A fuccsba ment puccs

2012. november 1.

Csapatnév: Mikó Udvaroncok

Próba: Egy képregény.

A Mikó kúria múltja érdekes történetekben gazdag, ebből ragadtunk ki párat oly módon, hogy a humort se feledjük és a fontos történelmi pillanatokat se hagyjuk ki. A Mikó család mindig is híres volt vendégszeretetéről, de néha apróbb félreértések igazán nevezetessé tették a nevüket. Egyszer az ifjú Mikó Bálint diáktársai ott aludtak náluk. Édesanyja észrevette, hogy Bálint nadrágja elszakadt és este miután lefeküdtek, beküldte az inasát, hogy az hozza ki és varrja meg. Tévedésből viszont a vendég nadrágját hozta ki és azt varrták meg, mert azon is volt lyuk. Másnap mikor a vendég észrevette mi történt, annyira megrestellte magát, hogy többet nem mert odamenni vendégnek.

Ugyancsak fontos történelmi pillanat volt az a székely akció, amikor az orosz-török harcokba akartak beleszólni a törökök oldalán. Az oroszok ugyanis engedélyt kértek a románoktól, hogy Moldván áthaladva támadják meg a törököket. Lelkes székelyek (angol segítséggel) viszont meg akarták akadályozni ezt, a Szereten átívelő híd felrobbantásával, hogy megnehezítsék az előrenyomulást. Erre a szervezkedésre fény derült, viszont a vármegye vezetői, többek között Mikó Bálint is úgy cselekedtek, hogy a monarchia törvényeinek is eleget tegyenek (elfojtották a felkelést) de a székelyeket se bántsák (voltak letartóztatások, nyomozások de senkit sem ítéltek el, sőt előre szóltak titokban azoknak akiknek menekülni kellett).

A képregény Pdf formátumban ITT elérhető.

Forrás:

1. Tivai Nagy Imre: Emlékezés régi csíkiakról, Csíkszereda Kiadóhivatal, 2009, 150. oldal

2. Dr.Szádeczky K.Lajos: A székely puccs 1877-ben - A székely légió szervezése az orosz-török háborúban. Budapest, 1920. Az Erdélyi Magyar-Székely Szövetség Kiadása. http://mek.oszk.hu/07700/07787/07787.pdf

copyright 2011 WEBKastely