Kilenc év múlva....

2011. november 16.

Csapatnév: Ifitéka

Próba: KastélyJövő - kastélyod 2020-ban


Lázár kastély 21 év pereskedés után az idén visszakerült a Lázár család leszármazottainak tulajdonába. Három tulajdonosa van: gróf Lipthay Antal illetve Lázár Nóra örököse, valamint Vormair István (a valamikori gazdatiszt leszármazottja.) Ez lényegesen sokba megtudja változtatni a kastély 2020-as kinézetelét, rendeltetését. 

2013-ig a Hargita Megyei Tanács bérli és a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ adminisztrálja. A kastély Székelyföld egyik idegenforgalmi és művelődési központja.

 


Jelenleg alkotó táboroknak, kiállításoknak, koncerteknek, előadásoknak, gyűléseknek, kollokviumoknak ad otthont a kastély valamennyi felújított épülete. Nagy ritkán báloknak is.
Mindenki számára az volna a legjobb -és ez a nagytöbbség véleménye-, ha a kastély a falu tulajdonában maradva, vagy ha egy alapítvány kapná meg a tulajdonjogot.
Így könnyebben lehetne a renoválásra, programokra pályázatokat írni és nyerni.
Az épületek az Asszonyok házát és a régi istálót leszámítva rendben vannak. A kastélyt körülvevő kőkerítés is kivan javítva. Parkoló részt is alakítottak ki az ideérkező turisták számára.
Az eszenciális változást a kastély életének felfokozása jelentené. Több kulturális program helyszínévé kellene váljon. A falunapok legtöbb rendezvénye is a kastély udvarán kellene megrendezésre kerüljön, hiszen Szárhegy nevét a kastély adja.
Amit még 2020-ig meglehetne csinálni az egy Lázár szoba, ahol a család történetét, családfáját, használati tárgyait és minden hozzájuk fűződő dolgot meglehetne tekinteni.
Különösebben nem változtatnék a kastély környékén sem, mert azzal elütne tájtól és elveszítené a múltra emlékeztető mivoltát.

 


Reméljük a legjobbakat, de főleg azt, hogy a kastély kapui mindig nyitva fognak állni az érdeklődő, kíváncsi emberek előtt.

 

copyright 2011 WEBKastely