Gyakori kérdések

Mi is az admin-felület?

Miután felhasználóddal és jelszavaddal beléptél a WEBkastély admin-felületére, egy fehér oldalt látsz egy üdvözlettel, a jelenlegi próba leírásával, illetve lennebb statisztikákkal, megszerzett pontjaitok számával. Ez az admin-felület kezdőoldala, ide úgy lehet visszatérni, hogy a fenti menüsor Kezdőoldal gombjára kattintasz.

A menüsor további gombjai:

Bejegyzések: itt töltheted fel a bejegyzéseket.

Próbák: az épp futó, vagy majd lejárt próbák listája itt érhető el.
 
Eredmény: részletes lista a csapatod eddigi eredményeiről.

Adataim: a csapat adatait itt lehet módosítani.

Tudnom kell: néhány konkrét útmutatás, mely hozzásegít a WEBkastély rendszerének, illetve a versenynek a jobb megismeréséhez, azonban nem helyettesíti a címoldalon közzétett szabályzatot.

Gy.I.K.: Gyakori kérdések – most épp ezt olvasod.

Kilépés: itt kijelentkezhetsz a Webkastély admin-felületéről.

Hol olvashatom el, mi az aktuális próba?

Próbák menüpont alatt, de a címoldalon is közzétesszük ezeket.

Mire van szükségem?

A verseny ideje alatt a számítógép és működő internet-kapcsolat mellett szükséged lehet egy szkennerre, egy digitális fényképezőgépre, vagy esetleg kisebb videokamerára. Kötelező még sok kreativitás, csapatmunka és némi utánajárás – mert a próbák többségét csak úgy lehet teljesíteni, ha csapatosan ötletelsz, kitalálod, mi lenne a próba legjobb megoldása.

Hogyan teljesíthetem a próbát?

Általában egy vagy több fotóból/képből, illetve szövegből áll egy bejegyzés. A szövegeket ajánlatos valamilyen szövegszerkesztő alkalmazásban (Például Microsoft Word-ban) megírni. Minden próba folyamán fontos a fogalmazás, nyelvhelyesség illetve helyesírás, ezért ajánlatos a szövegszerkesztő helyesírási ellenőrzőjét bekapcsolva tartani. Ugyanígy ajánlott a magyar karakterek használata.

Mivel csak korlátozott méretű fotókat lehet feltölteni a WEBkastély rendszerébe, ezért ajánlott a fotók szerkesztése – erre visszatérünk.

Hogyan tölthetek fel egy bejegyzést?

Kattints a Bejegyzések menüpontra. Gördítsd az oldalt addig, amíg el nem érsz az aktuális versenyszámig. Ott nyomd meg a Belépekgombot: Új bejegyzés feltöltése címet kell látnod. A Cím mezőbe írd be a bejegyzés címét, majd a Tartalom mezőbe magát a szöveget.

Az oldal alján négy további gombot találsz: 

Törlöm gomb: ezzel lehet törölni a bejegyzést (persze csak ha nem publikus).

Publikálom gomb: ezzel teheted publikussá (tehát más által is láthatóvá) a bejegyzésed. Figyelem, miután egy bejegyzés publikus, a versenyzők által már nem módosítható!

Mentem piszkozatként
 gomb: miközben a bejegyzéssel dolgozol (formázod, linket és fotókat teszel bele, stb.) ajánlatos 10 percenként megnyomni ezt a gombot. Ha nem, akkor fennáll a veszélye annak, hogy egy esetleges áramszünet, vagy a várakozási idő túllépése esetén az addigi munkád elveszik!

Vissza: Ha nem szeretnél módosításokat eszközölni a bejegyzésen, akkor ezzel vissza lehet lépni a Bejegyzések oldalra.

Megnézem: Ezzel a gombbal nézheted meg, hogyan látja majd egy olvasó a bejegyzést: miután megnyomtad a mentem piszkozatként gombot, a böngésződ a Bejegyzésekhez ugrik vissza; újból ki kell keresned a téged érdeklő próbát, majd az Új bejegyzés feltöltése ablak alatt egy szürke mezőben láthatod a piszkozatként mentett bejegyzést. A Módosítom gombra kattintva lehet megnézni, illetve javítani a bejegyzésen. Azért fontos rápillantani, mert itt lehet kiszűrni, ha valami nem jó a bejegyzésben – rosszul tettél be egy linket, a fotó túl nagy, stb.).

Ha minden rendben, akkor publikáld a bejegyzést.

A szerkesztőfelületről

Itt megtalálhatóak a szövegszerkesztéshez használt leggyakoribb formázógombok: kövér, dőlt, aláhúzott betű, link, kép, táblázat beszúrása stb.

