Kováts Kúria – Szatmár megye első kastélyszállója

2011. november 16.

Csapatnév: Kováts Kúria

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

 

A kúria jövője - talán ez a legérdekesebb kérdés az egész verseny alatt és nem csak. Csapatunk azért döntött úgy, hogy benevez erre a versenyre, mert már régóta foglalkoztat minket egy gyönyörű, rengeteg emléket és történetet örző épület sorsa, amellyel az idő kegyetlenül bánt és mert mindannyian hisszük azt, hogy a Kováts Kúriának nemcsak fényes múltja, hanem fényes jövője is lehet.
Csapatunk számára nemcsak az a fontos, hogy visszaállítsuk a kúria eredeti pompáját, hanem az is, hogy felhasználásával értékeket közvetítsünk, úgy mint a kultúra, hagyományőrzés valamint sportolási és kikapcsolódási lehetőségek megteremtése.
Terveink elkészítésénél több szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt, és ez az egyik legfontosabb szempont, azt mértük fel, hogy mire lenne igénye az embereknek és milyen tevékenységek, lehetőségek hiányoznak a környékről. Másrészt megpróbáltuk kihasználni a kúria és a hozzá tartozó terület nyújtotta lehetőségeket. A tevékenységeket úgy terveztük meg, hogy azokkal tovább vigyünk a Berenczei Kováts család múltjából is néhány darabkát. A jövőképet legplasztikusabban egy vizuális látványtervvel próbáljuk meg szemléltetni:

 

 

Reményeink szerint így fog kinézni a kúria 2020-ban: az épület egy kastélyszállónak fog otthont adni, amely rendezvények, kulturális események és konferenciák lebonyolítására is alkalmas lesz; a kúia hátsó udvarában egy nyáriszínpad kap helyet, amely előtt mobil nézőteret alakítunk ki; e mellett jobb oldalon három sportpálya lesz a hozzá tartozó épülettel; a hátsó területek kialakításánál a lovas hagyományoknak kedveztünk, itt egy lovarda kialakítását tűztük ki célul, amely mögött egy lovagló- és sétapark található majd.
Elsőként a kúria felújítása és eredeti fényének visszaállítása a cél, hiszen az egész komplexum az épület, azaz a Kastélyszálló köré épül majd. Hogy minél jobban ki tudjuk használni az épület adottságait, ezért három szintet rendeznénk be: a pincehelységben étterem, konyha kapna helyet, az első szinten recepció, konferenciaterem valamint vendégszobák lennének, a tetőrtérben pedig szobák kerülnek kialakításra.
A hátsó udvarban egy nyári színpad foglal majd helyet, amely terveink szerint sok kulturális eseményt vonz majd. Itt szimfonikus, könnyűzenei koncertektől kezdve előadások, színdarabok, néptáncelőadások kerülnek majd megrendezésre. A nézőtér akár több száz férőhelyessé is bővíthető lenne. A környezet egyedülálló jellege különleges élményt nyújtana és ez sok látogatót vonzana.
A kastélyudvar másik szegletében három sportpálya lesz kialakítva, ahol a kastélyszálló vendégeinek aktív kikapcsolódásban lehet részük. A sportok kedvelői a következő lehetőségek közül választhatnak: tenisz, labdarúgás, kosárlabda, valamint asztalitenisz.

 


