Nyílt nap a gernyeszegi kastélyban

2011. november 16.

Csapatnév: Udvarmesterek

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!

A Kastélynapot nagy izgalommal szervezte csapatunk, melynek megvalósítása csodás együttműködésre hangolt minket. Az adott próbák kidolgozása mellett csapatunk hétről hétre a Kastélynap szervezésén is dolgozott. Első lépésként a Teleki családdal vettük fel a kapcsolatot, akikkel személyesen is találkoztunk. A gernyeszegi kastélyba gróf Teleki Kálmánnal látogattunk el először, aki bemutatta nekünk családi otthonát és annak történetét.
A következő időszakban az ötletelés és a segédanyagok elkészítése mellett többször is visszatértünk a helyszínre, hogy jobban megismerjük a kastélyt és a parkot. Pénteken, november 11-én csapatunk férfi tagjai az épület néhány helységének a takarítását is magukra vállalták. Ezt követően nagyobb méretű állványokra elhelyeztük a gondosan összeválogatott archív fényképeket és dokumentumokat, melyeket elsősorban a gróf Teleki család bocsátott rendelkezésünkre. Ezeket kiegészítettük a szakirodalomban és a Teleki Tékában fellelhető képi anyagok reprodukcióival.

A rendezvényt egy jótékonysági Kastélybál megszervezésével indítottuk, mellyel arra igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy nagy dolgok létrehozása olykor csupán jóindulat és összefogás feltétele. A bál a Gernyeszegi Polgármesteri Hivatal támogatásával, valamint a helyi lakosok részvételével valósult meg péntek este a művelődési házban. A mulatság hajnalig tartott. Az összegyűlt társaság a belépti díjakkal a kastély népszerűsítéséhez járult hozzá. A bevételt a települést és a kastélyt ismertető füzet újrakiadására fordítjuk. Felvetődött az a gondolat, hogy a következő években is sor kerüljön a Kastélybál megszervezésére.

Másnap, szombat reggel a kastély is álmosnak tűnt még, amikor megérkeztünk és egy napra birtokba vettük egész területét. Nagy sürgés-forgás vette kezdetét. A dermesztő hideg nem kímélte a csapatunkat, ahogyan majd a látogatókat sem. Minden a helyén kellett legyen 10 óráig, a program kezdetéig. Az állványok, amelyeken a régi fotók szerepeltek, a kastély különböző helyiségeiben várták a nemsokára érkező vendégeket.

A kovácsoltvas kapuk szétnyíltak és 60 év tilalom után a Teleki birtok ismét benépesült a kíváncsiskodó helyiek, illetve a messzebbről jöttek seregével. 10-13 óra között a Gernyeszegi Általános Iskola tanulóit fogadtuk. Az osztályok a kísérő tanáraikkal félóránként indultak a kastélysétára. Az őket felváltva vezető csapattársaink sok érdekességet osztottak meg velük az épület, illetve a Teleki család történetéből.
A nagyobb diákok a bejáratnál általunk készített feladatlapot kaptak kézbe, amely játékos, gondolkodásra ösztönző kérdéseket tartalmazott. A csemeték a kastélyt ábrázoló kifestőst vihettek haza.

Az első állomás a kastély bejáratánál elhelyezett állvány mellett volt, ahol a gyerekek egy kis ízelítőt hallhattak Gernyeszegről, a Teleki család fészkéről. Megcsodálhatták a kastély főhomlokzatát is. A második állomás a kapualjban volt. Itt korabeli lovasfogatokat ábrázoló képeket tekinthettek meg. Ezután a díszlépcsőn fellépkedve tágas előtérbe érkeztek. Az első emeleten a Teleki család gernyeszegi ágának kiemelkedő tagjairól ismertek meg érdekes történeteket, és a kiállított fotókon láthatták a grófi család nevezetes személyeit: Teleki Mihály kancellárt, Teleki Józsefet, Teleki Domokost és feleségét Eduárdinát, valamint az államosítás előtti tulajdonost Teleki Mihályt (köznapias nevén Micu bácsit) és feleségét, Tisza Aimée Erzsébetet.

