Kastély és kastély körüli értékek Zabolán

2011. november 16.

Csapatnév: Mükes

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

 

        Mük es nagy izgalommal láttunk neki a Kastély-nap szervezéséhez, a feladat megmozgatta a csapat képzelőerejét, mivel ilyet még nem csináltunk. ,,Jutott eszünkbe számtalan, szebbnél szebb gondolat'', szikráztak az agysejtek, születtek kitünő ötletek, majd hosszas egyeztetések, viták után úgy döntöttünk, hogy a kastély múltját, a Mikesek szerepét az erdélyi magyarság történelmében és nem utolsósorban a kastélyon kivüli értékeket mutatjuk be az érdeklődőknek.

         Szombatra terveztük az eseménysort, így hát felkértük a tanítókat meg tanárokat, hogy az iskolában hét közben ismertessék meg a ,,deákokkal'' a Mikes család   és a kastély izgalmas és néhol szomorú történetét . 

    Elérkezett a várva várt nap, amikor is egy kis csapat szekerekkel útra kelt, hogy meglátogassa a falutól elég távol eső szürkemarha farmot, amely a Mikes család területén fekszik. Egy kicsit izgultunk, mivel az időjósok havazót meg ,,kemény időt'' jósoltak, de hála a fentieknek nem így lett. Útközben áthaladtunk a szomszédos Székelytamásfalván, ahol a Thúry csapat szivélyes fogadtatásban részesített.Találkozás a Thúry csapattal Röviden ismertették a kúria történelmét és mostani helyzetét, majd forró tea és rágcsálnivalók mellett  megosztottuk a kastélyokkal kapcsolatos elképzeléseinket, meglátásainkat. Sokáig beszélgettünk volna még, mert vannak terveink meg elképzeléseink, de mivel szorít az idő lassan el kellett induljunk a farm felé. A hosszú útat kárpótolta a hortobágyi  hangulat  meg látvány. Kiengedik a szürkemarhákat A marhák szürke ám magabiztos tekintete szinte beleolvadt az őszi tájba. Itten nincs áramellátás, nincs internet stb. , itt a gémeskútból borvíz jön fel, itt még a madarak is megpihennek. Az öreg gémes borvízet ,,terem''Itt a rohanó világ embere elgondolkodik az élet dolgairól, itt tudja igazán értékelni a csend erejét. Sajnos tovább kell ,,rohannunk'', szorít az idő, ám mielőtt itthagyjuk e csendes hortobágyot,   megtudjuk, a család fontos feladatának tekinti a régi, őshonos magyar házi állatok újra honosítását. És elindultunk haza.Útban hazafelé

Visszafele más útvonalat választottunk, mert az ugyancsak szomszédos őskori településen Székelypetőfalván egy gyógyhatású fortyogó kis medence van, ahová szaunát építettek. Ennek jótékony hatásait megismerve most már hazaindultunk.

Új ismeretekkel gazdagodva tértünk vissza Zabolára, ahol a vetítettképes előadás már zajlott  a kastélypark színes madárvilágáról.Előadás a kastélypark madárvilágáról  Utána a helyszínen - a kastély dendrológiai parkjában- szakember tartott szinvonalas ismertetőt az ott található ritka és értékes fafajtákról.Útban a park feléA dendrológiai parkban Az eseményt tábortűz zárta. Az ég felé törő lángok örömmel töltötték el gyerek és fenőtt szívét egyaránt, mintegy utalva arra, hogy akinek sikerül kis szikrát gyújtani, ha gondosan ügyeli az abból felnövő tüzet, élvezheti a melegét is.Alelkes csapat a kastély előtt.A lélekmelengető pillanatok

copyright 2011 WEBKastely