Próbák

Jelenlegi próba

Egy képregény.

A próba leírása:

 Kreativitási gombokat bekapcsolni! Indulhat az alkotás! Kezdődik a verseny negyedik próbája.

Gyűjtsétek egybe a humort, a drámát, a papírt, a tollat, a fényképet, a kastélyt, az izgalmat, a mozgalmat, a pörgést, az értelmet. Munkával, alkotókedvvel és kreativitással fűszerezve kész is a próba megoldása:

Egy képregény.

A kihívás: egy minimum 8 oldalas képregény készítése. Témája az örökbe fogadott kastély egy jelentős eseményének részletes leírása, bemutatása és ábrázolása. A képregény és a történet hangvétele lehet humoros, játékos, akár izgalmas, titokzatos, de ha a feldolgozott esemény komoly fordulópont volt a kastély életében, akkor érdemes lehet a drámaiságra törekedni. A skála elég széles, ugyanúgy mint a képregény jövőbeni olvasótábora, a célcsoporthoz tartozhatnak ezúttal kicsik és nagyok is, ne feledjük a versenyzők között több generáció képviselője is megtalálható.

A kulcsszó a figyelemfelkeltés, itt lépnek aktív üzemmódba a kreatív ötletek, gondolatok, különös párosítások, furcsa megoldások, fantáziadús újítások. A kivitelezés a csapatokra van bízva, lehet rajzolni hagyományos papíron, lehet számítógépes programban dolgozni, lehet ragasztani vagy fényképezni, szabni, varrni, gyúrmázni, a lehetőségek számosak.

Néhány tipp a képregény elkészítéséhez: „Néha a kevesebb, több” elv segíthet a tömörség betartására. A kép néha magáért beszél, nem szükséges minden egyes képkockába szövegbuborékot tenni, csak ha ennek valóban funkciója van. Ne felefdjétek, a történet gyors üteme tudja fenntartani az olvasó folyamatos fogyelmét és érdeklődését.

A megoldásokat a www.webkastely.ro címre várjuk, a feltöltési határidő november 1, csütörtök déli 12 óra. A bejegyzésekre szerdáig, november 7-ig lehet gyűjteni a szavazatokat.

 

Legyetek ötletesek, sok sikert kívánunk!

Kastélyra, kalandra fel!

 

 

További információk

Márton Kinga, projektfelelős

kastely@pontweb.ro

Telefon: 0364-101616, 0749-193499

Lejárat: 2012. november 1. 16:00


Állandó próba

Kastély-timeline (Kastély-idővonal)

A próba leírása:

Ígéretünkhöz híven nem engedjük, hogy unatkozzanak a csapatok, íme egy újabb feladat, amely kihívásokkal, élményekkel, kalanddal , sok új és hasznos információval gazdagíthatja a csapatok tagjait.

A verseny nevéből is adódóan, igyekszünk a régmúltat idéző kastélyokat egy új síkban, modern felületen is bemutatni. Ez lenne az állandó próba lényege, összemosni a múltat a jelen eszközeivel és lehetőségeivel.

A feladat: Kastély-timeline (Kastély-idővonal)

Az örökbe fogadott kastélynak Facebook oldalt kell készíteni, amely bemutatja az adott kastély múltját, említésre méltó eseményeit, ott lakó családjait, fontos történelmi pillanatait és jelentőségét. A dokumentumokat, képeket, videókat egy timeline-ra helyezve kell bemutatni. Pontozva az ötletesség,  a tartalom és az érdekes, kreatív megjelenítési formák lesznek.

A szervező csapat kikötése, hogy a Facebook oldal like-olható legyen, hiszen ezen a felületen lehet majd szavazni a próbára. Az itt összegyűjtött szavazatokat fogja a zsűri számolni, ez alapján pontoz majd.

TIPPEK: úgy tudjátok visszamenőleg is felépíteni a kastély oldalát, hogy Mérföldköveket (Milestones) szúrtok be. Minden mérföldkőhöz évet, fotót (vagy általatok rajzolt grafikát) tudtok feltölteni, és kiegészítő szövegekkel is el tudjátok látni, amibe ha ráadásul www.webkastely.ro típusú linket is betesztek, az automatikusan átváltozik kattintható webcímre. Szóval próbáljátok ki. Megsúgjuk, a próbáért különdíj is jár, tehát akkor is érdemes benevezni a Webkastélyra, ha csak ezt az egy próbát teljesítitek.


Amire figyelünk:

Az állandó próba Facebook oldalát a szokásoshoz híven az utolsónak meghirdetett feladat feltöltési határidejéig lehet létrehozni, amely november 1, déli 12 órát jelent.  Az oldalt like-olók száma pedig november 7-én este 20 órakor lesz összeszámolva.


Egy kis bíztatás azoknak, akik még nem gyűjtöttek elég bátorságot a jelentkezésre, vagy azt hiszik, hogy már lekésték ezt: ne habozzatok, a jelentkezés a versenyre folyamatos, egészen az utolsó próba meghirdetéséig elfogadott az új csapatok regisztrációja. Ezt megtehetitek a www.webkastely.ro honlapon, ahol bővebb információkat is találtok.


Sok sikert és kreativitást a feladatokhoz! Kastélyra, kalandra fel!


További információk


Márton Kinga, projektfelelős


kastely@pontweb.ro


Telefon: 0364-101616, 0749-193499

Lejárat: 2012. november 1. 16:00Lejárt próbák

Akkor és most

A próba leírása:

Élj a kastéllyal!

