Magyarózdi Kastély Munkanapok

2011. november 16.

Csapatnév: Bonus Pásztorok

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

A Kastélynap-próba tanulmányozása alatt rájöttünk, hogy tulajdonképpen ez a harmadik éve, hogy mi már megszerveztük a Kastély Napokat. Az önkéntesek munkatábornak nevezték a programot, de mi bátran nevezhetjük Kastély Munkanapoknak, hiszen minden, ami történt, az a kastélyban, a kastélyért és a környezetéért történt sok lelkes önkéntes bevonásával. 

Idén harmadik éve, hogy a németországi Halle Westfalen kisvárosból népes csapat látogatta meg Magyarózdon a Radák birtokot, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek a magyarózdi Radák-Pekry kastéllyal és a környékkel, ugyanakkor hogy tegyenek is valamit a kastély felújításának érdekében. A Bonus Pastor Alapítvány és a hallei evangélikus gyülekezet lelkipásztora, Bernd Eimterbäumer, szervezésével született meg ez a program. 2009-ben jött először a munkacsapat, akkor még „csak" 45 önkéntessel, 2010-ben 63 résztvevő jött el, idén 42-en jelentkeztek.

                                                    Mostanaban...

Előzmény

A program időpontjának leszögezése és megszervezése a németországi őszi szünidő periódusára esett, amikor az ottani diákok két hétig szabadok és el tudnak jönni Romániába, Magyarózdra. A csapat önkéntesekből: szakemberekből és fiatalokból áll. Általában egy nagybusszal és egy kisbusszal érkeznek, hozzák maguknak a szükséges felszerelést, munkaeszközöket, bérelnek zuhanyozó konténereket, és előre megtervezik és megszervezik a munkálatok előkészítését a Bonus Pastor Alapítvány vezetőségével. A program célja a leromlott állapotban lévő kastély apró lépésekben haladó felújítása és annak az élménynek a megtapasztalása, hogy egy igazi kastélyban élhetnek, lakhatnak két hétig. Igaz, hogy rusztikus és egyelőre kezdetleges a körülmény, de mégiscsak egy KASTÉLY!

                                                             Kulfoldi onkentesek

2011

Idén október 23 és november 3 között zajlottak a Kastély Munkanapok a Radák birtokon. 42 résztvevővel, 17 felnőtt és 25 fiatal, a 9 és 76 közötti korosztály volt jelen. Szakembereket is hoztak magukkal: két kőművest, két villanyszerelőt, egy kertészt, három asztalost és egy hivatásos kéményseprőt. 13 lány/nő volt a csapatban és 29 fiú/férfi.

Aktivitások

Az előbbi évek főbb tevékenységei: a kastély körüli csatornák kanalizálás-csövekbe vezetése, hogy a víz tudjon továbbfolyni, a kastély villanyvezetékének teljes felújítása (külsőleg felszerelt villanyhuzalokkal), „hogy a sötétségbe világosságot hozzunk" - fogalmazták meg az önkéntesek. Néhány helyen új ablakokat szereltek be az épületbe, kicserélték a kastély bejárati ajtaját és új feljáró lépcsőt készítettek, néhány teremben padlózatot cseréltek, 2 fürdőszoba kialakítását kezdték el a kastélyban. A kastély mellett kis teraszt építettek. Ebben az évben a következő munkákat sikerült megvalósítani: megépítettek egy falépcsősort, hogy a kastély második emeletéről biztonságosan fel lehessen jutni a padlásra, majd szigetelő műanyag fóliát húztak a padlás padlózatára. Néhány helyen ablakot cseréltek, beszerelték a vízvezetéket és a szennyvízelvezetés a kastély bizonyos helységeibe, az egyik fürdőszobája teljesen, a másik pedig félig elkészült, az alagsori mennyezetet sikerült megerősíteni, valamint egy nagy földszinti termet majdnem teljesen lepadlóztak. Megtisztították a kastély körül a területet, a hepehupás földet megegyengették.

                                                           A lelkes munkások             

                                                           Lelkes munkások

Kikapcsolódás

A munka mellett sok érdekes programban is részesülnek az önkéntesek. Értékes momentumnak számít a kastély munkanapok alkalmával az önkéntesek találkozás a Terápiás Otthon lakóival. „A Központ, ahol alkohol- és kábítószerfüggő férfiak terápiája zajlik, kiemelkedő eredményeket ért el, és sok ember számára teszi lehetővé, hogy megtalálja az utat a függőségből vissza az életbe." - írta az egyik önkéntes a beszámolójában. Előre megbeszélt estén a hosszú terápiás programon résztvevő, gyógyuló függők - „a lakók", ahogy nevezni szokás őket - meglátogatták a munkacsapatot a kastélyban és meséltek nekik az életükről, a körülményekről, ahogyan Ózdra, a Terápiás Otthonba kerültek. Családias hangulat alakult ki az est folyamán, amikor a német fiatalok közül is ketten beszéltek magukról. Az együtt töltött estét közös áhítattal zárták.

