Jövőben a múlt

2011. november 16.

Csapatnév: Várvédők

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

Hogyan képes bárki is a jövőbe látni? Számunkra is nehezen megválaszolható a kérdés, tehát nemcsak a tudósoknak okoz nagy fejtörést napjainkban. Ennek ellenére mi úgy gondoljuk, hogy kellő kreativitás és fantázia segítségével orvosolni tudjuk a problémát.
Ezzel a mentalitással a Várvédők összes tagja rendelkezik, tehát nem állt tőlünk messze ez a fajta megközelítés.
Elképzeléseinknek útjába nem állt semmilyen akadály, a fantázia erejével sikerült összeállítani a Mikó-várral kapcsolatos 2020-as elképzelést, nézetet.
A mi jövőképünkben szerepel többek között egy középkori hangulatot felidéző étterem kialakítása, ahol a felszolgálók és a személyzet is hűen tükrözik az említett korszak sajátosságait mind öltözködésben, mind pedig viselkedésben.
A vár visszatérő vendégei között felfedezhetjük a város és az ország elöljáróit egyaránt, köszönhetően a csodálatos középkori berendezésnek és hangulatnak, amit lanton játszó ifjak biztosítanak.


A szürke estéket újdonságok teszik varázslatossá, a repertoárban szerepelnek álarcosbálok, középkori táncoktatás és hangszereken való játszás elsajátítása.


Úgy gondoljuk, hogy ha teljes mértékben vissza szeretnénk térni a középkori gyökerekhez, akkor elengedhetetlen a lovagi tornák szervezése. Ebből az okból kifolyólag egy lovarda kialakítását terveztük el, ami nem rugaszkodik el túlságosan a valóságtól, és ahol minden kikapcsolódni vágyó felnőttnek és gyermeknek egyaránt lehetősége nyílik a lovaglás elsajátítására. A skanzen néprajzi és régészeti kutatóállomássá fejlődik, berendezik a házakat, állandóan látogathatóvá teszik, és programokat kötnek ehhez az épületegyütteshez.
Továbbfonva ezt a gondolatot, elképzelhetőnek tartjuk olyan előadássorozat szervezését, melynek kereteiben a vár és város történetének-történelmének, valamint a várhoz kötődő kiemelkedő személyiségek életének bemutatására kerül sor úgy, hogy bevonják nemcsak a történészeket, hanem a város hivatásos és amatőr színjátszóit is. A várban elkezdett felújítási munkálatok befejezése után egy teljesen új arculatot kap az építmény, és így a környék egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé válik.
Abból kiindulva, hogy városunk neve a hetente megtartott szerdai vásárból ered, és ma is szerdán tartják a heti vásárt, úgy gondoljuk, hogy havonta egyszer a vár belső udvara egy szerdai nap erejéig átalakul vásártérré. Kuriózum lehet a helyiek körében, hogy egy régi tárgyakból és féltve őrzött ereklyékből álló cserebere-vásárra és bemutatóra kerüljön sor minden év karácsonyán a vár udvarán, ez nagyon sok érdeklődőt és résztvevőt vonz környékünkre, ezáltal is növelve a város, a helyi kultúra népszerűségét. Városunknak és magának a vármúzeumnak eddig is helyet biztosított olyan rendezvények megszervezésének, melyek az egész magyarság szempontpontjából jelentősek voltak, így elképzelhető az, hogy
a trianoni békeszerződések aláírásának 100. évfordulóját országos szinten itt ünnepeljék meg.
A Mikó-vár területének hátsó részén (a skanzen területének egy részén) egy mesterséges tavacskát valósítottunk meg, ahol lehetőség nyílna a csónakázásra. Ennek köszönhetően sikerül a vár körül kialakítani egy vízárkot, aminek partján egy vízimalom működne, ennek segítségével a víz folytonos körforgásban tartható.


A vármúzeum és a várhoz kapcsolódó tevékenységek támogatására egy olyan baráti csoportot hozunk létre, melynek mind felnőttek, mind pedig diákok tagjai lehetnek, anyagi támogatás vagy pedig önkéntes segítségnyújtás fejében vártagsági belépővel rendelkezhetnek. A torony északi részében kialakított csillagászati eszközökkel ellátott termet a vártagsági belépővel rendelkező személyek felügyelettel használhatják.

copyright 2011 WEBKastely