Kastély Nap Gyergyószárhegyen

2011. november 16.

Csapatnév: Ifitéka

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

 

A múlthéten ezzel a plakáttal találták magukat szembe a szárhegyi lakók és az aktív facebook-osok.
A Kastély Nap megszervezésébe sokan bekapcsolódtak: a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a PRO Terra Alapítvány, a Baranta Közösség, a Szín-kron csoport, a Diákpolgármesteri Iroda, az Ifirádió, Szárhegy Önkormányzata, Böjte atya lovardája, Gyergyoiturizmus.ro. A WEBKastély vetélkedő állandó próbájának november 12-én 1 celsius fokban tettünk eleget, de a hideg nem szegte kedvünket. Tíz program közül válogathattak a érdeklődők, melyek időrendi sorrendben a következőek voltak.

11 órától nyílt meg a Lázár kastély kapuja. A kastély udvarának őszies csendjét az egésznapos reneszánsz zene és a gyerekzsivaj törte meg. Az ideérkezők legelőszőr az eddigi bejegyzéseinket olvashatták el, melyet kinyomtatott formában a kapualjban helyeztünk el. Akik nem tudtak a helyszínre kilátogatni azoknak is biztosítottuk a lehetőséget a bekapcsolódásra a www.ifiradio.ifiteka.ro internetes rádió segítségével.


Ezt követően kezdetét vette a főzőverseny. A recept adott volt: húsgomboc levest kastély módra.

A Torzsások Turisztikai Egyesület és a Problem? (Ifinapos csapat) mérettette meg magát a fakanalak versenyén. A zsűri feladatát Kassay Péter, a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója és Szőcs Zsuzsanna, a PRO Terra Alapítvány munkatársa látta el.


A Kastély kincsei vetélkedőre a nyolc és tizenhárom évet betöltött gyerekek nevezhettek. 10 kérdésre kellett megtalálják a választ a kastély udvarán. Közel ötven gyerek töltötte ki a feladatlapokat.
A feladatok:
1. Milyen formájú bejáraton juthatunk be a kastély udvarára? Rajzold le! ( háromszög, négyzet vagy boltív).
2. Nézz körbe az udvaron! Szerinted milyen alakja van a szárhegyi kastély udvarának? Karikázd be
a heyes választ! • Kör • Háromszög • Négyzet
3. Tudtad-e, hogy az udvar négy sarkában, sarokbástyákat építettek. Most az a feladatot, hogy
keress meg a négy bástya közül legalább hármat, és írd le a nevüket.
Kapu bástya, Kápolnás bástya, Veres bástya, Gólyás bástya.
4. Létezik-e a kastély területén tömlöc? Karikázd be! •Igen • Nem
5. Ha igen, akkor mire használhatták? Karikázd be!
• tisztálkodásra • a törvényt megszegők büntetésére • lovak tartására
6. Az udvaron található egy épület, mely az Asszonyok háza elnevezést kapta. Mit gondolsz kik
tölthették mindennapjaikat ebben az épületben?
•a törvénytisztelők • konyhai cselédek • a vár úrnői • a vár urai
7. Keresd meg a lovagtermet! Ebben a teremben különböző címereket találsz a székeken. Számold meg őket, és írd ide a számot! 138
8. Erre a kérdésre a választ a teremben találod! Egy híres Erdélyi fejedelem itt töltötte gyerekkorát. Hogy hívták őt? Karikázd be!
• Bem József tábornok • Bethlen Gábor • Arany János
9. Figyelj, mert két helyes választ is elrejtettünk a válaszok között! Milyen eseményeknek ad helyet a szárhegyi Lázár kastély? Karikázd be!
•szépségverseny és divatbemutató       •népművészeti alkotótábor    
barátság képzőművészeti alkotótábor •régi mesterségek bemutatója

10. Milyen kiállításokat és tárlatokat láttál kincskeresés közben? Írd le ! Megnevezheted a tárgyakat is amit láttál!
Népművészeti alkotások, festmények, varrotasok, festett bútorok

Nagy meglepetésünkre a Reneszánsz családi kép készítése nagy népszerűségnek örvendett a gyerekes családok körében.

 

 

Boldogan vették magukra az anyukák, apukák a korhű ruhákat és könnyedén belehetett öltöztetni a gyerekeket is. A Szín-kron csoport tagjai egész nap ilyen gyönyörű ruhákban mutatkoztak. Igazi reneszánsz hangulat uralkodott az udvarban.


Előző bejegyzésünkből kiderült, hogy a gyerekek számára egy erődítmény a kastély, ahol hajdanán katonák laktak.

 

Így meghívtuk a gyergyói Baranta közösséget is, hogy egy kis harcias próba is színesítse program kínálatunkat. Jóvoltukból mindenki kipróbálhatta milyen íjazni és ostorozni. Ugyanakkor elsajátítható volt a kűrt fújás "művészete" is, ami azért nem is volt olyan könnyű, mint amilyennek tűnt

Ezt tovább fokoztuk. A Böjte atya lovardájának közreműködésével a kastély udvarán két hátas lovon lehetett lovagolni. A kisebbek egy póniló által húzott mini-szekérre ülhettek.

Az igazán bátrak és erősek a Lovag kerestetik játékban bizonyíthatták rátermettségüket.

A Kastély Nap alkalmából rajzpályázatot hírdettünk Kastélyom, ahol lakom címmel 4-6, illetve 7-11 éves korosztálynak. A felhívásra Szárhegyről, Ditróból és Gyergyószentmiklósról összesen 63 mű érkezett be.

A kastély dél-keleti bástyáján lehetett megtekinteni ezeket az alkotásokat, a 2010-es Ifinapok keretén belül készült reneszánsz stílusú rajzokat együtt. Az alkotásokat Szőcs Zsuzsanna és Ferencz Zoltán értékelte. A legjobbakat a helyszínen díjaztuk. A legtöbb alkotás a Csillagszem Napközi otthonból érkezett, így őket is díjaztuk. Egy-egy emléklap, plüsmaci és csokoládé volt a jutalmuk.

 

Ezt követte a Minden szárhegyi lakós egy képen című kép elkészítése.

A program utolsó előtti mozzanata a főzőverseny kiértékelése, valamint az elkészült ételek elfogyasztása volt. Nagyon finom leveseket főztek a csapatok.


A napot a Szín-kron csoport által felolvasott Pukkk című darab zárta, mely Shakespeare szövegei alapján volt összeállítva.


Célunk az volt, hogy kicsalogassuk az embereket a kastélyba és egy kicsit közelebb vigyük hozzájuk a hely szellemiségét, történelmi múltját. Főleg a gyerekekre fektettük a hangsúlyt, hiszen ők lesznek azok akik a későbbiekben sokat tehetnek a kastélyért. Fontosnak tartottuk a játékos módon való tanulást, megtapasztalást.
Úgy gondoljuk, hogy célunkat elértük. Remélhetőleg ezzel hagyományt tudunk teremteni és ezentúl minden évben megszervezésre kerül. Javaslatunk, hogy legyen ez egy nyári esemény.
Mindenkinek köszönjük a közreműködését.

 

copyright 2011 WEBKastely