Egy másik esti programpont a diavetítés, az előző kastélyos munkanapok szép emlékeinek a felelevenítése. Egyik vacsorát követően felolvasták a WebKastély vetélkedőre készített első próbapontot, a kastély múltjáról és a báró családról. A csoport nagy érdeklődéssel hallgatta! A csapat néhány tagja a vacsora utáni szabadidőben ismét elolvasta a történetet.

A vasárnap teljesen szabadidős nap. Reggel istentisztelet a helyi kis református templomban, majd a csoport egy része Marosvásárhelyre ment uszodába, a többi része barangolt az Ózd környéki dombokon. Tavaly lovas szekéren ismerkedtek meg a környékkel. A csoport egy harmadik része futballmérkőzésen vett részt az Otthon lakóival, ami szinte hagyományosnak számított, mivel előző években is volt már hasonló „bajnokság

 

                                        Kikapcsolódás

Összekapcsolódás

Ez az esemény összekapcsolja az embereket. Nemcsak a helyiek vagy a lakók vállnak részeseivé a programnak, általában más országból érkező önkéntesek is bekapcsolódnak. Tavaly, 2010-ben az új-zélandi származású, de Londonból érkező Brendon Wheeler és családja csatlakozott a csoporthoz és szerveztek közös programokat. A hét fős Wheeler család három évig élt Magyarózdon és járult hozzá lehetősége szerint a kastély felújítási munkálatokhoz.

                                             A Weeler család

Idén, a munkanapok alatt három holland önkéntes járt Magyarózdon. Ők a Terápiás Otthon lakóival kapcsolatos projektjüket bonyolították, de közös programot is szerveztek a német csoporttal. Vacsorameghívás keretében lehetőségük volt megismerkedni és megosztani egymással az ózdi önkéntes munkájukhoz kapcsolódó tapasztalatokat, élményeket. Nagyon jó volt a hangulat.

Hogy az emberek életét hogyan kapcsolja össze és változtatja meg a magyarózdi környezet, Dr. Horváth Levente, az Alapítvány lelkésze és alapítója elmesélt egy esetet egy tavalyi, esti program alkalmával. Az Otthon egyik lakója megjegyezte egyszer: ide Ózdra csak egy irányba vezet, Ózdon túl nem folytatódik az út. (Megj. Amúgy a falu zsákfalu, nem vezet tovább út semerre.) Ez számára egy kép arra, hogy itt az életünk 180°-os fordulatot tesz, radikálisan megváltozik, csak így lehet újból hazatérni. "Szép ez a hasonlat - ugyanígy bennünk is változtak dolgok a tábor ideje alatt." - jegyezte meg egy akkori résztvevő.

 

Helyiek

Amint a helybéliek véleményéből kiderült a második próba kapcsán, a Radák-Pekry kastély felújításának lehetőségét főképpen a külföldi önkéntesek segítségével látják megvalósíthatónak. Lelkesen és bátorítóan fogadják a külföldieket, sokat dicsérik kitartásukat és odaadó munkájukat, amit a kastély megmentéséért tesznek.

                                                       Manzárdirozás

Mire jó ez?

Érdeklődésünkre, hogy miért jó egy külföldi fiatalnak részt venni egy ilyen programon, azt válaszolták, hogy a közös munka egy közérdekű cél érdekében megtanítja őket arra a nagyszerű érzésre, hogy mit jelent hasznosnak érezni magukat és segíteni ott, ahol saját erőből erre kevés a lehetőség. Ugyanakkor a fiatalok megtapasztalhatták, hogy milyen az élet egy szegényebb országban és más perspektívába helyezhették utána a saját életkörülményeiket. És végül megismerkedhettek különféle mesterségekkel - a szakemberek vezetése alatt - és kipróbálhatták magukat, hogy mire van tehetségük.

"Ez a munkacsapat a legnagyobb jel és remény a számunkra, hogy Isten áldását adta a mi projektünkre!" - búcsúztatta idén Dr. Horváth Levente, az alapítván elnöke az önkénteseket.

                                                    Német önkénteseink

 

copyright 2011 WEBKastely