Vendégségben a Telekieknél

2011. november 16.

Csapatnév: Udvarmesterek

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban

 A 2020-as jövőkép felvázolásakor figyelembe vettük azt, hogy a gernyeszegi kastély jelenleg a Teleki-család tulajdonában van és ők finanszírozási lehetőségeket keresnek az épület felújításához, illetve ötleteket, hogy hogyan hasznosíthatnák az ingatlant. Olyan tervet próbáltunk kidolgozni, amely újból élettel tölti meg a kastélyt, védelmet biztosít a műemléknek, illetve bevételeket hoz a családnak, hogy fenntarthassák az épületet. Ezzel egy időben azt is szeretnénk, hogy a tervezett beruházások a helyi közösség életében is pozitív változást idézzenek elő. Úgy gondoljuk, hogy a kastélyban és a birtokon egy multifunkcionális központot kell kialakítani, amely kulturális, turisztikai és vidékfejlesztési tevékenységet is folytat. A tervünket a falu vezetősége is támogatja, hiszen a kastélyba tervezett intézmények új munkahelyeket teremtenek és bevételt is hoznak a falunak. Emellett növelik a térség turisztikai vonzerejét is.

A kastély 2020-ban

A gernyeszegi Teleki-kastély, amely a család számos generációjának otthonául szolgált, ma változatos funkciót tölt be és a falai között több intézmény is tevékenykedik. Az épületben kastélymúzeum, szálloda, étterem, kávézó működik, illetve pár terem a grófi család számára van fenntartva.

Kastélymúzeum
Az épület nyugati szárnyának emeleti helyiségeiben működik a múzeum. Három szobában a kastély illetve a Teleki-család történetét bemutató állandó kiállítás várja a látogatókat. A termekben megcsodálhatjuk a kastély egykori berendezéséből megmaradt csempekályhákat, bútorokat és a mindennapi életben használt tárgyakat. A fennmaradó termek időszaki kiállításoknak adnak helyet.
Nyitvatartás: 9.00-18.00 között (hétfő kivételével)

 

Rendezvénytermek
A kastély egykori ebédlője és a mellette található két terem bérelhető rendezvényekre. Ezekben konferenciákat, kulturális programokat (kamarazene-esteket, irodalmi esteket, könyvbemutatókat), gálaesteket, esküvőket és vállalati rendezvényeket lehet szervezni.

Szálloda
Az emeleten a keleti szárnyban szálloda működik a 21. század kényelmének megfelelő kialakítással. A szobák berendezése harmonikusan illeszkedik a kastély stílusához.  A vendégeknek 5 szoba áll rendelkezésére.

Étterem és kávézó
A földszinten a belső udvarról léphetünk be az étterembe és a kastély kávézójába.  A menü az erdélyi konyha jellegzetes ételeit és gasztronómiai különlegességeket tartalmaz. Konyhánk specialitásai közé tartozik a gratinírozott spárga, consommék gyümölccsel, Mihály soufflé (citromos-narancsos soufflé) és Teleki-torta.

Múzeumbolt és információs központ
A kapualjból nyíló ajándékboltban emléktárgyakat, képeslapokat, a kastélyt és a Teleki-család történetét bemutató könyveket, illetve Gernyeszegről és a környező települések kastélyairól és turisztikai látnivalóiról szóló kiadványokat lehet vásárolni.  A boltban helyben előállított hagyományos termékek is kaphatóak. Az információs központban bárki tájékozódhat arról, hogy milyen kulturális és szabadidős tevékenységekre van lehetőség a faluban és a megyében, illetve itt lehet érdeklődni a szálláshelyekről és a közlekedési lehetőségekről is.
Nyitvatartás: 9.00-18.00 között (minden nap)

Borpince
A kastély tágas pincéjében borozó lesz kialakítva. Ez egyike a kastély fejlesztési terveinek.

Kastélyudvar és park
Az angol park rehabilitációs munkálatai még zajlanak. A kastélyudvar viszont több rendezvény helyszínéül szolgál, többek között nyáresti koncerteket, színházelőadásokat, esküvőket és régiségvásárt tartanak a hangulatos udvaron.

Egyéb tevékenységek
A Teleki-birtokhoz tartozó egykori gazdasági épületek egyikében, a gabona raktárban egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó központ működik. Ebben a helyi és a szomszédos településekről érkező termelők is feldolgozhatják a termékeiket és becsomagolhatják a piaci elvárásoknak megfelelően. A gazdák a feldolgozó üzem használatáért cserébe a termékeik egy részét átadják a Teleki-család által létrehozott vállalkozásnak. Ezeket a hagyományos termékeket a múzeumbolt is forgalmazza.

A kastély kezelői
A Teleki-család 2012-ben létrehozott egy családi vállalkozást, amely a kastély különböző részeit bérbe adja a benne működő intézményeknek. A szállodát, az éttermet és a kávézót vállalkozók működtetik, a múzeumot és az egykori gabona raktárban működő feldolgozó üzemet a Teleki-kastély Alapítvány kezeli. A kastély rendezvénytermeiről a családi vállalkozás rendelkezik.

A kastély épületét a vállalkozók újították fel 25 évi bérmentes használati jog fejében.

A kastélymúzeumot vissza nem térítendő pályázati forrásokból hozták létre és a Maros Megyei Tanácstól kapott támogatásokból. A múzeumban megrendezett kiállítások egy részét a megyei múzeummal közösen szervezi a Teleki családi vállalkozás.

Partnerek
Maros megyei Múzeum
Maros Megyei Tanács
Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (Magyarország)
Gernyeszeg Polgármesteri Hivatala
Marosvásárhelyi Állami Filharmónia
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

 

copyright 2011 WEBKastely