Bástyánk állni fog!

2011. november 16.

Csapatnév: BETHLEN

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

A sors vagy pusztán a gondviselés művének köszönhetően, bástyánk jövője megpecsételődött. Az épületet tíz évvel ezelőtt a Szent Ferenc Alapítvány vásárolta meg, s a Magyar Állam támogatásának köszönhetően sikerült restaurálni, helyrehozni.
2007-től állandó kiállítás nyílt „Bethlen Gábor Fejedelem Tiszteletére és Örök Emlékezetére". Az egykoron romokban heverő épület, teljes pompájában visszakapta méltóságát Erdély Aranykorának állítva emléket, a jövő nemzedékeinek.

Ha addig élünk is!

2020 egy nem olyan távoli évszám, mely a tehnika határtalan fejlődésének forgatagában, bástyánk továbbra is a 16-17.-ik század erdélyi magyar történelemnek állít állandó emléket. Ez már most 2011-ben elkezdődött, hiszen szórvány megyénk egyetlen olyan helye, ahol magyar nyelven, magyarul beszéd kíséretében tekinthetünk meg kiállítást. Egy ilyen érték megmentése itt a szórványban, 2020-ban is a szórvány magyarság helytállását és kultúrértékeiért való ragaszkodást fogja üzenni.

Minden műemlék, és valamilyen szinten a mi épületünk is, folyamatos karbantartásra és megóvásra szorul. Ez annál is inkább a jelen évtizedben válik aktuálissá, hiszen a maros fenyegető közelsége igen befolyásolja az épület állagát.
Mindezektől eltekintve 2020-ra, Bethlen Gábor Múzeum fogadja az átutazókat, mely magával hordozza az ehhez kapcsolódó tevékenységek és foglalkozások sorát. Sürgő, forgó személyzet fogadja majd a történelmi emlékeinkből feltöltődni vágyó vendégket, akik a megépülő autópálya helyett, a csendes kanyargós maros völgyén érkezhetnek Marosillyére. Bár több közlekedési eszköz is rendelkezésünkre állhat, a kalandot szeretők akár csónakkal is kiköthetnek bástyánk közvetlen közelében kialakitott marosparti kikötőben. A helyi hagyományok és környékismertetők itt is elérhetőek lesznek, sőt, a szomszédos Bornemissza Kastély új fényében a vadászattól a halászatig, a welnessztől a lovaglásig, a csónakázástól a lovas hintós sétákig, több napos aktív kikapcsolódást kinál majd az érdeklődőknek. Átutazó vendégeink a bástyánkat körülvevő kis parkban, az épület alagsorában kialakított kávézóban egyaránt kikapcsolódhatnak.
Ahogyan az elmúlt közel öt évszázad háború pusztításai, természeti katasztrófái, nyomorai érték a Szülőházat és Nemzetünket, úgy hitünk szerint itt a végeken:


Bástyánk állni fog!

copyright 2011 WEBKastely