 

Kastélyra és kalandra fel! – szól a második alkalommal megszervezett WEBkastély vetélkedő szlogenje. A próbák, kihívások, megoldások, leírások, feltöltések egymásutánisága nem szakadhat meg.

Eljött a harmadik próba kihirdetésének ideje!

Íme a feladat: Akkor és most.

Bújjatok bele ti a múltba vagy a múltat adaptáljátok modern keretek közé. Egy olyan koncepció bemutatását várjuk el tőletek, amely rávilágít arra, hogy habár a múlt években kifejezve nagyon sok, a változások mégis parányiak. Eltérve az eddigi irányvonalaktól, most nem előtte-utána képsorozatokra, és a változások feltérképezésére vagyunk kíváncsiak, hanem épp a hasonlóságokra. Azokat az elemeket, épületeket, értékeket találjátok meg, amelyek az évek során nem változtak. Azt mutassátok be nekünk, amit a kastély és ennek lakói, tulajdonosai át tudtak hozni a mai világba, amiket meg tudtak menteni a pusztulástól és az elfeledéstől.

 Válasszatok ki néhány régi fotót, elevenítsétek fel azokat, utánozzátok le, legyetek ti egy pár órára a kastély urai, úrnői. Életet lehelve a régiségekbe, átérezhető a múlt értékrendszere, átélhetők a fénykorok és a hányadtatott mélypontok.

Támpontok: beöltözhettek kastély lakosóknak, egy legendát játszhattok el, reprezentálhattok egy jelentős eseményt stb. Ami lényeges viszont, hogy fotókkal támasszátok alá a bemutatott hasonlóságokat.

A feladat megoldásait október 25, déli 12 óráig várjuk feltölteni a honlapra, ahol majd a szakmai zsűri értékeli. A bejegyzésekre október 31, este 20 óráig lehet szavazatokat gyűjteni.

Sok sikert és még több kreativitást kívánunk a csapatoknak.

 

További információk

Márton Kinga, projektfelelős

kastely@pontweb.ro

Telefon: 0364-101616, 0749-193499


Lejárt ekkor: 2012. október 25. 16:00


A közösség és az államosított kastély viszonya

A próba leírása:

A keresgélés és a kutakodás folytatódik.  Itt az ideje egy kicsit visszamenni a történelembe és megvizsgálni az örökbe fogadott kastély jelentőségének múltbeli változásait.

Íme a második próba: A közösség és az államosított kastély viszonya

A feladat, amely most a csapatokra vár nem más, mint egy kis történelmi visszatekintés. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen volt a kastély élete 1945 és 1990 között. Az államosítás időszakára gondolunk, amikor a kollektív felfogás uralkodott. Írjátok le, hogy milyen fordulatokat hozott és okozott ezen időszak beállta a kastély életében, milyen változások történtek a hozzáállásban és megítélésben. Hogyan és milyen irányban változott és alakult a közösség viszonya a kastélyhoz. Össze kellene gyűjteni az 1945 és 1990 közötti történéseket, amelyek relevánsak az adott kastélyra nézve.

Tippek a próba teljesítéséhez: a történetet kulcseseményekre is felépíthetitek, de folyamatokat is leírhattok. A dokumentálásban helyi embereket is megkérdezhettek, fotókkal, vagy ha lehetőségetek van, kis videóval is kiegészíthetitek.

A dokumentumokat és leírásokat a www.webkastely.ro címre várjuk, feltöltési határidő október 18, déli 12 óra. Szavazni is a honlapon lehet egészen október 24, este 20 óráig.

A vetélkedőre a bejelentkezés nem zárult le, folyamatosan lehet még regisztrálni egészen az utolsó próba meghirdetésének dátumáig. Természetesen előnyt jelent a minél előbbi jelentkezés.

Kastélyra, kalandra fel!

 

További információk

Márton Kinga, projektfelelős

kastely@pontweb.ro

Telefon: 0364-101616, 0749-193499


Lejárt ekkor: 2012. október 18. 16:00


KastélyKert

A próba leírása:

A verseny első próbájának címe a Kastélykert. Az örökbe fogadott kastélyok rendelkeznek udvarral, kerttel,amelyek a kastélyok fénykorában nagyon fontos szerepet kaptak. Mára a kertek nagy része romos, elhanyagolt állapotban van, erre szeretnénk felhívni versenyzőink és a vetélkedőbe bekapcsolódó külső személyek figyelmét. A feladat, hogy olyan tevékenységeket, rendezvényeket, programsorozatokat tervezzetek, amelyek segítenek rendbe tenni, szebbé varázsolni a kastélykertet, amelyek eltüntetik a nem kívánt látványt és az ott uralkodó káoszt. A feladat akkor igazán érdekes, ha ennek eredménye is van, akár előtte-utána fotókkal is alá lehet támasztani a tevékenységek hatékonyságát.

Abban az esetben, ha az örökbe fogadott kastélykertbe nem mehettek be, akkor írásos formában is benyújthatjátok az általatok elgondolt tevékenységek leírását és ezek indoklását, esetleg alátámasztását.

A megoldásokat a www.webkastely.ro címre várjuk feltölteni, a feltöltések határideje jövő csütörtök 12 óra. A honlapon a próba feltöltésétől lehet szavazni egészen vasárnap 20:00 óráig. Sok sikert és még több kreativitást kívánunk nektek a feladat teljesítéséhez.

Kastélyra, kalandra fel!

 

További információk

Márton Kinga, projektfelelős

kastely@pontweb.ro

Telefon: 0364-101616, 0749-193499


Lejárt ekkor: 2012. október 11. 16:00