Hogyan alakíthatok linkké egy szövegrészt?

Jelölj ki a szövegben egy részt (1), melyet linkesíteni szeretnél és kattints a Link beszúrása gombra (2), majd a felugró ablakban beállíthatod, hogy mi legyen a link URL-je (3), illetve az is, hogy új ablakban vagy az aktuális böngészőablakban jelenjen meg az új oldal (4).

Táblázat beszúrása

A kurzort vidd a kívánt helyre a szövegben (1), majd kattints a Táblázat beszúrása gombra (2), a felugró ablakban be lehet állítani, hogy hány soros illetve hány oszlopos legyen a táblázat (3,4), ezt majd később is lehet állítani, úgy, hogy új sorokat, oszlopokat szúrsz be vagy törölsz ki a táblézatból (5 gombok). A már meglévő táblázatot vagy annak celláit az 5 gombokkal lehet módosítani. 

Hogyan tölthetek fel fotót?

Ha lejjebb gördíted azt az ablakot, ahol a szöveget is feltöltötted, egy Képfeltöltés nevű ablakot fogsz látni. A 660 px méretűre vágott fotót itt kell feltöltened. A Tallózás gombbal választhatod ki a géped merevlemezén tárolt fotót, majd az Elment gombra kell kattintanod. Az alább levő Feltöltött képek listán legfelül, kis méretben meg fog jelenni a kép. Ugyanott egy linket is fogsz találni.

A linket másold ki, majd menj vissza a bejegyzéshez, a kurzort allítsd a kívánt helyre (2) és a formázási lehetőségek közül keresd meg azt a gombot, mely egy kis képet mintáz (1), egy fával. Ha ezt megnyomod, egy ablak ugrik majd fel. Itt az Image URL sorba beteszed a kimasolt URL-t (3), majd beállíthatod a  kép címét melyek akkor jelennek meg, ha a képet valamilyen okból a böngésző nem tudja megjeleníteni (Image description) illetve ha az egeret a kép fölé viszed (Title). Majd az Insert gombbal (4) be lehet szúrni a képet a bejegyzésbe.

Hogyan szúrhatok be videót!

Készítsd el, töltsd fel Youtube-re (ezt mindenki meg tudja tanulni), és onnan vágd ki a linket, és tedd be ide. Pl így: [[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oWfPuF-myaY%5d%5d%5d%5d]]. Ne ijedjetek meg, ez a mintavideó le volt már törölve, a tiéd fog menni.

Ha mindez megvan, mentsd piszkozatként, majd ellenőrizd (Megnéz gomb), hogy jó helyre lett-e beszúrva a fotó, a megfelelő méretű-e, nem-e csúszik szét az oldal!

Mi történik, ha véletlenül megnyomtam a Publikálom gombot, bár még szerettem volna módosítani a bejegyzésen?

Sajnos félkész bejegyzéssel kell részt venned a próbán. Kérjük, ne keresd meg a moderátorokat különféle módosítási kérésekkel. És ne keseredj el: hacsak nem teljesen üres a véletlenül felkerült bejegyzés, valószínűleg kapsz valamennyi pontot egy félkész munkáért is.

Mit kell tennem, ha a bejegyzés szét van csúszva, a Word dokumentumban még szépen olvasható szöveg a WEBkastély felületére bemásolva össze-vissza, nagy sorközökkel jelenik meg?

Ez egy formázási probléma. Menj vissza a Wordba, jelöld ki a szöveget (Ctrl+A), majd az Alkalmazandó stílus (Style) ablakban válaszd ki aFormázás törlése (Clear formatting) opciót. Ezután másold be a szöveget a Fesztivity felületére.

Hogyan formázhatom a bejegyzésem?

Tartalom mező alatt találod a formázási lehetőségeket: a rendszer nagyon hasonlít a Wordban megszokottra, ezért nem térünk ki részletesen rá.

Mi történik, ha lejár a próba, és nekem még nem publikus a bejegyzésem?

Ez egyenértékű azzal, hogy a csapatod nem vett részt a próbán, tehát nem kapsz pontot. A WEBkastély címoldalán jobboldalt látható rendszeróra jelzi, mennyi idő van hátra a próba lejártáig. Ezt az időt percnyi pontossággal be kell tartani, a próba lejártakor piszkozatként szereplő bejegyzés érvénytelennek minősül. Késést csak rendkívüli esetben, igen alapos indoklással illetve az indoklást alátámasztó bizonyítékkal fogadunk el.

Más kérdésem van. Kihez forduljak?

Írj egy mailt a kastely[kukac]pontweb[pont]ro címre, vagy az Üzenetek menüpont alatt írj direkt üzenetet a szerkesztőknek; hamarosan válaszolunk.