Kastélyunk jövője, ami már elkezdődött…

2011. november 16.

Csapatnév: Bonus Pásztorok

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

 Mi, a Bonus Pásztorok, azzal a céllal jöttünk létre, hogy rajtunk keresztül jobban ismertté váljon a magyarózdi Radák-Pekry kastély, annak sorsa, jövője. Hosszútávban gondolkodunk, hiszen megvalósítandó terveink vannak, amelyek kivitelezése folyamatos.

A birtokot működtető szervezet, a Bonus Pastor Alapítvány, a kastély jövőjére nézve két tervben gondolkodik: kis és nagy tervben. A kis kastélyterv megvalósítása saját forrásokból - adományokból - történik, többnyire külföldi önkéntes munkával. A nagy terv megvalósítását nagyobb lépcsőkben, pályázati forrásokból való finanszírozással képzeltük el. Azzal és abból dolgozunk, ami adott, ami van. Fontosnak tartjuk a folyamatosságot a munkában és a tervezésben egyaránt.

Az anyagi lehetőségek és a szükségek prioritása sorrendjében történnek a beruházások. Az állagmegőrzést a különböző falburkolatok (eredetiség) konzerválásával és a tetőszerkezet teljes kicserélésével kezdtük el évekkel ezelőtt. A nyári szállástér már kialakulóban van, az önkéntes csoportok a saját elszállásolásukhoz szükséges belső tér kialakításhoz fogtak hozzá: fürdőszobák a földszinten, ebédlő (közösségi terem), ideiglenes hálók, a tetőn pedig manzárdosítás. A hatalmas alapterületű pince a jövőben a konyha szerepét tölti majd be. A földszinten és az emeleten lévő két nagy terem előadások, rendezvények helyszíneként fog a jövőben szolgálni. Az emeleti szobák (a sarokbástyákban) pedig lakosztályokként fogják a kastély egészét szolgálni.

A kastélyt egy multifunkcionális központként működtetnénk, amely rendelkezésére áll kiránduló csoportok fogadására, események, rendezvények, képzések szervezésére, mint például életvezetés, szakmai felkészítők, konferenciák, stb. A fentebb felsoroltakra már van igény: ez év nyarán a kastélyban először került sor egy két hetes életvezetés táborra.

A külső szolgáltatásokba a helybelieket is be szándékozunk vonni: lovas szekér túra, helyi ételkülönlegességek elkészítése, természetjárás. A helyiekkel való ilyen együttműködésre már volt példa az eddigi években. Ezzel nemcsak a kastély kel életre, hanem a falubeliek is részévé válnak ennek a folyamatnak.

                                                    A kastély és rehabilitációs központ

copyright 2011 WEBKastely