Jövőkép - Szürke, fekete, rózsaszín?

2011. november 16.

Csapatnév: Urmánczy

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

Jelenlegi rendeltetése: néprajzi múzeum, évente mintegy négyszázan látogatják. A kastélyt két éve hivatalosan visszaszolgáltatták az Urmánczy család leszármazottainak. Azóta a kulturális minisztérium bérli a múzeumnak és a kulturális intézetnek helyt adó épületrészt. Így szóltak hozzá a hévíziek a bejegyzéseinkhez: Felérve a dombra most már nem látszik a szép és jellegzetes kastély, eltakarta az új kórház épülete. Kár... Maroshévíz jelképe is lehetne...(dr. Marosi István) vagy Kiút? Csakis a turizmusban látom, be kell oda építeni valahogy. Lesz még jobb sorsa a kastélynak, bízom benne. (Zsolt)

A turizmus a megoldás. De hogyan lehetne kellő hátteret teremteni ennek megvalósításához? Ki lehetne érdekelt ebben? Ideális módon a helyi hatóság, az örökösök, az egyházak, a helyi közösség, a civil szféra. Románok és magyarok egyaránt.
Európai uniós pályázatok, Erdély 2015 kastélyfejlesztési konferencia a szórványban, tanácsadás a pályázati lehetőségekkel kapcsolatosan - mindenképp ezek lennének az első lépések.
Kézenfekvő lenne bevonni az Urmánczy-kastélyt is a kastélykörutak útvonalába, tematikus kirándulásokat szervezni a szórványtelepülések kúriáinál, kastélyainál. Panziók, vendéglők, lovardák, termálstrandok tulajdonosait lehetne összehozni, ötleteket megosztani. Maroshévízen például hotel, több panzió, két termálfürdő, lovarda is van.
A hévízi lakosokat kellene megmozgatni. Érdemes lenne egy közösségi konzultációt tartani, akár on-line is. Fórum a kastélyért - Forum pentru castel, lehetne a neve. Több civil szervezet működik a városban. Jó lenne, ha túl lehetne lépni a nacionalizmuson, és helyt lehetne adni mindkét kultúrának, mindkét nemzetiségnek, hogy összefogással lehessen valamit előremozdítani ilyen téren is.

A következő részben, az ideális 2020-ról, Zsombort, az Urmánczy család egyik leszármazottját kértük meg, hogy írjon terveikről, elképzeléseikről.

2020 augusztusa: az Urmánczy kastély parkjában idén is - immár ötödik alkalommal - rendezik meg a maroshévízi gasztronómiai fesztivált. A kizárólag helyi gazdák alapanyagaiból készülő étkek nemcsak a helyi közösséget, hanem a városban tartózkodó turistákat is vonzzák. Nagy élvezettel kóstolgatja a hagyományos magyar és román ételeket az a brit házaspár is, aki a kastély emeleti részén kialakított vendégszobák egyikében foglalt szállást. Nem győznek csodálkozni, hiszen az ő zsebükhöz mérve potom pénzért válnak részeseivé egy nagyszerű ízutazásnak. Maroshévízen ismét egymásra talált a város és a turizmus. A város és környéke sokat változott az elmúlt években. A két termálvizes fürdő, a Bánffy és az Urmánczy egész évben várja a vendégeket, télen a modern sípályák, s az ezeket övező hangulatos síházak hozzák vissza a település egykori hírnevét.


A kastélyt és környezetét nemcsak a város életébe, de a turisztikai forgalomba is sikerült bevonni. Egy öreg helyi lakos, Guszti bácsi meséli, hogy a kastély előtti park 2011-ben még romos állapotban volt. De a városvezetés, civil szervezetek és az Urmánczy család örökösei összefogtak, és megnyitották a szebb napokat is látott kastélyhoz vezető utat. Nagy változások kezdődtek akkor az Urmánczy kastély környékén - emlékezik vissza idős beszélgetőtársunk.
És valóban. Akkoriban kezdődött el az egykori uradalmi istálló rehabilitációja. Bár a kommunizmus évtizedeiben több átépítés csúfította el, sikerült megtartani az eredeti kőfalakat és részlegesen az eredeti fedélszerkezetet. Az egykori istállóban ma vendéglő és színvonalas hotel működik. Az éttermi részen megmaradtak az eredeti ablakok és a különleges márványitatók, a tömör tetőszerkezetnek mindenki csodájára jár. A hotel ennél már modernebb, habár ezen a részen is törekedtek az eredeti részletek konzerválására. A vendéglővel szemben sörkert működik, hangulatos pavilonokkal. Gyakran tartanak vásárokat, ahol helyi terményeket, kézműves termékeket mutatnak be.

A család örökösei a kastély eredeti arculatát fokozatosan állították helyre, ahogy az anyagiak megengedték. Legelső volt az egykori főbejárat megnyitása. Viszonylag kevés munkával sokat javult az épület. Szerencsére ez volt az utolsó munkálat, amit önerőből kellett finanszírozni. Sokat tanácskoztak azon, érdemes-e zsindellyel újrafedni az épületet, de látva a végeredményt nyilvánvaló, hogy jó döntés volt. A teljes tetőszerkezetet visszaállították az eredeti tervek alapján annak ellenére, hogy így sok értékes négyzetméter veszett el. A komoly elhatározást látva, a kulturális minisztérium is részt vállalt a munkában, szakmai tanácsadással, a pénzforrások megkeresésével. Komoly gondot jelentett, hogy a kastélyhoz nagyon közel épült városi kórház takarta a főbejáratot. A helyi tanács és a kórházvezetés segítsége is kellett ahhoz, hogy levegőhöz jusson az épület.
A kastély és környezete most, 2020-ban a város egyik éke.
Az épületben helytörténeti, családtörténeti múzeum van, elénk tárul Maroshévíz múltja. Helyet kapnak a kastélyban a helyi civil szervezetek is. Színjátszó kör, zene és rajzoktatás teszi népszerűvé a fiatalok körében is az Urmánczyak egykori lakóhelyét. Az örökösök a fenntarthatóság érdekében konferenciákat, kulturális eseményeket, esküvőket is szerveznek, a helyreállított nagy belmagasságú szalon kiváló színtere ilyen eseményeknek. A kastélyban csak néhány romantikus hangulatú, kiadó vendégszoba, lakosztály van, a közeli hotel azonban alkalmas a különböző rendezvények résztvevőinek elszállásolására.
De most a gasztronómiai fesztiválé a terep. Itt van a város apraja-nagyja. Megkóstolják az ínyencségeket, és megismerik az igazi közösségi élet megmásíthatatlan hangulatát.

A régi pompájában ragyogó Urmánczy-kastély ma már nemcsak múlt. Jelen és jövő is.

 

copyright 2011 WEBKastely