő alatt nem tudtunk végrehajtani, ezért a figyelemfelkeltés mellett a kastélypark szépítését tűztük ki még célul, platánfát, zöld cserjéket, illetve virágokat ültettünk. Szerettünk volna a kulturális műsorunkba is valami különlegeset, eredetit bemutatni, ezért az első próbánál leírt régi történetet dolgoztuk át, ültettük színpadra mai modern feldolgozásban. Megírtuk a forgatókönyvet és naponta szorgalmasan próbáltunk.
Hetekkel előtte meghirdettük a nagyfalui Petri Mór Általános iskolában a ,,Kastély a gyerekek szemében" című rajzversenyt. Csapaton belül is kiosztottuk a feladatokat, ezért egyesek szponzorokat kerestek, mások az elültetendő csemetéket, virágokat szerezték be, míg mások a bevásárló listával és a bevásárlással voltak elfoglalva.
Pénteken, szombaton a termek, a kastélyudvar takarításával voltunk elfoglalva. Összegereblyéztük és elszállítottuk a több fuvarnyi lehullott falevelet. Előkészítettük a kastélyparkot a másnapi faültetéshez, berendeztünk egy kis múzeumot, kiállítottuk a tanító nénik által zsűrizett 70 gyerekrajzot. Megterítettük az asztalokat az ebédlőben és odaszállítottuk a szükséges alapanyagokat, eszközöket. A kultúrotthonban és a kastély udvarán egyaránt felszereltük a hangerősítést.

Megérkezett a vasárnap reggel is amire izgulva vártunk már hetek óta. Jó házigazdaként fogadtuk vendégeinket a Szilágy megyei Ifjúsági Tanács megyei és helyi képviselőit Zilahról, Krasznáról, Balláról, Bagosról és Nagyfaluból. Ők a Gasztronómiai vetélkedő részeseként régi ételeket főztek saját alapanyagokból. Ezzel egy időben elindult a lovas toborzás a falu utcáin.
10 órakor megkondultak a református templom harangjai, s istentiszteletre hívták az embereket. Igét hirdetett Lukács József helybeli református lelkész. A helybeliek mellett részt vettek a megyei RMDSZ küldöttei: Seres Dénes parlamenti képviselő, megyei RMDSZ elnök, Fekete Szabó András szenátor úr, Máté József SZIT elnök, Katona-Farnas Sándor alpolgármester úr és Fórizs László helyi RMDSZ elnök.

Templomozás után átvonultunk a kastély udvarára, ahol Lukács József református lelkész, Seres Dénes parlamenti képviselő, megyei RMDSZ elnök, Fekete Szabó András szenátor úr és az időközben megérkezett Végh Sándor Szilágy megye prefektusa mondott köszöntő beszédet.

Az első KastélyNap emlékére szimbolikusan egy platán fát ültettek a kastély előtti park központi ágyásába. Abban reménykedünk, hogy évtizedek múlva is büszkén ülhetünk a terebélyessé nőtt fa árnyékában.

Antal Tibor történelem tanár ,,kastély túrára" hívta a jelenlévőket bemutatva nemcsak a kastély épület, hanem a Bánffy család múltját is.

A történelmi kalandozást érzékletesebbé téve a régi tárgyak gyűjteményét szemlélhették meg az érdeklődők.

A hosszúra nyúlt délelőtt eseményeit a ,,Kóstoltató" zárta le. A versenyző szakácsok bemutathatták a saját helységeik jellegzetes, hagyományos ételeit: lakodalmi pörkölt, babgulyás, magyaros húsgombóc leves, tárkonyleves, XVI. századbeli lencsefőzelék. Díjaztuk a legjobb ételeket. A legjobbnak a krasznaiak magyaros húsgombóc levese bizonyult. A délelőtti programokon résztvevőket ebéddel kínáltuk.

„Jó ebédhez szól a nóta" jut eszünkbe a szólás. A jó ebéd adott volt, a nótát pedig a Csengettyűsök nevű cigányzenekar biztosította. Az emléklapok mellett az üres üstök bizonyították az ételek ízletességét, kelendőségét. A gyermekek más szemmel látják a körülöttük levő világot, ezt bizonyították a rajzversenyre készült képek is, amelyeket az ebédlőbe bevonulva, s ebéd közben csodálhattunk meg.
 
