Múlt, jelen és jövő…

2011. november 16.

Csapatnév: Mükes

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

    Mint tudjuk a Mikes család és a kastély is nagy és dicsőséges múlttal rendelkezik. Évszázadokon keresztül a család kiemelkedő tagjaira egy egész nemzet nézett fel. És még sorolhatnánk a történelem nagy pillanatait , de nem ez a feladatunk. Nekünk most a mai jelenben, a múlt hibáit és sikereit figyelembe véve a jövőt kell megálmodjuk és megalapozzuk, úgy magunknak, mint a következő nemzedékeknek. Nem kis feladat, de összefogással, kitartó csapatmunkával bármi lehetséges.
    Először is a fiatal tulajdonosokat kérdeztük meg, milyen elképzeléseik vannak a jövőre nézve. Rövid beszélgetésünkből kiderült, ők a turizmust és az erdőgazdálkodást szeretnék fejleszteni, továbbá szeretnék javítani a faluval való kapcsolataikat is. Elképzeléseik közt szerepel egy lovarda, szürkemarhatenyészet és a kalandpark gondolatától sem riadnak vissza.
    A gyerekeknek egészen más elképzeléseik vannak a kastély jövőjéről, némelyik megelégszik egy sima virágágyással. Idézünk is néhányat az elgondolásaikból.
    ,,A kastély előtt lesz egy szép virágos park szökőkúttal a közepén. Sokat lehet ott sétálni, pihenni a barátnőimmel. Ha vendégeink jönnek más faluból vagy országból, elvinném őket is sétálni a parkba.''-Nagy György Mónika II. B.A sétány
    ,,Láttam lovakat a Mikes parkban és egy szép hintót is.Télen jó lenne lovas szánnal bejárni a parkot és a falut is, nyáron pedig hintóval. Ugron Zsolna néninek van egy étel receptes győjteménye. Szivesen elmennék olyan rendezvényre, ahol ezeket a recepteket elkészítik és meg is lehet kóstolni.''-Harai Tamás II. BA lovarda
    ,,Tíz év múlva nagyon szép lesz a kastély. Nagyobb lesz a park. Több madár lesz benne. Sok szobor lesz feltüntetve. A Kastélyt 10 év múlva a Király meg fogja látogatni és Király lesz a lakosa. Sok tó lesz.''-Gergely Kincső V.B.A mesevilág
    Fejér Brigi ha gróf lenne átépítené a kastély, a falut és az iskolát, hogy ne kelljen annyit lépcsőzni, lifteket csináltatna.A kastély Kovács Nóra a tó közepébe fagyizót építene. Még sorolhatnánk az elképzeléseket, hisz jobbmál jobbak vannak, amiből a felnőttek okulhatnak. Azonban tény, hogy a gyerekek nem csak mesevilágot látnak a kastélyban. És a jövőt mindenki pozitívan látja, szép, barátságos és néha romantikus környezetet, ahol egy-egy pillanatra kizárják magukból a világot. Azért a felnőttek is szeretnék, hogy a kapun belépve egy különös, néha rejtélyes, de gyönyörü környezetben egy időre megfeledkezzenek a hétköznapok szürke valóságáról.
    Na de hogy fog kinézni a Mikes-kastély 10 év múlva? Ezt senki nem tudja, de hisszük azt hogy a tulajdonosok és a falubeliek segítségével, verejtékes munkával , egy jobb és szebb világot ,,teremtünk'', építünk a jövő nemzedékének.
    És Ady-val zárnánk: ,, Föl föl fiúk, csak semmi félelem
                                    Bár zord a harc, megéri a világ,
                                    Ha az ember az marad, ami volt,
                                    Nemes, küzdő, szabadlelkű diák...''

copyright 2011 WEBKastely