A séta a kastély nyugati szárnyában folytatódott, ahol valamikor a nagy- és kisszalon, illetve a gyerekszobák voltak berendezve. Mindezt izgalmas rész követte, a csoportot vezető udvarmester megmutatta a cselédek által használt helyiségeket: a cselédlépcsőt, a tálalót az étellifttel és a vízforraló üstöt.
Ezt követően a látogatók előtt kitárult az ebédlő díszesen faragott kettős ajtója és beléphettek az épület legreprezentatívabb termébe. Egykor a grófi család itt fogadta a vendégeket, akiknek tiszteltére díszebédeket, díszvacsorákat tartott. A terem festése, díszítése az egykori pompa jegyeit hordozza, a fényűző velencei csillárokra azonban ma csak a tartóoszlopok emlékeztetnek. A hangulatidézésben ünnepélyes barokk zene is segített. Az ebédlőben kiállított fotók a berendezés eleganciáját, a család jómódját és a grófnők bájosságát elevenítették meg.

Az épület felfedezése után a kertben egy másik udvarmester vette át a csapatot, aki a kastélyparkról mesélt nekik, illetve a ritka fafajtákat mutatta meg.

A séta a Teleki József emlékmű, a tó és a Margit-forrás megtekintésével zárult.

A látogatás végén forró teával és péksüteménnyel vendégeltük meg a gyerekeket. Majd mindenki lehúzós képet és emléklapot kapott, amely bizonyítja, hogy „teljesítették a rájuk bízott feladatokat és kitartással vettek részt a kastély és parkjáráson".

 

13-17 óra között bárki megtekinthette a kastélyt. A csoportok szintén félóránként indulhattak a vezetett sétára, és a hideg ellenére újabb és újabb népes csoport gyűlt össze a kapu előtt. A délutáni kastélylátogatás útvonala változott, kibővült a keleti szárny és a konyha bemutatásával. A kastély és a park körbejárása után a felnőtteket is megvendégeltük, tea, bor és kalács várt rájuk.

A nap végére, az utolsó csoport vezetése után már sötét borította be a kastélyparkot, leplet terítve a századok nyomaira.

Nagy örömünkre 409 személyt regisztráltunk, de úgy becsüljük, hogy a látogatók száma több mint 500 volt. Vendégeink 17 különböző, hazai és külföldi településről érkeztek. (Legtöbben Marosvásárhelyről és Gernyeszegről jöttek, de voltak szászrégeni, bukaresti, körtvélyfáji, nyárádszeredai, erdőcsinádi, marosillyei, csíkszeredai, kondorosi, győri, margittai, budapesti, székelyvajai, marosszentgyörgyi, brassói és vajdaszentiványi látogatóink is.) A Kastélynapon összesen 15 vezetett sétát tartottunk, közülük egyet román nyelven.
A látogatóktól számos pozitív és lelkesítő visszajelzést kaptunk, amelyek egy részét az alkalomra készített vendégkönyv is őrzi. Ezek a vélemények további folytatásra ösztönöznek bennünket.

 

A Kastélybál és Kastélynap szervezésével az volt a célunk, hogy a helyiek és az érdeklődők jobban megismerjék a Teleki-kastélyt és kicsit magukénak érezzék. Ez azért fontos, mert az épületben sok évtizeden át zárt egészségügyi és szociális intézmény működött, illetve a nyár óta még jobban kirekesztődött a település életéből, hiszen senki sem léphetett be a kapuin. Úgy gondoltuk, hogy ha felhívjuk a figyelmet az épület egyediségére és szépségére, akkor mindenkiben megteremtődik az igény, hogy a kastély ismét élettel teljen meg és számára méltó funkciót töltsön be.

A rendezvényről sajtóközleményt küldtünk újságoknak, rádióknak, tévének, emellett plakáton hirdettük a községben és Marosvásárhelyen. A Kastélybálra meghívót is szerkesztettünk. A Gernyeszegi Kastélynapról több beszámoló készült, amelyek az alábbi linkeken érhetők el.

Népújság, Kastélynap Gernyeszegen
http://www.e-nepujsag.ro/op/article/kast%C3%A9lynap-gernyeszegen 

moNUmenteUITATE, Ziua porţilor deschise la palatul din Gorneşti 
http://monumenteuitate.blogspot.com/2011/11/ziua-portilor-deschise-la-palatul-din.html

Az Erdélyi Magyar Televizió beszámolója a rendezvényről:

Még több kép a kastélynapról:
http://www.flickr.com/photos/69841083@N05/ 

copyright 2011 WEBKastely