Az élő (WEB)kastély - találkozunk 2020-ban, Olaszteleken

2011. november 16.

Csapatnév: Olaszteleki Danielek apródjai

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

Ülünk a kastély teraszán, az asztalon három éves gyümölcspálinka és friss bodzaszörp. Itt senki nem érzi szükségét a személytelen virtuális világnak,  jóleső érzés kilépni a Facebook hálójából... Közben a kapun befordul egy kis, piros sportkocsi és beáll a reptéri kisbusz mellé, a kastélyszálló parkolójába. Mindennapos kép ez, hiszen közel a sztráda, a reptér sincs messze... Milyen évet is írunk?
6 éve már, hogy külföldi és belföldi turisták egyaránt visszatérő vendégei a Daniel kastélyszállónak. A Tripadvisor-os bejegyzéseik a kényelem, meghittség és kifogástalan kiszolgálás mellett az itt megélt különleges élményekről tanúskodnak, függetlenül attól, hogy hétvégi pihenésre érkezett a vendég, vagy a gyakorta rendezett események egyikén vett részt.
Eseményekben pedig idén sem volt hiány, a hideg tél nem tartotta távol a turistákat: a januári Reneszánsz újévi ünnepséget követően, a tradicionális disznóvágás, a szános kirándulások utáni székely pálinka bódító ereje, később a farsangi bálok misztikája, csak néhány élmény abból, amivel az itt vakációzók hazatérhettek.
A kastélykertben, amit István bácsi gondosan ápol, tavaszi virágok és frissen vágott fű illatával betelve, romantikát kereső fiatal párokkal, családokkal, vártuk a tavaszt, miközben a kastély már a húsvéti ünnepekre és az Olaszteleki Reneszánsz Napokra készült.
Nyáron felpezsdült az élet a kastély környékén, egyénileg vagy baráti társaságban érkeztek a látogatók, hogy kikapcsolódjanak, és megtapasztalják a nemesi és vidéki élet örömeit. Eseménydús, kellemes időszak telt el, időnként lakodalmakkal és pompás bálokkal fűszerezve.

------------------------------

Eközben tucatnyi olaszteleki fiatal, az "apródiskola" új tanoncai, akik már kitűnően kiismerik magukat az "udvarban", az Erdélyi Kastély és Kúria Találkozó lebonyolításával foglalatoskodott.
Az idén Olaszteleken megszervezett Erdélyi Kastély és Kúria talákozó célja az elmúlt 10 év kiértékelése: mit tettünk épített örökségünkért, milyen értékeket teremtettünk, illetve mentettünk meg a jövő nemzedéknek?

Erdélyi Kastély Konferencia - 2020

A Konferencia Programja:

2020. augusztus 21, Péntek

- A meghívottak érkezése - az elszállásolás a Daniel Kastély 8 szobájában, az időközben felújított Bethlen vadászlakban és a más, utóbbi években nyílt olaszteleki és erdővidéki vendégházakban történik
- Megnyitó - az olaszteleki fiatalok régizene együttesének közreműködésével, akik rendszeresen szórakoztatják a kastélyszálló vendégeit is
- Fatányéros vacsora a kastély borpincéjében, frissen sült házikenyérrel - "pityókásan" - ahogy csak Olaszteleken sütnek

2020. augusztus 22, Szombat
- Reggeli a kastélykertben - többnyire helyi kistermelők ízes finomságaiból
- A házigazdák üzdvözlik a jelenlevőket és bemutatják a Daniel Kastély elmúlt 12 évét
- Az Erdődi vár múltja -Károlyi Sándortól napjaiking, erdődi vendégeink bemutatója
- A Szilágynagyfalui Báró Bánffy kastély - a felújítás történte - Bara Balázs - történelem szakos tanár bemutatója
- Berenczei Kováts Kúria -Az iskolától a múzeumig, sándorhomoki vendégeink bemutatója
- Az erdélyi reneszánsz építészet legszebb példája, a szárhegyi Lázár Kastély, bemutatja az Ifitéka2020
- A Regösök és Fészekrakók múzeuma, meghívottunk az "árkosi szelíd óriás"
- A romantikus Udvarmesterek kalandjai a történelmi Teleki-kastélyban
- Olaszteleki kalandozás ... az utaskisérő, ifj. Kolumbán Márk (turisztikai végzettségü olaszteleki lakos, aki már 7 éve hazaköltözött falujába és az ideérkező vendégek idegenvezetőjeként keresi kenyerét) egy 2011-ben, a WEBkastély vetélkedőre tervezett, ma is aktuális programra kíséri el a látogatókat
- Reneszánsz vacsora a Kastélyban
- Palotás tánc oktatása és táncest (Bartha Imre tanár úr es felesége, Ilike, akik a helyi tánccsoportot is vezetik, de mindenkori vendégeinket is szívesen megtanjtják pár tánclépésre)
- Reneszánsz komédia az olaszteleki amatőr színjátszó csoport előadásában (kastélyszállós vendégeink kedvence)

