Máshol kihalt de itt megmaradt...

2012. október 25.

Csapatnév: Bánffy Kastély örzői

Próba: Akkor és most

Napjainkban sok minden változott: szokások, népviselet, beszéd. Fugadon a bárónál sok minden megmaradt úgy, ahogyan az ősök ránk hagyták. Ránk hagyták a kastélyt, a nagyon régi címert, a kutat, az ősök sírjait. Magyarlapádon a kommunizmus után Molnár Feri Márton volt a polgármester. Szívesen mesélt a kastélyról. Ő még kutatgatja a Bánffy ősöket, és nagyon nagy sikereket ért el ,sok dolgot felfedezett. Megkapta Báró Bánffy Kázmér sírját. Szívesen mesélt arról,hogy a régebbi időkben milyen szokások voltak, s a legfontosabb a szüret volt. Itt a szüret másképp zajlott le mint máshol. Báró Bánffy Farkason látszik, hogy az ősök vére folyik benne, mert szereti a szüretelést, és ennek lezajlását, pont mint az ősei. Bemutatunk egy videot a szüretről, ami régebb is így történt, s most is így történik.

             

A magyarládi lelkészt is megkérdeztük arról, hogy melyek azok a népszokások, hagyományok, amelyek a kastény körül fennmaradtak.

Öregektől tudtuk meg, hogy Fugadon 1927 nagypéntekén egy utca leégett, s a báró saját erdejéből adott fát, hogy az emberek vissza tudják építeni a házaikat. A mostani báró, Bánffy Farkas, miután Magyarlapádot árvíz sújtotta 2010 Június 22-én, elsők közt volt, aki segítette a rászorultakat pénzzel, tüzifával és még házat is épített azoknak, akiknek a házát a víz elvitte. A bárók akkor is segítették a népet, és a mostani báró se feledkezik meg az emberekről. Mindig adakozók voltak.

copyright 2011 WEBKastely