Két nap, két féle program

2011. november 16.

Csapatnév: REGÖSÖK és FÉSZEKRAKÓK

Próba: KastélyNap - szervezzetek kastélynapot!A közösség sokszínűségét figyelembe véve két nap szólt a kastélyról: a nagy kastélynap a jelen közösségét célozta meg, a kis kastélynapon a jövő közössége, a gyerekek kerültek a középpontba.

AURA CASTELLUM egy nap, amikor kedvére kényeztetheti ízlelőbimbóit, halló-, látó- és szaglószerveit!

A nagy kastélynap november 5-én zajlott, célja a kastély és tevékenységének megmutatása volt a jelen közösségének.
„Egy hangulatos őszi nap, nagyon jó zene - erről mi gondoskodunk és arra is vigyázunk, hogy senki se unatkozzék, és persze különleges ízekkel fűszerezzük mindezt."- Kopacz Attila, Árkosi Kulturális Központ- igazgató


Az „Aura Castellum" egy őszi kaválkád kamarazene koncertekkel, borkóstolóval és ételkülönlegességekkel. Az érdeklők kamarazenei koncerteken vehettek részt, Bach, Vivaldi, Mendelsohn-Bartholdy, Csajkovszkij, Saint-Saens, Liszt, Beethoven, Mozart, Bartók, Enescu és Chaplin darabok hallhattak. Tizenegy órától délután öt óráig a kastély kertjében különböző meglepetések várták a koncertek hallgatóit: sétálhattak a kastély kertjében, megkóstolhatták a bajor (Németország), Provence-i (Franciaország) és lapp (Finnország) receptek alapján elkészített ételkülönlegességeket, a kiváló minőségű borokat, melyeket Gologan Daniel a Jidvei-i Borpincék (Románia) területi igazgatója, és Rókusfalvy Pál borász, az etyeki borvidék (Magyarország) kitűnő ismerője mutattak be. A gyerekekre is gondoltunk, számukra a program a következőkből állt: kézimunkázás falevelekkel, gesztenyékkel és más őszi ketyerékkel, papírcsavarás és tűrögetés és pónilovaglás. A rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, a résztvevők száma meghaladta a 200-at.

Fogadj örökbe egy fát!

A kis kastélynap a jövő közösségére, a gyerekekre épült: Fogadj, örökbe egy fát címmel szerveztük meg november 15-én.

A Szentkereszty kastélyt hatalmas dendrológiai park övezi, ezt kihasználva próbáltuk a falu és a kastély kapcsolatát javítani. Elsődleges célunk az volt, hogy a falu gyerekeit vonzzuk be a kastély udvarára és a kastélyba, az Ő kötődésüket próbáltuk kialakítani a kastélyhoz és ennek csodálatos parkjához.
A Kastélynap előtt Kisgyörgy Blanka sepsiszentgyörgyi biológia tanárnő segítségével beazonosítottuk a parkban található fákat és növényfajokat. Valamikor még táblák is jelezték, hogy melyik milyen fa, mára ezek a táblák eltűntek, megkoptak. A Kastélyt üzemeltető intézmény igazgatójának is szándékában áll ezeket a táblákat újból kihelyezni, hogy az arra látogató, a kertben sétáló láthassa éppen milyen fa alatt pihent meg.
November 15-én, az árkosi iskola 5-8 osztályos diákjai, számszerint 25-en, birtokba vették  a hatalmas dendrológiai parkot és osztályonként örökbe fogadtak egy - egy fát. A fákról a helyi biológia tanár, Gaál Zsuzsa beszélt nekik és felhívta figyelmüket a környezet védelmére, valamint arra, hogy nyitott szemmel járjanak-keljenek a természetben. Kis csapatokban választottak ki egy- egy fát, amelyet ünnepélyesen örökbe fogadtak, ezt egy oklevéllel igazolhatják. Természetesen a fa örökbefogadása nem csak egy napra szólt, a gyerekek minden évszakban meglátogatják majd az örökbefogadott fájukat és rajzzal, fényképpel dokumentálják majd ennek fejlődését és évszakonkénti változásait.

A Vérbükk, A VIII. osztályos lányok örökbefogadott fája

 


A Nagyvirágú magnólia, a VI. osztályosok örökbefogadott fája

 


A Tulipánfa, a VII. osztályosok örökbefogadott fája

 


A Közönséges szivarfa, az V. osztályosok örökbe fogadott fája


Ajándékként a gyerekek egy kastélylátogatáson vehettek részt, a zord hidegből a kastély belsejébe érve ismerkedhettek meg annak történetével és a benne lakók életútjával.


A rendezvény célja, hogy a gyerekek magukénak érezzék a kastélyt, bejárjanak a kastélyba és annak kertjébe, ne maradjon a kastély Idegen tárgy a helyi közösség életébe.

 

copyright 2011 WEBKastely