2020. augusztus 23, Vasárnap
- Reneszánsz Játékok és Mesterségek napja a kastélykertben található Reneszánsz udvarban
  Mesterségbemutató a kovács - , szövő - és fonóműhelyekben
  Kürtöskalács sütés Marcsa néni nyárikonyhájában
  Reneszánsz játékok (íjászat, patkódobás, gólyaláb, stb)
  Ajándéktárgy készítés és vásárlás helyi kézművesek alkotásaiból (nemezelés, varrás, kovácsolt vas, különleges mézek és lekvárok, pálinkák)
- A Daniel könyvtár titkai - különleges teák helyi füvekből
- Erdővidék kincsei - kirándulás
  Piknik az „Év fája Európában" címmel kitüntetett Köpeci Szil árnyékában
  Miklósvári Kálnoky kastély, Bodvaji vashámor, Benedek Elek kisbaconi szülőháza, Erdőfülei Boda kúria, Vargyasi Daniel Kastély
  A Vargyas-szoros - ebéd a természet lágy ölén
  A masztodon nyomában (a vilaghírű őskori lelet megtekintése Erdővidék múzeumában)
  Rika hegye, Attila legendája - naplemente Samu bácsival az általa felújított várban
- Grófi vacsora különleges régi receptekből

Rövid előzetes a konfenencián elhangzó beszámolókból:
A megnyítón Rácz Lilla, a kastély tulajdonosa visszaemlékezik  az emúlt 12 évre. Elmondja, hogy milyen kihívás volt a kastélyt felújítani, visszahozni a köztudatba és kedvelt turisztikai célponttá varázsolni.
A 2008-as megvásárlást követő, az első 3 évben végzett feltárásokról, tervek elkészítéséről, finanszírozási források megtalálásáról is beszámol.
Felidéz egy emlékezetes eseményt, a 2011-ben megrendezett Webkastély vetélkedőt és kastélynapot, melyen sor került a tulajdonosok és az olaszteleki közösség első közös beszélgetésére egy közösen kialakítandó jövőképről.

------------------------------

A felújítási munkák 2012 -ben kezdődtek és 2014 májusában nyitotta kapuit a Kastélyszálló. Az épületet Európai Uniós forrásból újítottuk, megtartva és megmutatva annak építészeti és művészettörténeti értékeit.
Figyelembe vettük, hogy az ide látogató vendég jól akarja magát érezni, új dolgokat szeretne látni, szeret meglepődni, azt mondani, hogy na, ez igen, erre nem gondoltam volna. Olyan helyen szeretné eltölteni az idejét, amiről majd mesélhet a barátainak, mutogathatja a digitális kütyükön ott készült képeket.

Olaszteleki Daniel kastély - 2020

A kastély belső berendezésekor szempont volt, hogy a kedves vendég nem akar szalmazsákon aludni, és a lábát az ágy szélébe beleverni, a korhűség jegyében. Viszont nagyon ideges lenne, ha ergonómiai szempontokból hibátlan, egyébként kitűnő minőségű ikea bútorral találná magát szembe. Azt sem szeretné, ha éjfélkor meg kellene rakni a tűzet, és ki kellene szellőztetni a szobát a füsttől, akármennyire tizenhetedik századi, és „cool„ ez a dolog.

Olaszteleki Daniel kastély - 2020

Nem egy múzeum létesült itt. Inkább egy találkozási pont a múlt és a jövő között. A felhasznált anyagok nem változtak: fa, kő, üveg, rézlemez, textíliák... Ugyanaz, mint több száz évvel ezelőtt, de a felhasználási mód, az alkalmazott technológiák a XXI. századot idézik. Tökéletesen kivitelezett felületek találkoznak a több száz éves fával, a málnási kő hajszál pontosan vágva simul a pár száz évvel korábban kihasított rokonához.

Olaszteleki Daniel kastély - 2020

Az itt látható egykori vázlatok, ma már a kastélyvalóság részét képezik...