A résztvevőket állandó programokkal szórakoztattuk: csuhé virágokat készíthettek, gyöngyöt fűzhettek-szőhettek, lovagolhattak vagy akár sétakocsikázhattak a faluban.

A délután fénypontja, amire főleg a gyerekek nagyon vártak, a lufi eregetés volt. Minden ott levő, saját üzenetet fogalmazhatott meg a kastéllyal kapcsolatban, s ezeket rárögzítettük a lufi csomó végére. A legfontosabb üzenet címzettje természetesen Kelemen Hunor kulturális miniszter úr volt. A biztonság kedvéért (nehogy a lufik fennakadjanak a Kárpátok csúcsán), kérésünket Seres Dénes képviselő úr közvetítésével is eljuttattuk a miniszter úrnak.

A Bánffy park ,,Help!"nevű környezetvédő csoport segítségével díszcserjéket és virágokat ültettünk a kastélykertbe, ezzel is hozzájárulva az épület környezetének szépítéséhez, s remélve, hogy évtizedek múlva is megőrzik ,,zöld" emlékünket.

Mivel a Toldi története Nagyfaluhoz köthető ezért, lovagi tornát is rendeztünk. Volt itt csizmadobálás, rúdtartás (budai irány nélkül), villanyél viadal. A jelentkezők vitézségüket fitogtatták, meg akarták mutatni, hogy ,,ki a legény a gáton".

Az esti kultúrműsorunkat stílusosan a kultúrházban tartottuk meg. Volt itt berettyómenti, tövisháti és mezőségi néptánc a Vadrózsák néptánccsoport mindhárom korosztályának előadásában. Kihirdettük a rajzverseny és a Kastély-kvíz vetélkedő nyerteseit. Az esti műsort megkoronázta a Régi eset- híres eset című általunk feldolgozott tragikomédia. A színdarab eredetisége, előadásmódja, varázsa magával ragadta a közönséget akik percekig tapsoltak. Darabunkat a történethez és a Webkastély vetélkedőhöz kapcsolódó ,,csaphimnusszal" zártuk. A múltat a jelennel összekötve, népiesről modernre váltottunk és szamba, hip-hop, funky dallamokra rázták az Instinct táncosai.
 
Nagyfalu sok mindenről híres, egyike ezeknek a marhapörkölt lakodalmasan, krumplival és savanyú uborkával. Így anyukáink ezt a hagyományos ételt készítették el vacsorára. Az ízletes vacsora mellett a résztvevők megbeszélhették a napról kialakított véleményüket.

Tradicionális táncházzal zártuk a napot, ahol a Csengettyűsök húzták a talpalávalót. Csapatunk tagjai, akik számtalan néptánc táborban vettek részt, szilágysági belső- és külsőlábas alaplépéseit tanították az érdeklődőknek.

Az étkezések és programok előkészítése sok időt és energiát vett igénybe. A nap sikeréhez hozzájárult sok szülő és fiatal, de rendezvényünkbe bevontuk a református egyház híveit, a nagyfalui Petri Mór Általános iskola tanárait, tanítóit, diákjait, a helyi önkormányzat, civil szervezetek tagjait, a SZIT helyi szervezeteinek küldöttségeit Krasznáról, Balláról, Bagosról, a Bonanza lovarda lovászait, a Bánffy park „HELP" környezetvédő csoport tagjait, a Vadrózsák néptánccsoport és az Instinct táncosait, osztálytársakat, barátokat, helyi lakosokat és nem utolsó sorban az egész megyéből érkező érdeklődőket.
A több mint 600 résztvevő mellett, megtiszteltek jelenlétükkel a megyei és helyi RMDSZ és SZIT vezetői, valamint Szilágy megye prefektusa.
A Szabadság nevű kolozsvári napilap 2011. november 15. számában, Mindenki érezhesse magáénak a Bánffyak egykori kastélyát címmel közöl cikket rendezvényünkről.
Szavakba önteni nem lehet, talán a képek és videók sem tudják igazán tükrözni azt a fergeteges hangulatot, amely a KastélyNapon uralkodott, EZT MEGÉLNI KELLETT...

copyright 2011 WEBKastely