A jövő generációjának találkozása a múlttal - I. Sándorhomoki Kastélynap

2011. november 16.

Csapatnév: Kováts Kúria

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

 

 

 

Kis csapatunk már türelmetlenül várta a kastélynap megrendezésének hétvégéjét. Örömmel töltött el minket a készülődés, a programok megszervezése és az ezzel járó kutatómunka. Mivel a kúria nagy része jelenleg kihasználatlanul áll, ezért egy közös takarítással kellett kezdenünk. A felgyült por jelezte azt, hogy az évek eljártak már az épület felett, mégis az ódon falak patinája magával ragadott minket.
A rendezvény három fő program köré épült: rajzkiállítás, régi fényképekből készült kiállítás, valamint régi és új, a kúriához kötődő fényképek vetítése. A vendégek a rendezvény ideje alatt hagymás-zsíros kenyeres szendvicsekből lakmározhattak és tetszés szerint kávét és meleg teát fogyasztottak.
A rendezvény várton felüli sikert hozott és minden korosztályt megmozgatott, mivel több, mint száz résztvevő látogatott el.
A programok lebonyolításához négy termet rendeztünk be. Az előtérbe belépve a látogatók először a család nemesi címerét pillantották meg, amelyet az örökös, Gönczy Miklósné, született Berenczei Kováts Ágáth bocsátott a rendelkezésünkre a rendezvény idejére. Ebben a teremben volt berendezve a büfé is. Innen három másik szobába lehetett továbbhaladni: rajzkiállítás, fényképkiállítás, vetítés.
A rajzkiállításhoz a Homoki Általános Iskola diákjai között hirdettünk versenyt a következő témában: „Mit gondolsz a Kováts Kúriáról és annak jövőjéről?". A népszerűsítésben az iskola igazgatója Simon Ferencz volt segítségünkre. A rajzpályázat sikerét a beérkezett rajzok száma jelzi, hiszen majdnem ötven rajz került kiállításra. Két kategóriában díjaztuk a versenyzőket: I-IV és V-VIII osztályosok. A pályázatra nagyon sok szép és kreatív mű készült, melyek közül a legsikeresebbeket könyvutalvánnyal és könyvekkel jutalmaztunk, ezen kívül minden résztvevőt egy oklevéllel díjaztunk. Az I-IV osztályos kategóriában a legjobb rajzot Gaál Orsolya készítette, az V-VIII osztályosok közül pedig Halkai Krisztoffer bizonyult a legjobbnak.

 

 

 

A rajzversenynek azért tulajdonítottunk nagy jelentőséget, mert így a legfiatalabb generáció is aktívan részt vehet a kúria szellemének, történelmének ápolásában. Ők már csak a szüleiktől, vagy nagyszüleiktől hallhatják a legendás történeteket, de ezt az eseményt és az ehhez kapcsolódó élményt majd ők is tovább adhatják. A történelem nem állt meg a kúria körül, azt ők, a legfiatalabb generáció formálhatja azzal, hogy újra életet visz a kúria falai közé.
A fotókiálltásra egy másik teremben került sor. Itt a kúriával kapcsolatos legjobb képek kerültek kiálltásra. A célunk a kiállítással az volt, hogy a résztvevők megismerjék a kúria múltját, a valamikor benne élt emberek történetét és az ott zajlott eseményekről megörökített felvételeket. Több téma köré csoportosítottuk a képeket: A Berenczei Kováts család, Az épület, Scheffler püspök missziós látogatása, A családi sírhely és Lovas hagyományok.

 


Az utolsó termet vetítőszobává alakítottuk át, ahol zenei aláfestés mellett voltak megtekinthetőek a kúriával kapcsolatos valaha készült képek.
A gyerekek szórakoztatásáról a 44-es számú Dsida Jenő cserkészcsapat gondoskodott. A csoportos játékokra a kúria hátsó udvarában került sor, ahol kicsik és nagyok egyaránt önfeledten szórakoztak. A napos idő és a szórakoztató játékok igazi felszabadult hangulatot teremtettek.
A rendezvény után néhány résztvevőt megkérdeztünk arról, hogy miként értékeli a programokat. Az általános vélemény szerint sikeres volt a Kastélynap és mindenki örült annak, hogy a fiatal generációt ilyen nagy számban sikerült megmozgatni. A rendezvény fontosságát a falu életében az is jelzi, hogy a Homoki Általános Iskola összes igazgatója részt vett, akik valaha a kúriában tevékenykedtek. Ahogy Thoroczkay Sándor történész, volt igazgató is mondta, az a legfontosabb, hogy a rendezvény a falu ifjúságának életében „nevelő jelleggel" bír. A Kastélynap megrendezésének híre a médiába is eljutott, ezt igazolja, hogy a rendezvényre a legnagyobb példányszámban megjelenő magyar nyelvű szatmári napilap tudósítója is eljött.

 


A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több vélemény szerint is igény van hasonló jellegű rendezvényekre a jövőben is, és szeretnék, ha a kezdeményezésnek lenne folytatása.

 

copyright 2011 WEBKastely