Olaszteleki Daniel kastély - 2020

Az elmúlt tíz év jelentős változásokat hozott úgy a kastély, mint a helyi közösség életében. Az Olasztelekre csalogatott vendég nem csak 1-2 napos szállásra számíthat a kastélyban, hanem akár egy hetet is eltölthet Olaszteleken és környékén, életre szóló élménnyel gazdagodva.
A kastélyszállót magába foglaló létesítmény újabb szolgáltatásokkal bővült:
- 2015-ben megnyílt a a fejedelmi fürdő, a régmúlt fürdőzési szokásait, és a ma oly divatos SPA élményt ötvözve.
- 2016-ban, a szomszédos Bethlen kastély felújításával a két létesítmény egy 45-50 fős csoport befogadására is alkalmas lett.
- 2017-ben a Daniel kastélyban működő A-La-carte étterem mellé, egy nagyobb eseményekre alkalmas vendéglő is nyílt, amely esküvők, konferenciák, más, rangos események színhelye környékbeliek és távolról érkezettek számára egyaránt.
- A 2018 hozta a reneszánsz kori játékok és mesterségek udvarát, ahol régi mesterségek elevenednek meg, melyeket a kis műhelyekben a vendégek is kipróbálhatnak, ahol a gyerekek és felnőttek együtt is önfeledten szórakozhatnak.


Változás nem csak a kastélykerten belül történt. A helybéli lakossággal közösen találtuk meg a lehetőségeket, a falu is részese lett a fejlődésnek.
A kastélyszálló a környékről "toborozta"és az elvárásoknak megfelelően képezte ki a munkaerőt, a faluban kistermelők, mesteremberek indítottak sikeres vállalkozásokat, a már régebben is működő együttesek (régizene-együttes, tánccsoport, színjátszókör) pedig bekapcsolódtak a kastély vendégeinek szórakoztatásába.
Örömünkre, az olasztelekiek nem csak álmadozás szintjén, hanem ténylegesen is éltek a kibontakozó lehetőséggel, az első beszélgetést követő kezdeti felbuzdulást tettek követték. Emlékeztetőül néhány képkocka a szikrát kipattantó első beszélgetésből:

Viszont mindez nem magától történt, a megvalósításban több személynek, szervezetnek is fontos szerepe volt. A kastély tulajdonosai folyamatosan arra ösztönözték a lakosságot, hogy az ők terveikkel kiegészítőlegesen gondolkozzanak, szakmai ismereteikkel, tanácsadással támogatták a lakosság ez irányú törekvéseit.

Helyi véleményformáló személyek, civil szervezetek, intézmények szerepet vállaltak a lakosság mozgósításában, a tenni akarók összefogásában. Az egykori Danielek apródjai ilyen nemű beszélgetéseket, tervezgetéseket indítottak a helyi fiatalokkal
Előnyt jelentett, hogy településünk az Alutus LEADER régió része, így pénzügyi támogatást lehetett szerezni a különböző tervek megvalósítására. Az Európai Unió vidékfejlesztési programja által nyújtott lehetőségekkel is éltek a település lakosai, a vállalkozások, műhelyek beindítása rendjén.
Az erdővidéki civil szervezetek, melyeknek fő célja Erdővidék népszerűsítése beváltották egykori igéretüket, és változatos programajánlatokat dolgoztak ki az idelátogató turistáknak

Az egykori apródok is részesei a megvalósult jövőképnek. Az apródiskola irányítóiként a helyi gyerekek csoportjainak kastélyhoz kapcsolódó tevékenységeit szervezik, a művészeti csoportok szórakoztató programjait irányítják.
A már említett Kastélynapon az apródok jelenetében még csak ilyennek láttuk a vendég fogadását, kastély jövőjét - szerencsére ma is jóízűen tudunk nevetni ezen a bohózaton.

Turista: Jó napot, ön bizonyára a recepciós, én vagyok a vendég!
Intéző: Jó napot vendég, de én nem vagyok recepciós, én egészséges vagyok.
Turista: Szeretném, ha tisztáznánk, megvannak-e mindazok a szolgáltatások, amelyekért a Daniel Kastélyszállót választottam pihenésem és szórakozásom színhelyéül.
Intéző: Oké, oké, maga olvassa, én magyarázom!
Turista: Évszaknak megfelelő illatok a természet lágy öléből...
Intéző: Igen, most kezdték meg az új silódombot a szomszéd farmon...
Turista: Jakuzzi...
Intéző: Bolond-borvíz...
Turista: Állandó internethasználat...
Intéző: Persze, orosz márkájú: inter nyet.
Turista: Helyi, ízletes finomságok!
Intéző: Zsíroskenyér, de házi kenyérrel, szalonna és vereshagyma!
Turista: Tehát "all inclusive" ellátás!
Intéző: Hát nem olimpuszi, de "Messzelátó" ellátás, az lesz!
S ha még elfogad egy jó tanácsot! Az olosztelki menyecskéköt ne igen mustrálgassa, me akkor osztán úgy ellássák magát a legények, hogy hazáig borogathassa...

 

copyright 2011 WEBKastely