A Lázár kúria 2020-ban

2011. november 16.

Csapatnév: LÁZÁR KÚRIA

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

A Lázár kúria 2020-ban

Csíktaploca egyik legnevesebb családja a Lázár család volt. Mindkét Lázár kúria jól reprezentálja a család településen belül betöltött szerepét. Benevezéskor döntenünk kellett, hogy melyik kúriára fektessük a hangsúlyt és melyik épülettel nevezzünk be a vetélkedőre. Hosszas töprengés után döntött csapatunk a hátsó Lázár kúria mellett, mivel ez egy „élő kúria". Rendeltetésének megfelelően - igaz, hosszas hányadtatás és pereskedés után - újra lakott épületként funkcionál.
A kommunizmus évei nagyon rossz állapotba sodorták az épületet. Lázár Miklós mintagazdasága a történelem sodrában elenyészett, áldozata lett a kommunizmusnak. Mára már szinte semmi nem maradt meg a gazdaság régi arculatából. Ennek ellenére, a hosszas pereskedést követően a rossz állapotok dacára is, a család a felújítás mellett döntött és megtartva az épület régi szerepét, lakóházként használja ma is. Újra élettel telt meg udvara. Jelenleg négy generáció lakja az 5 évestől a 96 évesig és próbálnak az együttélés nehézkes akadályain túllépni.
Erőfeszítésük, hogy az omladozó épületet lakhatóvá tegyék megérte a fáradságot. Hisz nem sok kúria tulajdonosa mondhatja el, hogy újra a régi családi fészekben tudja élni mindennapjait. Boldogsággal tölti el tulajdonosait, hogy meg tudták valósítani ezt a nem kis feladatot. Remélik, a taplocaiak is hasonló képpen vélekednek, hogy településük visszakapott egy régi impozáns épületet, és nem az enyészet martaléka lett. Kérdésünkre, hogyan képzelik el a kúria jövőjét, azt a választ kaptuk, hogy reményeik szerint még sokáig a családnak nyújt majd otthont.
Céljuk, hogy fennmaradjon a köztudatban a családnak és kúriának a taplocaiak életében betöltött szerepe, valamint annak története. Erre pedig a legjobb módszer, ha a taplocai gyerekekkel ismertetjük meg ezeket a történeteket. Reméljük, a héten a kastélynap keretén belül szervezett vetélkedővel és látogatással előre mozdítottuk iskolánkkal e nemes célkitűzést. Hisz a gyerekek azok, akik tovább fogják vinni hagyományainkat, szokásainkat és történelmünket. A jövőben is törekedni fogunk, hogy hasonló megmozdulásokban vehessenek részt diákjaink, hiszen a gazdag élmények és szórakozások mellett alapos helyismeretre is szert tehettek.

A vetélkedő keretén belül a csapatok fogalmazást kellett írjanak, hogy hogyan képzelik el a kúria jövőjét. Ezekből a fogalmazásokból tallózunk a következőkben:

„A Lázár család Taploca egyik legrégibb és leghíresebb családja, melynek leszármazottjai ma is élnek.
Sok nehézség után sikerült visszakapniuk az egyik ősi fészküket, amely ma újra régi pompájába tündököl. A leszármazottak több tagja is itt lakik, bizonyítva, hogy ők őseik méltó utódai. Azt hiszem, hogy ez 2020-ban sem lesz másképp.
A kúriát sokan fogják lakni, és egy részében valószínű, hogy múzeum lesz berendezve. Lehetséges, hogy az udvaron lesznek rózsák és a kapu is más lesz, csak a kúria nem változik.
Én úgy gondolom, hogy érdemes meglátogatni a Lázár kúriát, mert sok érdekes dolgot lehet megtudni róla." (Ardelean-Kovács Laura)


„2011-ben vagyunk. Ha azon gondolkozunk, hogy milyen lesz a Lázár kúria 2020-ban, akkor annyi jut eszembe, hogy ugyanilyen szép lesz, annyi változással, hogy az emberek közelebbről is megnézhetik például a régi bútorokat, amik az épületben vannak, a kinti tárgyakat, amik már nagyon rég ott vannak az udvaron a család tulajdonában. Múzeumot is csinálhatnának az épületből.
Ez egy részből jó, másrészből nem. Az a jó a múzeum tervével, hogy több ember megtudhatja, hogy mire lehet büszke Taploca népe. Ami viszont nem a legjobb a dologban, hogy nyilvánossá válik a drága és fontos Lázár kúria.(...)" (Baciu Sorina)


„A Lázár kúriában valószínűleg különböző eseményeket szerveznek majd, amelyen az emberek is részt vehetnek. Lehet, hogy egy múzeum lesz vagy egy emlékház. Szerintünk ismertebb lesz egy pár év múlva." (Ardelean Hunor)


„A Lázár kúria 2020-ban a tulajdonos véleménye szerint csak családi ház lesz, úgy mint most. Nem lesz rendezve benne semmilyen tevékenység. Az is valószínű, hogy anyagi állapota nem lesz ilyen jó. Erre bizonyíték megfigyelések alapján az, hogy idők elteltével a házak, kastélyok, kúriák is rombolódnak. De a tulajdonos ezen segíthet, ha például renováltatja." (Zsók Adél)


„Szerintem az udvart minél jobban ki kell díszíteni udvari növényekkel, mert annál szebb lesz (...)" (Ráduly Dávid)

 

copyright 2011 WEBKastely