„2020-ra valóban lesz itt élet!”

2011. november 15.

Csapatnév: A Bánffyk

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

A kastély az egész közösség számára nagy jelentőséggel bír, ezért a jövője is nagyon fontos számunkra. A 2020-as funkciójáról és kinézetéről számos elképzelés is született. Először is a református egyház lelkipásztorát, Lukács Józsefet kérdeztük meg, mivel az egyház tulajdonát képezi. Arról érdeklődtünk milyen tevékenységet szeretne az egyház a jövőben a kastélyon belül folytatni, amely kielégíti a falu polgárainak elvárásait.
Nyilatkozatában elmondta, hogy kastélyunk megérdemli a központ dísze címet. Etnikai, vallási hovatartozástól függetlenül a falu közösségét fogja szolgálni. Szociális jellegű tevékenységek kapnának helyet benne: testi, lelki gyógyítás, idősek gondozása.
A kastély központi épülete külső és belső felújításra vár. Már történtek próbálkozások,különböző pályázatírások,sajnos sikertelenül.A hívek adományaiból összegyűlt pénzösszeget a tetőzet felújítására fordították. A kastély udvarában azonban több használható épület található. Ezek közül egyiket az iskola bérmentesen használja osztályteremként. A mellette levő épületben fogorvosi rendelő működik. Röviddel a megszünése előtt, az ott működő speciális iskola a kastély udvarán egy dísztermet építtetett, amely napjainkban a gyülekezet, illetve minden igénylő család rendelkezésére áll, különböző családi ünnepeknek ad helyet. A faluban megrendezett kulturális programoknak is helyszínt biztosít, mint például : a Szent-György napok, az Arany János napok, illetve az általunk megrendezett Kastély napnak is.
Mate Radu polgármester úr szerint is a közösség hasznára válna, ha funkciója lenne ennek az épületnek. Nagy kár, hogy évek óta üresen és kihasználatlanul áll, napról-napra romlik az állapota. Egy új rendeltetés megtalálása hozzájárulna a község gazdasági fellendüléséhez, új munkahelyeket teremtve az itt élő embereknek. A polgármesteri hivatal és alkalmazottai bármilyen adminisztrációs ügyben készek segítséget nyújtani.
A „Báró Bánffy György" kulturális társaság 2009-ben alakult és azóta van székhelyük a kastély egyik melléképületében. A társaság elnöke reméli, hogy 2020-ban is itt fejthetik ki kulturális, hagyományápoló tevékenységüket és itt szervezhetik meg akkor a 12. Szent-György napokat.
Vannak, akik kulturális központot szeretnének látni falai között. Konkrétan: az igénylők tanulhassanak színjátszást, ének- zene ismeretekre tegyenek szert, néptánc és klasszikus táncokkal barátkozzanak, a rajzolásnak és kézművességnek is helye legyen. A díszteremben különböző kiállításokat lehessen szervezni, termékbemutatókat megtekinteni és egészségügyi előadásokat meghallgatni. Időnként sort lehet keríteni az itt tanultak bemutatására (képek,festmények, táncok, színdarabok, zenedarabok és a kézművesek által alkotott népművészeti tárgyak kiállítása).
Szerintünk a tágas épületben egy állandó jelleggel működő szabadidős központ is helyet kaphatna, ahol turisztikai iroda is működhetne. Így nem csak az ide látogató turisták, de a helybeliek és Nagyfalu vonzáskörzetébe tartozó falvak, városok (Bagos, Borzás, Zovány, Ipp, Bürgezd, Somlyó) lakosai is használhatnák. Az autópálya megépülésével bárhonnan könnyen megközelíthető lesz (akár Budapestről is), mivel az egyetlen lehajtó Nagyfaluba van tervezve.
Kastélyunk egyik melléképülete jelenleg már működőképes konyhával és kétszintes ebédlővel rendelkezik.Az alagsorban pincét és mosodát lehetne kialakítani
Tágas udvarán öreg lombhullató és örökzöld fák árnyékában húzódhatna meg a pihenni vagyó vendég.A kastély előtti köralakú központi virágágyás szökőkútja üdítené a levegőt.Sokszínű rózsák tennék látványossá és elragadóvá a környezetet. A kovácsoltvasból készűlt, remek hangulatot árasztó lámpák őrködnének az éjszaka csendje fölött, a kikövezett sétányok mentén. A boltíves főbejárat kovácsoltvas kapuja barátságosan tárulna ki az érkezők előtt.
Hozzáértő szakácsok hagyományos étel és ital finomságokkal és modern ínyencségekkel várnák az éhes látogatókat.
Kikapcsolódási lehetőséget biztosítana az úszómedence, szauna, mini fitness klub, játékterem. A bár különböző gyógyteával, kávéval, üdítővel, szilágysági szilvapálinkával és borokkal várná a szomjúhozókat.
A turisztikai iroda hozzájárulna a Szilágyság vonzerejét bemutató turizmus fejlődéséhez honfitársaink és a külföldiek körében. Csomópontja lehetne egy olyan turisztikai útvonalnak, amely számba veszi hepehupás vidékünk értékeit és szépségeit.Sokak számára környezetünk,életvitelünk és szokásaink még ismeretlenek.Európa turisztikai térképén a Szilágyság még csak egy fehér folt.
Nem másodlagos szempont, hogy a jövőbeli szabadidős központunk és turisztikai irodánk munkalehetőséget biztosítana a helybeliek számára és gazdaságilag fellendítené elsősorban településünket, de környékét is.
Állandó weboldalt üzemeltetnénk adatbázissal, információkkal a kastélyról és más turisztikai célpontokról. Képekkel és videofelvételekkel szemléltethetnénk kedvcsinálóként az itt zajló eseményeket.
Összegezésként Bara Balázs történelem tanárunk szavait idézzük : „Én remélem, hogy 2020-ra valóban lesz itt élet."

copyright 2011 WEBKastely