Ahhoz, hogy biztosak legyünk jövőtervünk fenntartható megvalósíthatóságában elengedhetetlennek tartottuk szakértők véleményének kikérését. Mivel a kastélyszálló profilja legnagyobb mértékben a turizmussal és a lovas foglalkozással egyeztethető össze, helyi szinten először is a Szatmár Megyei Lótenyésztők és Lótartók Egyesületének elnökével, Antal Istvánnal, valamint a helyi önkormányzat alpolgármesterével, Roszpapa Csabával vettük fel a kapcsolatot.
Az, hogy 2020-ban Sándorhomokon egy színvonalas lovas központ és szálló működjön Antal István szerint nagyon is valóságszerű. Elmondása szerint Szatmár megyében, és a határ túloldalán is, egyre többen tartanak ismét lovat, egyre többen esnek a lovas foglalkozások rabjává. Ezt az igényt viszont csak megfelelően képzett szakemberek, ápolt és betanított lovak bevonásával lehetne megfelelően kielégíteni, ami a jelenlegi helyzetben még csak hiányosan áll rendelkezésre, az itt működő hasonló jellegű szervezetek pedig nem tudnak megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani. Mivel az igény egyre intenzívebb, 2020-ra nem csak egy istállót lehet elképzelni egy melegítő udvarral, hanem kihasználva a kúriához tartozó 50 hektáros sík területet, Románia és a szomszédos országok lovas sportok iránti vonzalmát, megvalósítható egy galopp pálya létrehozása, mivel az országban ilyen még nincs, viszont a világ civilizált országaiban megtalálható. A terület nem csak a talaj minőségének tekintetében kiváló, hanem földrajzi fekvése is nagyon előnyös. Az érdeklődés nem csak a pár kilométerre fekvő Magyarországi településekről irányulna a kastélyszálló és lóversenypálya felé, hanem a 20 kilométeren belüli Ukrajna, a kevesebb, mint 100 kilométerre fekvő Szlovákia és a lovas sportokban szintén aktív Lengyelország lovasait is vonzaná. Ez lehetővé tenné akár nemzetközi versenyek rendezési jogának elnyerését is, de ehhez a célhoz egy olyan út vezet, melynek első állomásán a jelenlegi igényeket kell kielégíteni. Ez egy lótartási, lógondozási és lovas oktatási egység létrehozását sürgeti, melynek létrehozásában a Szatmár Megyei Lótenyésztők és Lótartók egyesülete is érdekelt és együttműködéséről, segítségéről biztosította csapatunkat.
Mivel Sándorhomok térségében ilyen nagyszabású idegenforgalmat elősegítő elképzelés még nem született, ezért a helyi önkormányzat részéről Roszpapa Csaba alpolgármestert arról kérdeztük, hogy milyen együttműködési lehetőségekre számíthatunk. Először is örömének adott hangot a jövőterv hallatán, mivel helyi szinten jelenleg nincsenek turistaprogramok, csupán az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében lévő Túr menti túrák. Az önkormányzat nem csak azért támogatná a kastélyszálló megvalósítását, mert ez a megyében egyedi lenne, hanem mert a térség fellendítésére ez lenne a legalkalmasabb, a jövőt ők is ebben látják. Valós problémának tartják a sportpályák és a lovas sportokra alkalmas létesítményének hiányát is. Kiemelte továbbá, hogy ezek fellendítésére nagymértékben járulna hozzá a jövő évre tervezett 3 km-re levő Románia-Magyarország határátkelő újbóli megnyitása. Megtudtuk azt is, hogy a magyarországi, szlovákiai és lengyelországi testvértelepülésekről Sándorhomokra érkezett vendégek már ismerik a kúriát és szintén előszeretettel vennék igénybe ennek kastélyszálló gyanánt működő szolgáltatásait. Újdonságként említette a község LEADER programban való részvételét. Ennek keretén belül lehetőség nyílik a környező turizmust támogató források lehívására. Erre az egyedüli lehetőséget a Kováts Kúria nyújtja a térségben, mivel történelmi hátterével ez a térség egyedüli turistalátványossága. Ezen tényeket alapul véve az alpolgármester úr az önkormányzat támogatásáról és befektetők felkutatásában nyújtott segítségéről is biztosított minket.
Mivel a Kováts család a történelmi múltba visszanyúló gyökerekkel rendelkezik melyeket a mai napig is hűen ápol, Szőcs Péter a Szatmár Megyei Múzeum Igazgatója biztosította csapatunkat együttműködéséről a jövőbeli kastélyszállóban berendezendő emlékszoba létrehozására.
Aki több napot szeretne a kastélyszállóban eltölteni, megteheti a földszinti vagy tetőtéri lakosztályok egyikében. A nagyebédlő helyén létrehozott konferenciaterem lehetőséget adhat workshopok, team buildingek megszervezésére, tehát alkalmas lehet továbbképzések, képességfejlesztő tréningek megrendezésére is. Szőcs Péter szerint a környék épített öröksége mindenképpen turistacsalogatóként szolgálhat.

 


Mindezek alapján tehát joggal bízhatunk benne, hogy a 2020-ra vonatkozó elképzeléseink nem csak szép jövőkép terveként fognak megmaradni, hanem a térség szervezeteinek segítségével és közös együttműködés által a kúria ismét nemes és méltó rendeltetést fog elnyerni.

 

copyright 2011 WEBKastely